07:04:34 06.12.2023
Stiri

„ATÂT DE APROAPE” // Reuniunea Teatrelor Naționale Românești revine la Chișinău cu un program de excepție: Spectacole de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv în aer liber, expoziții de carte, conferințe și audiții în premieră

Actualitate 04.09.2023 16:35 Vizualizări969 Autor: Ziarul National
„ATÂT DE APROAPE” // Reuniunea Teatrelor Naționale Românești revine la Chișinău cu un program de excepție: Spectacole de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv în aer liber, expoziții de carte, conferințe și audiții în premieră


Opt teatre din R. Moldova și încă opt teatre din România propun publicului de la Chișinău un program de excepție în cadrul celei de-a opta ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care va avea loc în perioada 14 - 24 septembrie curent, cu genericul „Atât de aproape”.

Invitat invitat de onoare la Reuniune este Teatrul Național „Ivan Franko” Kiev, cu spectacolul „VRĂJITOAREA DIN KONOTOP” după Hryhorii Kvitka-Osnovianenko (joi, 21 septembrie), în semn de solidaritate cu poporul Ucrainean și lupta sa pentru libertate.

Teatrul Național „Mihai Eminescu” (TNME) anunță că programul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești include spectacole care au fascinat lumea teatrală din România, cu distribuții fabuloase și scenografii impresionante, expoziții de carte și conferințe despre arta teatrală, audiții în premieră a spectacolelor radiofonice, program de teatru în aer liber, în total 11 spectacole ale TNME și alte 38 de evenimente.

Regalul teatral al celor opt teatre din România incluse în programul Reuniunii va începe cu spectacolul ce deține premiul național UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2022 – „SEASIDE STORIES” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija; regie, scenariu, univers sonor – Radu Afrim, o producție a Teatrul de Stat Constanța.

„Teatrele Naționale din România (Teatrul Naţional „I. L. Caragiale" Bucureşti, Teatrul National „Vasile Alecsandri" Iasi, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Teatrul Naţional Craiova, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Teatrul Naţional Târgu-Mureş - Compania Liviu Rebreanu) vor veni cu 14 spectacole ce vor fi prezentate pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Alături de ele, programul conține cele mai interesante producții ale teatrelor din Republica Moldova (Teatrul B. P. Hasdeu Cahul, Teatrul Eugene Ionesco, Teatrul National Satiricus Ion Luca Caragiale, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul Alexei Mateevici, Teatrul Fără Nume. Secțiunea Teatrului Radiofonic propune șapte spectacole, producții ale Teatrul Național Radiofonic din București – Radio România. Două din aceste spectacole sunt coproducții, în care actorii TNME joacă alături de artiștii de la teatrele din România. Unul dintre spectacole este realizat după romanul lui Dumitru Moruzi, care cu 100 de ani în urmă scria despre pericolele proliferării gândirii imperiale ruse, iar una dintre producții, pentru al doilea an consecutiv este realizată după romanele Tatianei Țâbuleac, scriitoare din Republica Moldova. Radio Moldova (IP Compania „Teleradio-Moldova) va fi prezentă cu două spectacole”, arată TNME într-un comunicat de presă.

Pentru prima dată, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești va fi precedată în acest an de un showcase care va începe pe 8 septembrie cu spectacolul „Romeo și Julieta” (producție TNME). Timp de o săptămână, se va desfășura o prezentare a unui portofoliu de 11 spectacole din repertoriul curent al TNME pentru curatori de festivaluri teatrale internaționale, pentru critici, jurnaliști și specialiști în domeniul artelor spectacolelor din România, Italia, Israel, Spania, Suedia.

Tot în premieră a fost inclus în program și genul de teatru stradal, în aer liber, cu reprezentații de spectacole nonverbale, care vor fi prezentate în scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” în deschiderea la închiderea festivalului precum și în zilele de 16 și 23 septembrie.

„Vom aduce de la Craiova și va fi expusă pentru public o impresionantă expoziție de carte Shakespeare, cu exponate rare, dedicată celor 400 de ani de la apariția operelor complete în ediția First Folio (colecția Emil Boroghină, actor şi regizor, director fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, preşedinte al Fundaţiei William Shakespeare Craiova, vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare). Vom organiza o expoziție de fotografie multimedia „(R)evoluția tablourilor” dedicată restaurării picturilor împușcate în timpul Revoluției de la 1989 - autor Florin Ghioca, fotograf și artist. În data de 15 septembrie, oamenii de teatru, cercetătorii din mediul academic și universitar vor avea o ocazie rară de a se întâlni într-o conferință cu traducătorul și coordonatorul celei mai recente integrale Shakespeare în limba română (2010-2019), domnul George Volceanov, prof. univ. dr., și doamna Nicoleta Cinpoes, prof. univ., dr. in Studii Shakespeariene, Universitatea Worcester, Marea Britanie”, mai anunță organizatorii.

Menționăm că, pentru al treilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău se desfășoară sub Înaltul Patronaj Prezidențial, acordat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de președintele României, Klaus Iohannis.

Festivalul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și Ministerului Culturii al României, al Institutului Cultural Român și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, precum al Biroului de Cooperare al Elveției.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md