17:49:16 03.05.2024
Stiri

Veste bună de la UE pentru cei care doresc să procure cazane pe biomasă

Economie 05.08.2015 10:52 Vizualizări1569 Autor: Galina Munteanu
Veste bună de la UE pentru cei care doresc să procure cazane pe biomasă


Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană, lansează, în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică, Programul de subvenţionare a achiziţionării cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice, microîntreprinderile şi întreprinderile mici.

Mărimea subvenţiei este între 1 300 de euro şi 700 de euro şi va fi stabilită în funcţie de parametrii tehnici ai cazanului selectat. De acest program urmează să aibă parte 300 de beneficiari - 250 de gospodării casnice şi 50 de întreprinderi.

„Programul de subvenţionare a fost extins şi în Proiectul Energie şi Biomasă 2, datorită succesului acestuia înregistrat în prima etapă de proiect. Regulile de depunere a dosarului rămân, în linii mari, aceleaşi. Noutatea pentru etapa nouă a proiectului este gradaţia subvenţiei în funcţie de performanţa cazanului selectat”, susţine managerul Proiectului Energie şi Biomasă, Alexandru Ursul.

Astfel, mărimea subvenţiei este de 1 300 euro pentru cazanele pe biomasă cu un randament egal sau mai mare de 85%, minimum 36 de ore de autonomie de lucru, panou automatizat de control, biocombustibil utilizat – brichete și/sau pelete.

Subvenția de 700 de euro este pentru cazanele pe biomasă cu un randament egal sau mai mare de 75%, minimum șase ore de autonomie de lucru, panou automatizat de control și biocombustibil utilizat – brichete.

Beneficiari ai Programului de subvenţionare pot fi persoanele fizice cu domiciliul în R. Moldova şi întreprinderile mici sau microîntreprinderile, rezidente ale R. Moldova. Acestea trebuie să fie proprietari sau coproprietari ai imobilului sau întreprinderii în care va fi instalat cazanul pe biomasă, iar imobilul nu trebuie să fie racordat la sistemul centralizat de încălzire.

Pentru a beneficia de subvenţie, beneficiarul urmează să aleagă cazanul produs sau asamblat în R. Moldova şi compania ce vă va oferi şi instala cazanul. De asemenea, trebuie să dispună de setul de documente de la Agenţia pentru Eficienţă Energetică. Subvenția va fi primită doar după ce va fi instalat cazanul.

Cererile de înscrieri în program pot fi depuse începând cu 10 august, la Agenţia pentru Eficienţă Energetică din municipiul Chişinău.

Cazanele ce pot fi procurate în cadrul acestui program urmează a fi produse sau parțial asamblate în R. Moldova. Ele pot fi achiziţionate de la companiile acreditate în program. Procesul de acreditare a fost lansat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică pe 27 iulie curent, este unul continuu şi este deschis tuturor companiilor ce produc sau asamblează cazane pe biomasă în R. Moldova.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în perioada 2015-2017. Acesta are un buget de 9,41 de milioane euro acordate de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md