16:20:28 25.06.2024
Stiri

ACUZAȚII de la Moscova, în ziua în care Maia Sandu a susținut un discurs ISTORIC în PE.„Chișinăul este sensibil la declarațiile noastre, dar și noi suntem sensibili la acțiunile lor, care pun la îndoială angajamentul față de statutul de neutralitate”

Actualitate 18.05.2022 18:59 Vizualizări5414 Autor: Ziarul National
ACUZAȚII de la Moscova, în ziua în care Maia Sandu a susținut un discurs ISTORIC în PE.„Chișinăul este sensibil la declarațiile noastre, dar și noi suntem sensibili la acțiunile lor, care pun la îndoială angajamentul față de statutul de neutralitate”


Acțiunile și declarațiile autorităților de la Chișinău pun la îndoială angajamentul real al conducerii R. Moldova față de statutul de neutralitate, respectarea drepturilor și libertăților locuitorilor, precum și față de parteneriatul pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Federația Rusă, Maria Zaharova.

Această reacție vine în ziua în care președinta Maia Sandu a ținut un discurs în Parlamentul European și a solicitat perspective clare de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

Purtătoarea de cuvânt al ministrului Serghei Lavrov a punctat că Moscova este „foarte sensibilă la acțiunile autorităților de la Chișinău”.

„La data de 13 mai, „Poșta Moldovei” a anunțat că, din motive tehnice, a fost sistată temporar recepționarea tuturor trimiterilor poștale (EMS, poșta de scrisori, colete) spre Federația Rusă. Vreau să reamintesc că în R. Moldova locuiesc peste 220 de mii de cetățeni ruși. Numărul diasporei moldovenești în Rusia constituie peste 200 de mii de oameni. Decizia „Poștei Moldovei” încalcă, în primul rând, dreptul locuitorilor țărilor noastre de a menține legături de afaceri, umanitare și personale”, a declarat Zaharova, potrivit Deschide.md.

Mai mult, reprezentanta MID-ului a menționat că aceste acțiuni ar demonstra că e încălcat statutul de neutralitate.

„Aceste acțiuni, precum și alte declarații și pași ai Chișinăului pun la îndoială angajamentul real al conducerii R. Moldova față de statutul de neutralitate, respectarea drepturilor și libertăților locuitorilor, precum și față de parteneriatul pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia. Știu că Chișinăul este foarte sensibil la declarațiile noastre. Aș vrea să spun că și noi suntem foarte sensibili la acțiunile lor”, a adăugat Zaharova.

Sursa citată a precizat că, deși oficial Chișinăul nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei, mai multe instituții moldovenești „aplică aceste sancțiuni occidentale antiruse” în sectorul bancar, dar și în cazul reexportului mărfurilor rusești.

De asemenea, Zaharova s-a plâns și pe faptul că, din cauza multiplelor proteste din fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, misiunea diplomatică nu poate activa în regim normal: „Prin inacțiunea autorităților moldovenești, în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău, timp de două luni, zilnic au loc manifestații antiruse. Aceste proteste afectează activitatea misiunii diplomatice”.

Aceasta s-a referit și la interzicerea în R. Moldova a panglicii „Sf. Gheorghe”. „Din nou, venim cu un apel către partea moldovenească să se abțină de la acțiuni care dăunează relațiilor cu țara noastră și să nu admită implicarea R. Moldova în campania antirusă”, a conchis Zaharova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md