Avocat și complici condamnați pentru obținerea frauduloasă a unui apartament: Sentințe de până la 8 ani de închisoare și despăgubiri de 1,3 milioane lei

La data de 11 iulie, Judecătoria Cahul, sediul Central, a condamnat trei persoane, inclusiv un avocat, pentru infracțiuni de confecționare, deținere și utilizare a documentelor oficiale false, și pentru escrocherie, conform articolelor 361 alin. (2) lit. b), 42 alin. (5), și 190 alin. (5) din Codul penal. În cazul escrocheriei, două persoane au primit condamnări de câte 8 ani de închisoare, iar cea de-a treia a fost condamnată la 7 ani. Fiecare inculpat a fost sancționat cu o amendă de 450 000 de lei. În plus, avocatul a fost interzis să ocupe anumite funcții sau să desfășoare activități economice pentru o perioadă de până la 5 ani.
Toți cei trei inculpați au fost găsiți vinovați și de falsificarea, deținerea și utilizarea documentelor oficiale false, dar au fost exonerați de răspunderea penală pentru aceasta, datorită expirării termenului de prescripție. Până la rămânerea definitivă a sentinței, judecătorii le-au aplicat măsura preventivă a "obligațiunii de a nu părăsi țara". Mai mult, s-a menținut sechestrul asupra bunurilor unuia dintre inculpați.
Potrivit probelor prezentate de Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție, cei trei ar fi complotat să obțină ilegal un apartament aparținând unei rude apropiate a unuia dintre ei, deși conform legii, apartamentul revine mai multor moștenitori legali. Inculpatul avocat ar fi falsificat un document presupus a fi o hotărâre judecătorească, care acorda moștenirea doar respectivei persoane. Documentul era marcat cu o ștampilă falsă a instanței și o semnătură, de asemenea, falsificată, a unui judecător. Ulterior, actul fals a fost prezentat unui notar public, care a emis un certificat de moștenitor legal. Apartamentul a fost apoi vândut rapid între inculpați și o altă persoană, excluzând ceilalți moștenitori legali, care au fost prejudiciați cu suma de aproximativ 280 800 de lei, reprezentând valoarea cotelor succesorale ale celor trei urmași excluși.
Deși pe durata întregului proces inculpații au negat faptele, instanța a evaluat probatoriul și a constatat vinovăția acestora. Sentința nu este definitivă; poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Sud în termen de 15 zile.








































































