18:03:24 26.04.2024
Stiri

UTIL // Ce trebuie să facă agricultorii după ninsorile puternice de săptămâna trecută

Economie 26.04.2017 13:30 Vizualizări1231 Autor: Ziarul National
UTIL // Ce trebuie să facă agricultorii după ninsorile puternice de săptămâna trecută


Condițiile meteorologice din ultima perioadă, când am avut ploi frecvente și zăpadă abundentă, temperaturi reduse ale aerului și umiditate sporită, favorizează dezvoltarea și răspândirea agenților dăunători ai culturilor agricole și există riscul de pierdere a recoltei.

Specialiștii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în comun acord cu oamenii de știință a instituțiilor de cercetări științifice din domeniul agricol, recomandă producătorilor agricoli să efectueze evaluarea fitosanitară a culturilor agricole și să aplice tratamente.

În această perioadă, la culturile pomicole se recomandă:

  • înlăturarea prin tăiere a ramurilor vătămate (rupte, frânte) și dezinfectarea rănilor cu mastic de livadă, produse cuprice - 3% sau cu preparatul biologic „Paurin”, cu respectarea cerințelor de utilizare;
  • efectuarea tratamentelor fitosanitare - prin stropire a culturilor afectate de bacterioze cu produse de uz fitosanitar cuprice (cu excepția soiurilor sensibile la cupru) sau cu conținut de fosetil de aluminiu (substanța activă);
  • aplicarea tratamentelor cu preparate biologice Paurin, Rizoplan, Trichodermin pentru prevenirea infectării plantelor traumate cu diverși agenți patogeni (bacterii, ciuperci) și stimularea creșterii și dezvoltării culturilor agricole;
  • efectuarea în perioada de vegetație a 2-3 fertilizări foliare cu fertilizanți ce conțin microelemente - Zn, Mg, Ca, Mn, Mo, altele. În plantațiile de măr, înainte de înflorire (5-10 %) se recomandă aplicarea foliară a fertilizanților cu conținut de Bor pentru legarea mai bună a fructelor.

Totodată, conform sistemului de protecție, la cultura mărului se vor efectua tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor precum arsura bacteriană, rapănul, făinarea, monilioza, altele. După înfloritul pomilor și căderea a 75 % din petale se vor efectua tratamente contra complexului de dăunător conform sistemului de protecție a culturii.

La speciile sâmburoase (prun, cireș, vișin, piersic, nectarin) se vor întreprinde măsuri de combatere a moniliozei, clasterosporiozei, bacteriozei, polistigmozei, bășicării frunzelor la piersic, altele, cu produse de uz fitosanitar omologate la cultura dată, cu respectarea cerințelor de aplicare.

Cultura viței-de-vie. La temperatura aerului de 10-15 grade Celsius se vor aplica tratamente cu produse cuprice, cu utilizarea dozei minime recomandate, pentru combaterea bacteriozelor, eutipiozei, brenerului. O deosebită atenție se va atrage asupra combaterii dăunătorilor - gândacul păros, erinoza, alții. În plantațiile viticole, la formarea a 3-5 frunze la plantaţiile-mamă de portaltoi, varietăţi hibride, cum ar fi viţa-de-vie europeană, în special cu soiuri receptive (Doina, Moldova ş. a.), vor apărea condiţii pentru infectarea de brener, pe lăstarii din anul precedent este prezenţă o sursă considerabilă de miceliu hibernant de făinare care, la temperaturi ale aerului de peste 18 grade Celsius şi umiditatea de peste 70%, se va activa, formând condiții de infecţie primară. Tratamentele la soiurile receptive se vor efectua în perioada formării frunzei a treia, conform sistemului de protecție a culturii.

La culturile cereale de prima grupă (grâu/orz) se recomandă tratamente fitosanitare pentru combaterea complexului de boli (fuzarioza, făinarea, rugina, septorioza, pirenoforoz, pătări, altele. Din complexul de dăunători pagube poate provoca ploșnița cerealelor, păduchii, tripsul, etc.

Condițiile climatice produse nu vor avea impact semnificativ asupra culturilor prășitoare (porumbul, soia, floarea-soarelui, sfecla de zahăr, altele). Însă, din cauza temperaturilor reduse a solului, o bună parte din suprafețele ocupate cu sfeclă de zahăr (însămânțate în decada a II-a a lunii aprilie) vor avea termenul de răsărire îndelungat (15-20 zile), fapt ce ar putea provoca un nivel ridicat de infestare cu putregaiul plantulelor, ceea ce impune afânarea solului între rânduri şi utilizarea fungicidelor cu acţiune sistemică în vederea protejării plantelor afectate.

Se recomandă, de asemenea, efectuarea monitorizării stricte a apariţiei complexului de dăunători (purici, curculionide etc.), care pot căpăta o răspândire masivă după ridicarea bruscă a temperaturii aerului, situație ce impune realizarea sistemului de măsuri (inclusiv fitosanitare), în caz de necesitate.

În situaţia specifică creată, este strict interzisă utilizarea materialului semincer netratat cu produse de uz fitosanitar cu acțiune fungicidă şi insecticidă. Pentru obținerea semănăturilor uniforme se impune respectarea regimului de temperaturi optime pentru însămânțarea culturilor de floarea-soarelui şi porumb.

La cultura rapiței se recomandă aplicarea produselor biologice (rizoplan, paurin), întru intensificarea proceselor fiziologice a plantelor, în vederea restabilirii creșterii și dezvoltării ulterioare a culturii. Se vor întreprinde măsuri de combatere a organismelor dăunătoare cum ar fi gândacul licios, păduchii și a celor care provoacă putregaiurile radiculare (fomoza, rizoctonia, pytium), putregaiul alb –Sclerotynia sclerotiorum.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md