19:05:13 13.07.2024
Stiri

Austria va fi acționată în JUDECATĂ din cauza refuzului primirii României în Schengen. Marcel Ciolacu: „Paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB”

Actualitate 15.09.2023 10:59 Vizualizări892 Autor: Ziarul National
Austria va fi acționată în JUDECATĂ din cauza refuzului primirii României în Schengen. Marcel Ciolacu: „Paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB”


Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că țara noastră va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție și va cere despăgubiri, dacă Viena își va menține veto-ului privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Într-un interviu pentru Der Standard, Ciolacu a precizat că, din cauza veto-ului Austriei, România a pierdut două procente din PIB.

”Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române.

Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi - fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state - în afara Austriei - susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă.

De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect. Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, a spus premierul, după ce a fost întrebat ce strategie va aborda pentru a-l convinge pe cancelarul austriac să renunţe la veto-ul împotriva aderării la Schengen.

Ciolacu a adăugat că, dacă Nehammer va refuza în continuare să primească România în Schengen, „categoric” se va adresa Curții Europene de Justiție, potrivit Știrile TVR.

Întrebat cât de de scumpă ar putea fi pentru Austria o asemenea plângere, premierul a răspuns: „Suficient! Potrivit calculelor noastre, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB. Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru.”

Marcel Ciolacu a subliniat că premierul austriac nu ar trebui să uite că politicienii ”ocupă doar pe timp limitat funcții” și l-a criticat pentru lipsa de solidaritate.

În contextul ascensiunii populiștilor de dreapta în Europa, liderul PSD a fost întrebat dacă, după alegeri, partidul său va încheia o coaliţie cu AUR.

„Câtă vreme sunt preşedintele PSD, la fel şi în 2024, mă voi pronunţa în continuare pentru o coaliţie cu PNL. Nu accept o alianţă cu AUR. Însă cancelarul Nehammer va trebui să înţeleagă şi să ştie – la fel ca mine – că noi, politicienii, ocupăm doar pe timp limitat poziţii şi funcţii. Avem la acest moment un singur agresor în Europa şi de aceea ar fi fost tocmai acum momentul cel mai prielnic pentru a demonstra solidaritate în interiorul UE.

Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a mai spus Ciolacu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md