22:35:09 27.02.2020
 
Stiri

ANALIZE // Locuitorii capitalei au respirat cantităţi mari de hidrogen sulfurat, în perioada în care în Chişinău a bântuit mirosul îngrozitor

Social 16.10.2019 08:30 Vizualizări1462 Autor: Ziarul National
ANALIZE // Locuitorii capitalei au respirat cantităţi mari de hidrogen sulfurat, în perioada în care în Chişinău a bântuit mirosul îngrozitor


Am respirat cantităţi mari de hidrogen sulfurat, atât timp cât în Chişinău a bântuit mirosul îngrozitor. Analizele, realizate la un laborator din România, arată că norma de concentraţie a acestui gaz toxic a fost de 500% pentru maximele admise. Verificările au fost comandate şi făcute publice de Sergiu Postică, om de afaceri din Chişinău implicat în problemele comunităţii, informează TVR Moldova.

Sergiu Postica spune că a apelat la inspectorii de mediu din România atunci când Chisinaul se sufoca sub mirosul înţepător. Recunoaşte că a fost îngrozit când a primit rezultatele.

„Ştiţi cum a scris inspectorul de acolo? Rezultatele sunt catastrofale. Ştiţi depăşirile de cât sunt în medie? De 500%. Este normă europeană care probabil e şi la noi adoptată. Cu 50% dacă e depăşire asta e mult”.

Mai mult, bărbatul spune că probele de aer au fost prelevate într-o zi când nu mirosea atât de urât în Chişinău.

„Specialiştii din România au zis că poate să miroase foarte urât, dar în realitate chimic să nu iasă nimic. El mi-a spus deodată că rişti, am plătit o sumă mare de bani pentru rezultatele astea. Straşnic, e straşnic. Dar astea sunt date şi dovezi cu care vom putea merge mai departe”.

Între timp, şi datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că e depăşită norma de concentraţie, însă nu atât de mult. Nivelul de hidrogen sulfurat în aer ar fi de doar 0.008 miligrame pe metrucub. De 1,3 ori e depăşită şi norma la dioxidul de azot, iar la monoxidul de azot de 1,1 ori. Mai gravă e situaţia în cazul aldehidei formice, nivelul căreia e mai mare de 5,2 ori.

CONCENTRAŢIA DE SUBSTANŢE TOXICE

Hidrogen sulfurat (H2S): 0,008 mg/mc
Dioxid de azot (NO2): 0,085 mg/mc
Monoxid de azot (NO): 0,4 mg/mc
Aldehidă formică (CH2O): 0,035 mg/mc


Catastrofa ecologică s-ar fi produs din cauza unor antreprenori care au aruncat în sistemul de canalizare ape reziduale mult prea concentrate, au declarat de nenumărate ori autorităţile. Acum sunt cu ochii pe toţi antreprenorii pentru a nu permite noi deversari.

„Fiecare colector este monitorizat, colectorul din dreapta şi stânga a Râului Bîc, reţeua de canalizare care vin din orăşelul Aeroport, Codru Sângera, se fac probe 24 din 24 pentru a depista ce fel de înărcătura suplimentară vine la staţie”, spune Anatol Lichii, director tehnic, S.A. Apă Canal Chişinău.

Totuşi, Procuratura Generală a stabilit că „Apă Canal Chişinău" s-ar face vinovată de mirosul urat din oras, pentru că ar fi gestionat defectuos Stația de epurare. În acest caz, s-au deschis două anchete penale, procurorii vorbind și despre un prejudiciu de 70 de milioane de lei. Mirosul insuportabil a apărut în Chişinău încă din luna august. Autorităţile şi agenţii economici s-au acuzat reciproc, timp în care nu s-a găsit niciun vinovat şi nicio soluţie.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md