06:09:24 13.08.2022
Stiri

BLASFEMIE // Cântece și dansuri în fața Catedralei, în plin POST. Lumină de la biserică, dar Mitropolia se spală pe mâini: „Nu avem nimic cu acesta”

Social 11.06.2015 12:17 Vizualizări3532 Autor: Ziarul National
BLASFEMIE // Cântece și dansuri în fața Catedralei, în plin POST. Lumină de la biserică, dar Mitropolia se spală pe mâini: „Nu avem nimic cu acesta”


Controversatul concert dedicat Zilei Rusiei urmează să se desfășoare astăzi în scuarul din fața Catedralei „Nașterea Domnului” din centrul Chișinăului, chiar în postul Sf. Apostoli Petru și Pavel.

Cei care trec acum prin fața Catedralei își exprimă nedumerirea și chiar nemulțumirea legată de această situație.

Adrian, un tânăr din Chișinău, se încruntă când vede panoul unde este scris „Ziua Rusiei”.

„Eu nu înțeleg, ce înseamnă „Ziua Rusiei” în R. Moldova? Iar despre scenă, mare deosebire nu văd, ori să fie aici, ori cu 50 de metri mai în deal, e tot acolo. Nu înțeleg sensul acestei sărbători, asta pot să vă spun. Pentru mine, această sărbătoare nu este clară și atât”, zice Adrian și pleacă grăbit.

Deși a muncit 12 ani în Rusia și chiar dacă pe vremuri sărbătorea în această zi, pentru că avea zi liberă, domnul Victor consideră că un concert în fața unui lăcaș sfânt este total inadmisibil.

CITIȚI ȘI „Prietenii Rusiei”, AFARĂ din PMAN, dar nu renunță la CENTRUL Chișinăului: „RUSOFOBIE”

„Cred că se face ceva cu ocazia zilei naționale a Rusiei, dar ce fel de concert în fața bisericii? Poate că nu le-au dat voie în Piața Marii Adunări Naționale, dar nu se combină Catedrala cu concertul, aici este un lăcaș sfânt. Este Teatrul Verde, este scuarul Teatrului de Operă și Balet, la Râșcani este parcul acela frumos. Eu nu înțeleg de ce toate concertele se fac aici, în Piață. Acest loc nu este pentru concerte, piața este pentru manifestații mai serioase. De ce nu se fac la Botanica, la Buiucani? Acolo nu se fac niciodată. Nu prea se leagă Catedrala și concertul lui Dima Bilan. Sărbătoarea e sărbătoare, sunt poate și diferiți susținători, pe mine nu mă interesează, dar Catedrala e Catedrală”, ne zice și domnul Victor.

Concert după vecernie

Nici femeia care vinde lumânări în Catedrală nu este de acord cu evenimentul din curtea lăcașului, dar în același timp spune că acesta nu va afecta enoriașii.

Vecernia se termină la ora 16.00, dar ei vor face concertul la ora 18.00”, ne explică dânsa.

„E concert de ziua Rusiei, au zis că se fac lucrări în Piață și i-au trimis aici”, a mai precizat femeia. Întrebată dacă din punct de vedere moral e normal ca în fața Catedralei să fie organizat un concert în plin post, doamna ne-a spus că evenimentul „e afara, nu în biserică”.

„Ei fac acolo concertul, nu în biserică. Știu că biserica nu le-a dat voie, dar ei fac de capul lor. Parcul nu este al bisericii, e al statului și cred că ei fac unde vor. Au dat voie să le dea lumină de la biserică, o grămadă de lumină se va cheltui, dar cred că le-a dat voie preotul, nu știu eu nimic. Dimineață voiau să pună scena în fața bisericii, chiar aici, dar noi i-am alungat acolo după Clopotniță, căci parcul de acolo deja nu este al Catedralei”, ne spune femeia.

În timp ce vorbeam cu angajata, intervine o doamnă care se arată foarte supărată de tot ce se petrece în fața Catedralei. „Nu e normal deloc, la biserică vii să te rogi, nu să dansezi. E un loc sfânt, lumea ar trebui să protesteze, dar așa, fel de fel de distracții”, a spus doamna.

Ziua Independenței versus Ziua Rusiei pentru secretarul Mitropoliei

Chiar dacă, anterior, reprezentanții Asociației „Prietenii Rusiei” care organizează „sindrofia” din fața Catedralei au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că „Mitropolitul ne-a dat acordul”, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, neagă acest lucru.

„Autorizația este dată doar de Primărie. Organizatorii au coordonat aceste lucruri cu autoritățile locale”, ne-a spus Cheibaș.

Auzind că Primăria nu a autorizat această acțiune, secretarul Mitropoliei a ținut să precizeze că „Primăria ne pune de mai multe ori în situații de incomoditate”, afirmând că, în ultimul timp, au avut loc mai multe acțiuni de acest gen în preajma Catedralei, inclusiv în post, „și când vrea ne întreabă, când nu – nu”.

„Și pe 27 august (Ziua Independenței – n.r.) se fac concerte și mai gălăgioase”, compară preotul, deși concertul din această zi este organizat de fiecare dată în Piața Marii Adunări Naționale, nu în scuarul Catedralei „Nașterea Domnului”.

Chiar dacă scena amplasată deja în scuarul Catedralei pentru concertul de diseară este alimentată cu energie electrică chiar din Catedrală, Vadim Cheibaș spune că „noi nu avem nimic cu acest concert”.„Noi am avea pretenții, dacă acest eveniment ar avea loc între Catedrală și Clopotniță, dar el e între Clopotniță și Arcul de Triumf, adică spațiul public al Catedralei nu se intersectează. Dar e adevărat că nu este o perioadă tocmai potrivită”, admite Vadim Cheibaș.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md