14:39:18 16.04.2024
Stiri

Avertisment SUMBRU al OMS. Se întâmplă cu cei care au fost infectați cu temutul COVID

Actualitate 13.10.2022 08:30 Vizualizări2754 Autor: Ziarul National
Avertisment SUMBRU al OMS. Se întâmplă cu cei care au fost infectați cu temutul COVID


Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat că „long Covid” „devastează” viețile și mijloacele de trai a zeci de milioane de oameni și face ravagii în sistemele de sănătate și în economii. De asemenea, el a îndemnat națiunile să lanseze eforturi „imediate” și „susținute” pentru a face față acestei crize „foarte grave”.

Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a remarcat că este, de asemenea, „destul de evident” că mulți dintre cei afectați de virus, care a apărut pentru prima dată în China la sfârșitul anului 2019, trec în continuare prin „suferințe prelungite”.

Peste 600 de milioane de persoane au fost infectate de Covid, iar acesta a ucis aproape 6,5 milioane de oameni. Potrivit OMS, între 10% și 20% dintre supraviețuitori încă se confruntă cu oboseală, dispnee și disfuncții cognitive ca efecte pe termen mediu și lung. Boala pare să afecteze mai des femeile.

Long Covid distruge viața oamenilor din cauza lipsei de informații privind cele mai bune modalități de a o gestiona, iar mulți trebuie să îndure așteptări „adesea lungi” și „frustrante” pentru asistență sau îndrumare, potrivit lui Tedros.

Numărul mare de persoane care au fost afectate negativ de long Covid pune în pericol, de asemenea, economiile și sistemele de sănătate care se luptă în prezent ca urmare a valurilor de infecții.

„Deși pandemia s-a schimbat dramatic datorită introducerii multor instrumente care salvează vieți și există lumină la capătul tunelului, impactul long Covid pentru toate țările este foarte grav și necesită acțiuni imediate și susținute echivalente cu amploarea sa”, a declarat Tedros, pentru The Guardian.

Țările trebuie acum să „accelereze în mod serios” atât cercetarea privind această afecțiune, cât și accesul la îngrijiri pentru cei afectați, dacă vor să „reducă la minimum suferința” populației lor și să își protejeze sistemele de sănătate și forța de muncă.

„La începutul pandemiei, a fost important ca sistemele de sănătate copleșite să își concentreze toate eforturile de salvare a vieților pe pacienții Covid-19 care prezentau o infecție acută”, a spus el. „Cu toate acestea, este esențial ca guvernele să investească pe termen lung în sistemul lor de sănătate și în lucrătorii lor și să elaboreze acum un plan pentru a face față Covid-19 pe termen lung.

„Acest plan ar trebui să cuprindă: asigurarea accesului imediat la antivirale pentru pacienții cu risc ridicat de boală gravă, investiții în cercetare și schimbul de noi instrumente și cunoștințe pe măsură ce acestea sunt identificate pentru a preveni, detecta și trata pacienții mai eficient. Aceasta înseamnă, de asemenea, sprijinirea sănătății fizice și mentale a pacienților, precum și acordarea de sprijin financiar pentru cei care nu pot lucra.”

De la declararea de către OMS a unei urgențe internaționale în 2020, lansarea vaccinurilor și a tratamentelor pentru acest virus a ajutat la limitarea numărului de decese și spitalizări. Decesele raportate din cauza Covid-19 în această lună sunt cele mai mici din martie 2020.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md