06:21:12 06.12.2023
Stiri

Acord de colaborare între Mitropolia Basarabiei și Ministerul Apărării al R. Moldova: „Biserica şi Armata sunt două instituții iubite și respectate și au ca obiectiv central păstrarea integrității și identității neamului”

Actualitate 05.09.2023 10:36 Vizualizări705 Autor: Ziarul National
Acord de colaborare între Mitropolia Basarabiei și Ministerul Apărării al R. Moldova: „Biserica şi Armata sunt două instituții iubite și respectate și au ca obiectiv central păstrarea integrității și identității neamului” Mitropolia Basarabiei


AȘTEPTĂRI // „Semnarea Acordului de Colaborare între Mitropolia Basarabiei și Ministerul Apărării al Republicii Moldova reprezintă un moment istoric care deschide calea și întărește speranța în vederea semnării unor noi acorduri cu diferite instituții ale statului, acesta fiind primul semnat în cei 31 de ani de când Mitropolia Basarabiei a fost reactivată”

ÎPS Părinte Mitropolit Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, și ministrul Apărării Anatolie Nosatîi, au semnat luni, 4 septembrie, un Acord de colaborare între Mitropolia Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor și Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

Obiectivele enunțate în documente țin de educația moral – spirituală şi patriotică a efectivului Armatei Naționale și organizarea şi desfășurarea activităților de asistență religioasă care vor contribui la suplinirea cerințelor spirituale ale militarilor.

„Biserica şi Armata sunt două instituții iubite și respectate și au ca obiectiv central păstrarea integrității și identității neamului atât de încercat în frământata sa istorie. Între Biserică şi Armată trebuie să existe o lungă şi permanentă comuniune, ca o simbioză între Cruce şi Spadă, între credință și curaj, între cele veşnice şi cele trecătoare”, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Basarabiei.Aceeași sursă precizează că, în cadrul întâlnirii de dinaintea semnării acordului, ÎPS Părinte Mitropolit Petru și ministrul Anatolie Nosatîi au pus în discuție necesitatea acțiunilor comune ale celor două instituții prin respectarea sărbătorilor creştin-ortodoxe, a datinilor şi obiceiurilor naţionale, formarea conduitei participative la viaţa comunităţii, cultivarea toleranţei între militari, implicarea militarilor în viaţa liturgică şi filantropică a Bisericii și conştientizarea militarilor asupra drepturilor şi îndatoririlor pe care aceştia le au faţă de Biserică.

Părintele Arhidiacon Maxim Sturza a fost desemnat persoană de contact din partea Mitropoliei Basarabiei pentru identificarea, implementarea și supravegherea acțiunilor comune pe care Mitropolia și Ministerul Apărării le vor desfășura în viitor.

După semnarea Acordului de colaborare, ÎPS Părinte Mitropolit Petru a oferit ministrului Anatolie Nosatîi Ordinul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, gradul I, în semn de recunoștință și apreciere pentru susținerea Bisericii.De asemenea, Mitropolitul Basarabiei a felicitat întregul colectiv al Armatei Naționale cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de la înființare a Armatei Naționale a Republicii Moldova, în data de 3 septembrie 2023.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md