Acord istoric la OMS: Un nou pact internațional pentru prevenirea pandemiilor în ciuda criticilor SUA


Un acord internațional istoric pentru prevenirea și combaterea pandemiilor a fost adoptat marți, după trei ani de negocieri dificile, de către statele membre ale OMS. Statele Unite au criticat ferm acordul.
„Prin acest acord, suntem mai bine pregătiți să facem față unei pandemii mai bine decât orice altă generație din istorie”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Textul, adoptat în cadrul unei reuniuni anuale a țărilor membre OMS, stabilește o coordonare mondială mai rapidă pentru prevenirea și răspunsul la riscul pandemic. Astfel, se dorește evitarea unui eșec colectiv similar cu cel al pandemiei covid-19, care a cauzat milioane de victime și a afectat economia la nivel global. Negocierile finale au fost, adesea, la limită, într-un context de reduceri drastice ale bugetului OMS, care se confruntă cu crize tot mai numeroase.
„Înspatele acestui acord se află dorința de a avea mecanisme de alertă transparente și mai eficiente. Mai bune decât cele din timpul pandemiei covid. Acest lucru înseamnă reconcilierea ideilor de eficiență și echitate”, a transmis președintele francez Emmanuel Macron într-un mesaj video. Statele Unite nu au participat la negocieri, după ce Donald Trump a decis retragerea țării din OMS.
Secretarul american al Sănătății, Robert Kennedy Jr., a transmis în schimb un mesaj video, criticând acordul că ar perpetua disfuncționalitățile răspunsului OMS la pandemia covid-19 și a îndemnat alte țări să se alăture Statelor Unite și să părăsească organizația. Totodată, administrația Trump continuă să susțină teoria conform căreia pandemia covid-19 ar fi fost declanșată de o scurgere dintr-un laborator din Wuhan. Majoritatea comunității științifice consideră însă că virusul a fost transmis de la un liliac la om prin intermediul unui alt animal. „Pandemia s-a încheiat, dar încă nu știm cum a început”, a subliniat Tedros. „Este esențial să înțelegem cum a izbucnit, atât din punct de vedere științific, cât și moral”, a adăugat el.
VACCINURI LA PREȚURI ACCESIBILE
Acordul asigură accesul echitabil la produse de sănătate în caz de pandemie. Subiectul accesului a fost o sursă de nemulțumiri pentru țările sărace în timpul pandemiei covid-19, când țările bogate au monopolizat dozele de vaccin și testele. Documentul întărește supravegherea multisectorială și abordarea „o singură sănătate” – umană, animală și de mediu – și încurajează investițiile în sistemele de sănătate. Premierul indian Narendra Modi a descris acordul, într-un mesaj video, ca un „angajament comun de a lupta împotriva viitoarelor pandemii cu mai multă cooperare, construind o planetă sănătoasă”.
Un nou mecanism va facilita accesul la informații despre agenți patogeni cu potențial pandemic. În schimb, companiile participante trebuie să ofere OMS un „acces rapid” la 20% din producția lor de vaccinuri, tratamente și teste, dintre care cel puțin 10% să fie donate, iar restul să fie disponibil la prețuri accesibile. Țările vor putea ratifica acest acord după finalizarea și adoptarea detaliilor practice ale mecanismului.
ELON MUSK
În acești trei ani, acordul a fost dur criticat de cei care cred că va limita suveranitatea statelor. În 2023, miliardarul Elon Musk, membru apropiat al lui Donald Trump, a cerut țărilor să nu-și cedeze autoritatea unui proiect internațional pentru combaterea pandemiilor. OMS l-a acuzat de răspândirea de "fake news".
Directorul OMS a avut și un motiv de bucurie marți. Țările au aprobat în Comisie o creștere cu 20% a contribuțiilor obligatorii plătite către OMS, mărind astfel bugetul organizației, redus, pentru perioada 2026-2027, la 4,2 miliarde de dolari. „Aceasta este a doua creștere cu 20% a contribuțiilor la OMS, precedenta fiind decisă în bugetului 2024-2025”, anunță organizația într-un comunicat.









































































