16:57:25 26.04.2024
Stiri

Laudă cărții, laudă lecturii

Opinii 01.09.2014 11:58 Vizualizări2904 Autor: Vasile Gârneț
Laudă cărții, laudă lecturii


Contre-jour

La concurență cu știrile despre cataclisme, războaie și, la celălalt pol, cu mondenități agasant-indecente, pe Facebook lumea își lansează propriile competiții. Am avut Ice Bucket Challenge, când trebuia să-ți torni în cap o găleată de apă cu gheață, făcând și o donație pentru tratamentul unor boli grave (românii și basarabenii au fost la înălțime, filmându-se în cadru natural sau în studiouri de televiziune), acum e în plină fervoare un alt fenomen: topul celor 10 cărți care te-au influențat. Jocul a prins, angajând scriitori, ziariști, oameni de teatru, diplomați, medici, comentatori politici, studenți, avocați, oameni de afaceri... Afișarea listei de titluri implică, la fel ca în cazul Ice Bucket Challenge, provocarea altor zece persoane, care urmează să-și divulge lecturile formatoare.

Leapșa cu cărți a fost practicată de bloggeri în anii „copilăriei” blogurilor, dar amploarea de pe Facebook, astăzi, este impresionantă. Cred că am citit sute de titluri în aceste clasamente ale inteligenței – de la Biblie (prezență oarecum previzibilă, fără niciun risc de imagine pentru emitent), până la „Frații Grimm”, „Alice în Țara Minunilor” și „Insula misterioasă”, trecând prin Shakespeare, Proust, Kafka, Tolstoi, Faulkner, Eminescu, Cervantes, Céline, Bulgakov, Dostoievski... Profuziunea cărților nu vorbește doar despre imensitatea literaturii, care, totuși, când stai să alegi o sumă de „titluri fundamentale” – doar 10! - se vede supusă unei nedrepte și de fapt imposibile comprimări, ci sugerează, desigur, și atitudini diferite din partea cititorilor antrenați în acest joc de societate. Unii l-au luat în serios, chestionându-și cu acuratețe lecturile și cântărind îndelung titlurile cărora să le dea preferință, alții au jurat pe spontaneitate, pentru că, nu-i așa, cultura înseamnă doar ceea ce rămâne după ce-ai uitat totul. Și, în sfârșit, ca-n orice competiție, avem și trișori, care își etalează o erudiție inexistentă, mizând pe efectul de moment (pe efectul de autoritate!) asupra auditoriului, știind că nu pot fi verificați. Dar, indiferent cât de reale sau nu sunt topurile care circulă pe Internet, ele sunt o bună provocare, întrucât îți aduc aminte ce n-ai citit sau ce merită să recitești.

Există mai multe vârste ale lecturii, fiecare cu farmecul ei și cu beneficiile aferente, care sporesc odată cu maturizarea ta ca cititor și cu acumularea experienței de viață. În fața unui spirit mai cultivat, cartea (aceeași carte!) își dezvăluie altfel frumusețile și secretele alcătuirii.

***

Nu voi înceta niciodată să fac elogiul lecturii și al cărții, mai ales într-un ținut ca al nostru, unde această îndeletnicire este atât de precară. Inapetența moldoveanului pentru carte este veche și pare fără leac. Iar acum, în epoca exploziei mediatice și a triumfului imaginii, acest handicap istoric e și mai greu de depășit. E dezolant să auzi dialogurile unor adolescenți basarabeni de 14-16 ani, vorbind despre iPhone-uri, iPad-uri, Windows-uri, Update-uri ș.a. într-o română primitivă, stricată, cu o pronunție îngrozitoare (așa cum vorbesc și părinții lor), demonstrând, fără putință de tăgadă, că progresul tehnologic nu înseamnă obligatoriu și evoluție culturală. Cel puțin, nu în R. Moldova.

Spre deosebire de secvența video – un produs prefabricat, servit de-a gata, al cărei consum nu angajează creativitatea, imaginația individului -, lectura cărții dezvoltă, hrănește creierul, formează noi legături între neuroni, decodifică sensurile încorporate în cuvinte, reclamă participarea consumatorului, nu doar simpla lui prezență în fața unui ecran sau monitor. Ca să nu mai vorbesc de vocabularul pe care-l însușești, cu care înveți să îți exprimi propriile gânduri și emoții. Cuvintele și expresiile unui autor – niște „bunuri străine”, până la un punct – devin ale tale. E la fel cum un ucenic ar împrumuta uneltele și abilitățile maestrului într-o meserie. Și așa, de la o ființă rudimentară, avansăm spre un stadiu superior, de făptură capabilă să-și releve bogăția Universului în care trăiește.

Lectura te ajută să înțelegi mai bine lumea, iar cel care înțelege este un om mai liber.

***

S-a deschis pe 31 august a.c. Salonul Internațional de Carte (SIC), organizat de Biblioteca Națională a Moldovei. Iată un bun prilej să alcătuim în aceste cinci zile, cât durează Salonul, alte liste de lectură, să-i auzim pe editori recomandând cărți din literatura națională și universală, pe scriitorii noștri vorbind despre propriile creații, oferind autografe. Nu ratați această șansă!


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md