14:08:28 25.04.2024
Stiri

Avertisment de ULTIMĂ ORĂ! Ce efect devastator are COVID-19 asupra copiilor

Actualitate 28.01.2022 14:44 Vizualizări1723 Autor: Ziarul National
Avertisment de ULTIMĂ ORĂ! Ce efect devastator are COVID-19 asupra copiilor


Copiii de toate vârstele se pot îmbolnăvi de coronavirus, dar majoritatea copiilor infectați nu se îmbolnăvesc de obicei ca adulții și unii ar putea să nu prezinte deloc simptome. Dar nu înseamnă că nu pot exista complicații date de COVID la copii. Este vorba despre sindromul inflamator multisistemic, ce le pune în pericol viața, atenționează un medic pediatru.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie și Asociației Spitalelor de Copii, în SUA copiii reprezintă aproximativ 17% din toate cazurile de COVID-19. Copiii între 5 și 11 ani sunt cei mai vulnerabili după ce s-au vindecat de COVID-19, scrie evz.ro.

Unii copii ar putea fi nevoiți să fie spitalizați, tratați în unitatea de terapie intensivă sau plasați pe un ventilator pentru a-i ajuta să respire, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Medicul pediatru Mihai Craiu îi avertizează pe părinți că boala pare mai ușoară, însă efectele post-COVID asupra copiilor sunt alarmante. Mai precis, este vorba de sindromul inflamator multisistemic, ce le pune în pericol viața.

„În cazul copiilor, deși boala COVID-19 pare mai ușoară, principala problemă nu este boala acută, ci modul în care se vindecă organismul unui copil care a trecut prin această maladie. Sunt îngrijorătoare pentru că pot veni pe un teren absolut normal anterior.

Am îngrijit pacienți care au avut leziuni cardiace de o gravitate extremă cu afectare coronariană. Spre exemplu, o fetiță de 8 ani care a făcut infarct anterior și a avut nevoie de suport inotrop (suport pentru susținerea frecvenței cardiace) și manevre extensive de menținere a vieții”, a relatat medicul pediatru Mihai Craiu.

„La grupa de vârstă 5-11 ani se înregistrează majoritatea cazurilor de complicații după faza acută a infecției naturale. Acest virus pare a fi capabil să speculeze niște inabilități, care n-a fost revelate de niciun fel de încercare prin care a trecut corpul copilului până la acea vârstă. Acest virus nu slăbește imunitatea, ci produce, în a doua parte a bolii, un exces de imunitate. Încă din mai anul trecut, ne confruntăm cu sindromul multisistemic la copii, care este extrem de grav și care poate să producă și deces”, a mai spus medicul.

„Deci, două treimi din pacienții care fac această complicație care, din nefericire poate să evolueze și letal – în SUA sunt 55 de decese raporatate prin sindrom inflamator multisitemic la copil – sunt exact în această categorie de vârstă. A obține imunitate naturală prin boală vine la pachet cu niște riscuri mult mai mari decât la alte grupe de vârstă”, a avertizat dr. Mihai Craiu.

Un alt efect al trecerii prin boală la copii este diabetul: „Am observat o creștere a numărului de cazuri de diabet la copii peste tot în lume, la cei care au trecut prin COVID-19, inclusiv în România. Sunt cazuri de copii care nu au pe nimeni în familie diabetic și care, în prezent, vin la urgențe cu acidocetoză”, a explicat conf. dr. Mihai Craiu.

În plus, copiii cu alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi obezitatea şi astmul, ar putea prezenta un risc mai mare de îmbolnăvire gravă cu COVID-19. Copiii care au boală cardiacă congenitală, afecțiuni genetice sau afecțiuni care afectează sistemul nervos sau metabolismul ar putea fi, de asemenea, expuși unui risc mai mare de îmbolnăvire gravă cu COVID-19, spun experţii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md