00:06:05 29.04.2024
Stiri

Vasile Gârneț // Thriller cu un diplomat moldovean

Opinii 10.06.2016 20:30 Vizualizări2040 Autor: Vasile Gârneț
Vasile Gârneț // Thriller cu un diplomat moldovean


Contre-jour //„Este Andrei Popov un proiect alternativ, mai sofisticat, al lui Plahotniuc? - se întreabă multă lume”

Majoritatea televiziunilor din R. Moldova ne oferă propagandă festivistă („luptăm aprig cu corupția, partenerii externi ne susțin și ne îndeamnă să păstrăm stabilitatea, El Coordonatore și-a asumat grija părintească pentru sufletele acestei țări”), dar uneori ne propun și câte un thriller, o poveste mai demnă de reținut.

Un thriller politic, în limba rusă, a fost prezența lui Andreei Popov, fost ambasador al R. Moldova în Austria, la talk-show-ul Nataliei Morari „Interpol.” Apariția în prim-plan a unui personaj interesant, valoros și enigmatic în același timp (tânărul Popov a reușit să-și păstreze un aer de onorabilitate, în pofida furtunilor politice din ultimul timp), reprezintă un adevărat chilipir pentru comentatori. Andrei Popov, care a demisionat din PD, după ce a renunțat și la postul de ambasador, a povestit pe larg episodul în care a fost, la Viena, ținta unei încercări de corupere. I s-a propus în septembrie anul trecut o sumă importantă, echivalentul pe câțiva ani al salariului său de diplomat, pentru a „se revolta” și a face declarații demolatoare la adresa lui Vlad Plahotniuc…

Nu știe cine este persoana care l-a contactat într-un mod destul de abrupt, chiar impertinent, însă omul vorbea o rusă perfectă, ceea ce l-a făcut pe Popov să creadă că nu este din R. Moldova. Diplomatul nostru l-a refuzat categoric și, intrat la idei, i-a povestit lui Plahotniuc despre această vizită misterioasă, și tot cu același scop a mers și la SIS.

Aici s-a încheiat „uvertura” de policier a dialogului dintre moderatoare și invitat, pentru că ceea ce a urmat a fost o analiză destul de pertinentă și nuanțată a situației din R. Moldova, cu două subiecte majore: Vlad Plahotniuc și opoziția moldoveană.

Andrei Popov este un statalist, crede în perspectiva R. Moldova („Moldova are potențial, dar e risipit”), condamnă sistemul creat de oligarhul omnipotent („este unul nociv, trebuie să ne opunem acestui sistem”), deși admiră capacitatea de a domina a lui Plahotniuc. A și făcut o trimitere la succesul lui Putin în Crimeea, pe care rușii au cucerit-o fără să tragă un foc de armă, și a citat, pentru conformitate, mărturia entuziastă, neoficială, firește, a unui funcționar american. La fel de eficient a reușit Plahotniuc să-și supună cvasitotalitatea instituțiilor din R. Moldova.

Fostul diplomat este dezamăgit de felul cum a degradat Partidul Democrat, de care se simte în continuare apropiat, chiar dacă l-a părăsit. Regretă că democrații și-au trădat „principiile și valorile” și s-au coalizat cu Partidul Liberal, care vrea Unirea și dispariția statului moldovean. De altfel, când ajungea la subiectul Unirii și al apropierii de America și NATO, tânărul Popov reacționa vehement, cu o „sfântă revoltă” de statalist luminat.

Tot sub cupola generoasă a statalismului vede Andrei Popov solidarizarea Opoziției antisistem, indiferent de doctrine și opțiuni geopolitice. A formulat observații corecte privind tactica protestatară: Opoziția trebuie să se concentreze pe subiecte concrete – cum sunt atacul raider în plină desfășurare împotriva „Air Moldova”, taxele exorbitante pentru plăcuțele de înmatriculare auto, tarifele umflate la electricitate etc. – nu să-și fluture egoist în stradă steagurile de partid.

Solidaritatea în rândurile opoziției, găsirea unor principii directoare care să-i țină uniți este foarte necesară, numai așa pot rezista. Altfel, „vei fi făcut una cu pământul” („закатают в асфальт”) – o expresie recurentă a lui Andrei Popov, nu tocmai diplomatică, dar care reflectă perfect, în opinia sa, un anume „modus operandi” în viața politică din Basarabia.

Thrillerul nu se termină aici, urmează episodul 2. Este Andrei Popov un proiect alternativ, mai sofisticat, al lui Plahotniuc? - se întreabă multă lume. De unde acest curaj nebun, dacă știe și mai ales vede ce pățesc adversarii oligarhului (comentariile lui Popov despre arestarea și condamnarea în stil medieval a lui Vlad Filat au fost cât se poate de corecte). Mai ales că fostul diplomat poate trece în ochii lui Plahotniuc drept un dezertor, care a plecat din partid și îi face opoziție.

Nu știm dacă aceste speculații și interpretări nu sunt cumva excesive. S-ar putea să avem în persoana lui Andrei Popov un adevărat opozant, un politician ambițios care și-a asumat un destin „în” și „pentru” R. Moldova. Răspunsul său mai degrabă afirmativ la întrebarea din finalul interviului dacă va candida la președinția R. Moldova va alimenta desigur și alte episoade ale thrillerului în care s-a angajat. Să vedem și cine-l „scrie”.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md