19:59:53 29.09.2020
 
Stiri

AUDIERI // Mai mult de jumătate dintre școli intenționează să cheme toți elevii la școală, de la 1 septembrie: Profesorii, obligatoriu cu mască, elevii - de la caz la caz

Actualitate 05.08.2020 14:32 Vizualizări1628 Autor: Ziarul National
AUDIERI // Mai mult de jumătate dintre școli intenționează să cheme toți elevii la școală, de la 1 septembrie: Profesorii, obligatoriu cu mască, elevii - de la caz la caz


Aproape 65% dintre cele 1 249 de instituții de învățământ general din R. Moldova intenționează să aplice primul model de învățare din cele șapte propuse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), adică cel care prevede prezența fizică a elevilor 100% la școală.

Acest model ar putea fi aplicat în cel puțin 808 școli de la 1 septembrie 2020.

Informația a fost prezentată astăzi de către secretarul de stat de la MECC, Natalia Grîu, în cadrul unei audieri în format online, desfășurată de Comisia parlamentară pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, privind pregătirea instituțiilor de învățământ și desfășurarea procesului educațional în anul de studii 2020-2021, în condițiile situației epidemiologice.

Potrivit Nataliei Grîu, profesorii vor trebui să poate măști cât timp se vor afla în instituțiile de învățământ, nu însă și elevii, dacă va fi asigurată distanța fizică în sălile de clasă, care trebuie să fie de 1,5 metri, iar elevul - singur în bancă.

CITIȚI și VIDEO // Elevii din 925 de școli ar putea reveni în clase de la 1 septembrie: ȘAPTE SCENARII pentru desfășurarea procesului de studii propuse de către MECC administrațiilor instituțiilor de învățământ

De asemenea, responsabilii urmează să reglementeze transportarea în comun a elevilor la și de la instituția de învățământ. Unitățile de transport vor trebui dotate cu soluții dezinfectante cu dozatoare, iar copiii vor purta măști.

Pentru prevenirea aglomerării spațiilor, autoritățile propun crearea în interiorul instituțiilor de învățământ, inclusiv în sălile de clasă, coridoare, în cantine etc., a unor circuite clare, prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, deplasare în interiorul școlii și de părăsire a acesteia.

„Toate spatiile trebuie să fie organizate în așa mod, încât copilul să nu fie nevoit să poarte mască”, a subliniat secretarul de stat.

Deocamdată nu a fost identificată o soluție privind alimentarea copiilor, a adăugat aceeași sursă.

Natalia Grîu a mai spus că instituțiile de învățământ vor fi asigurate cu dozatoare, dezinfectanți și termometre digitale „fără contact”, pentru a măsura temperatura copiilor în fiecare dimineață.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md