13:29:36 25.09.2023
Stiri

Autoritățile din Republica Moldova și România pregătesc un memorandum de colaborare în domeniul SPORTULUI: Suport de la București pentru dezvoltarea sportului școlar

Actualitate 16.03.2023 10:57 Vizualizări873 Autor: Ziarul National
Autoritățile din Republica Moldova și România pregătesc un memorandum de colaborare în domeniul SPORTULUI: Suport de la București pentru dezvoltarea sportului școlar


Bunele practici privind creșterea numărului de elevi și studenți care să practice sportul, dar și promovarea sportului în societate au fost discutate în cadrul vizitei de lucru a secretarului de stat al Ministerului Educației și Cercetării, responsabil de tineret și sport, Sergiu Gurin, în România, în perioada 12 - 14 martie curent.

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) transmite că, în cadrul vizitei, secretarul de stat a avut o întrevedere cu ministrul Sportului din România, Eduard Novak, cu care a discutat despre prevederile viitorului Memorandum de colaborare în domeniul sportului între Republica Moldova și România. De asemenea, oficialii au vorbit despre Strategia Națională pentru Spor, despre armonizarea legislației Republicii Moldova în domeniul sportului cu legislația Uniunii Europene, îmbunătățirea condițiilor de antrenament pentru sportivii paralimpici, dar și despre cooperarea mai strânsă între cele două state.

Sergiu Gurin l-a invitat pe ministrul Eduard Novak să viziteze Republica Moldova, pentru a participa la Campionatul European la Haltere care se va desfășura în luna iulie la Chișinău.

În cadrul vizitei la Institutul Național de Cercetare pentru Sport, discuția s-a axat pe experiența României în domeniul cercetării în sportul de performanța și a celui de masă. Centrul Național Olimpic de Pregătire București a fost un alt obiectiv vizitat, acesta oferind condiții dintre cele mai bune pentru sportivii români și nu doar.

Secretarul de stat Sergiu Gurin a reușit să discute și cu antrenorul lotului de natație din Republica Moldova Alexandru Goracev, lotul nostru aflându-se în cantonament în această perioadă. Oficialul a apreciat condițiile de antrenament, mulțumindu-le gazdelor române. Cheltuielile pentru acest cantonament sunt suportate de Ministerul Educației și Cercetării.

Pe 14 martie, Sergiu Gurin a avut o întrevedere cu omologul său din România, Thomas Răzvan Moldovan, cu care a discutat despre preluarea practicilor din România în domeniul sportului școlar. La discuții a participat și Constantin Căliman, directorul adjunct al Federației Sportului Școlar și Universitar din România, care s-a oferit să acorde Republicii Moldova tot suportul în vederea dezvoltării sportului școlar atât la nivel zonal, cât și la cel internațional. Un alt subiect de interes pentru Republica Moldova a vizat cluburile sportive școlare.

La finalul vizitei în România, oficialul a vizitat Sala Polivalentă din București, unde se desfășura Campionatul European la Lupte. Prestația luptătorilor de stil greco-roman din R. Moldova: Alexandrin Guțu a devenit campion european, iar Vitalie Eriomenco a obținut medalia de bronz.

„România rămâne un partener foarte important pentru Republica Moldova pentru dezvoltarea, inclusiv a sportului, în special, în contextul aderării la Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul MEC.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md