19:35:39 26.04.2024
Stiri

Acțiunile Serviciului Fiscal de Stat pot provoca FALIMENTUL combinatului „Covoare-Ungheni SA”: „Statul nu oferă ajutor businessului în perioada crizei pandemice, dar îi dă lovitura de grație prin aplicarea PENALITĂȚILOR”

Actualitate 29.03.2021 17:03 Vizualizări1825 Autor: Ziarul National
Acțiunile Serviciului Fiscal de Stat pot provoca FALIMENTUL combinatului „Covoare-Ungheni SA”: „Statul nu oferă ajutor businessului în perioada crizei pandemice, dar îi dă lovitura de grație prin aplicarea PENALITĂȚILOR”


„Grupul de companii „ACVILA-GRUP” își exprimă îngrijorarea în legătură cu acțiunile ilegale ale Serviciului Fiscal de Stat (SFS), care duc la subminarea activității economice a întreprinderilor grupului și pot provoca falimentul combinatului de covoare „Covoare-Ungheni SA”. Companiile „Moldabela Trade” SRL și „Acvila” SRL, care fac parte din grupul de companii „ACVILA GRUP”, au fost sancționate ilegal de către SFS pentru datoriile față de buget ale terțelor persoane. Companiile „Acvila” SRL și „Moldabela Trade” SRL nu au niciun fel de datorii față de stat”, se arată într-o declarație de presă.

Potrivit sursei citate, nimeni nu poartă răspundere pentru datoriile terțelor persoane față de bugetele de stat: „În același timp, SFS a încasat din conturile „Acvila” SRL și „Moldabela Trade” SRL peste 1 000 000 de lei în contul achitării datoriilor față de buget ale celei de-a treia întreprindere – compania „Covoare-Ungheni” SA. Totodată, fiecare companie care are atribuție la marca comercială „Acvila”, este agent economic separat. Din grupul de companii „ACVILA GRUP” fac parte mai mult de zece întreprinderi cu profil diferit, dintre care fiecare este responsabilă de segmentul său de activitate. Sarcina fabricii „Covoare-Ungheni” SA este proiectarea, elaborarea procesului tehnologic și fabricarea covoarelor”.

La rândul său, compania „Moldabela Trade” SRL se ocupă de exportul și promovarea producției „Covoare – Ungheni” SA peste hotarele R. Moldova. „În 2019, „Moldabela Trade” SRL a fost recunoscută drept cel mai bun exportator al R. Moldova, cu un volum al exportului de 14 milioane de dolari SUA”, se arată în declarație.

Între toate companiile din grup, dintre care fiecare este entitate economică aparte, relațiile sunt reglementate prin contracte. Conform acordului de cooperare încheiat între „Covoare-Ungheni” SA (ca producător) și „Moldabela Trade” SRL (în calitate de cumpărător și exportator), este convenită o amânare a plăților după livrarea producției pe un termen de până la 30 de zile. Această practică este activ aplicată în toată lumea între companiile partenere, dar și de companiilor și reprezentanțelor internaționale.

La sfârșitul anului 2020, din cauza pandemiei COVID-19, la întreprinderea „Covoare-Ungheni” SA au apărut întârzieri privind plățile către stat, în primul rând – legate de impozitele aferente salariilor: în fondul de asigurări sociale; la bugetul de asigurări medicale, în fondul de pensii.

„Pentru păstrarea colectivului, care de mulți ani este devotat fabricii „Covoare-Ungheni” SA, pentru susținerea familiilor angajaților noștri, am găsit mijloacele necesare ca să plătim salariile chiar și în perioada carantinei, când fabrica nu a activat. Cu regret, din cauza întreruperii relațiilor comerciale și de producere, cauzate de pandemie, nu doar în Moldova, dar și în toată lumea, intrările de bani pe conturile noastre erau limitate. S-a creat o situație când, plătind oamenilor salarii, în același timp, se acumulau datoriile calculate față de buget. Partenerii cu care colaborăm cunosc această stare de lucruri și încearcă să ne intre în situație, dar nu putem pune presiune pe ei, deoarece respectă condițiile contractelor”, explică directorul fabricii „Covoare-Ungheni” SA, Igor Casian.

Pentru promovarea producției „Covoare-Ungheni” SA peste hotare și, în special, în Europa, grupul de companii „ACVILA” a creat brandul „MOLDABELA”. „Întregul export al producției „Covoare-Ungheni” SA se face prin întreprinderea noastră comercială”, spune directorul „Moldabela Trade” SRL, Ivan Dandalii.

„Toate mijloacele financiare care se acumulează la noi de la cumpărători se transferă, în cel mult 3-5 zile, pe conturile „Covoare-Ungheni” SA. De acest lucru sau putut convinge și inspectorii fiscali, care de aproape o lună se află la întreprindere. Așa cum și e normal, nu au fost depistate datorii expirate ale „Moldabela Trade” SRL față de „Covoare-Ungheni” SA pentru că nu există. Iată de ce autoritățile fiscale nu au și nu pot avea temei legal pentru încasarea forțată a banilor de la compania noastră”, mai spune Ivan Dandalii.

În pofida faptului că nici compania „Acvila” SRL, nici compania „Moldabela Trade” SRL nu au datorii expirate față de „Covoare Ungheni” SA, SFS, în baza dispozițiilor sale de încasare trimise băncilor comerciale, a încasat, în februarie-martie 2021 de pe conturile „Acvila” SRL și „Moldabela Trade” SRL peste 1 000 000 de lei. Mai mult, acești bani au fost încasați nu în folosul creditorului „Covoare Ungheni” SA, dar pe conturile fondului de asigurări sociale și ale fondului de asigurări medicale.

„Ne ocupăm de export, compania are șase angajați, în timp ce la fondul de asigurări medicale ne-au fost luate peste 200 de mii de lei. Cât de mare trebuie să fie fondul de salarizare, dacă 9% reprezintă doar medicina?! - 2,3 milioane de lei pentru șase oameni!”, evidențiază Ivan Dandalii.

„Moldabela Trade” SRL și „Acvila” SRL s-au adresat SFS cu solicitarea să fie explicate acțiunile de încasare forțată a banilor în favoarea terțelor persoane, considerându-le ilegale și au cerut restituirea banilor pe conturile companiilor.

„Acțiunile SFS supun riscului activitatea întreprinderilor din grupul nostru, dintre care fiecare este agent economic separat. Banii care erau pe conturile „Acvila” SRL și „Moldabela Trade” SRL erau destinați achitărilor în baza contractelor curente cu partenerii, pentru achitarea salariilor și plăți fiscale. Încasarea ilegală a acestor bani în favoarea terțelor persoane face problematică pentru companiile „Acvila” SRL și „Moldabela Trade” SRL onorarea angajamentelor sale, subminează reputația și toată activitatea de producere și comerț”, a declarat președintele „Acvila Grup”, Nicolas Nicula.

Plătind salariile pentru aproximativ 400 de angajați, „Covoare Ungheni” SA susține că a acumulat datorii față de fondul de asigurări sociale, fondul de pensii, fondul de asigurări medicale. În același timp, pentru întârzieri la plată, SFS a aplicat o penalitate în mărime de 30% din suma datoriei.

„Adică statul nu doar că nu oferă vreun ajutor businessului care activează în perioada crizei pandemice, dar și îi dă lovitura de grație prin aplicarea penalităților în mărime de aproape 30% din suma datoriei. SFS penalizează întreprinderea pentru că susține oamenii și plătește salariile în perioada când fabrica și mulți producătorii de mărfuri care nu sunt de primă necesitate, în perioada crizei sanitare globale, se confruntă cu dificultăți la comercializarea producției sale”, se mai spune în declarația grupului.

Sursa citată a amintit că în 1998 fabrica „Covoare Ungheni” SA a fost scoasă la vânzare cu 1 leu, cu obligațiunea cumpărătorului să achite toate datoriile companiei în sumă totală de 10 milioane de dolari SUA: „Timp de 20 de ani, noul proprietar, compania „Acvila” SRL, nu doar că a achitat toate datoriile, dar și a investit în reutilarea întreprinderii în jur de 20 milioane de dolari SUA. Achizițiile lunare de materie primă se ridică la 1,5 milioane de dolari SUA. „Covoare Ungheni” SA a devenit o companie de importanță urbană cu aproximativ 400 de angajați”.

„În momentul de față, „Covoare Ungheni” SA trece printr-o perioadă dificilă, dar statul, în persoana SFS, face tot posibilul ca să o înece. Iar împreună cu fabrica – și o serie de companii partenere, printre care și „Moldabela Trade” SRL, cel mai bun exportator al țării în 2019”, menționează Nicolas Nicula.

Grupul de companii „ACVILA GRUP” declară că intenționează să-și apere interesele în instanțele de judecată și să obțină ca SFS să nu facă abuz, dar să activeze strict conform legislației în vigoare.

„Oricât de greu ar fi pentru buget, pentru business e și mai greu. Suntem convinși că în toată țara, businessul nu o dată s-a confruntat cu astfel de probleme, legate de acțiunile ilegale ale SFS. Facem apel către mediul de afaceri să nu tacă și să nu le fie frică, dar să iasă cu declarații publice împotriva abuzurilor comise de unii angajați ai fiscului. Noi le plătim salariile și ei trebuie să înțeleagă acest lucru! SFS are misiunea să ajute oamenii de afaceri corect să plătească impozitele. Iar revenirea la practica prin care Fiscul se transformă în organ de persecutare, cum era în anii 1990, nu este admisibil!”, a conchis directorul „Moldabela Trade” SRL, Ivan Dandalii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md