02:06:43 05.05.2024
Stiri

Un supliment alimentar poate reduce riscul de autism al bebeluşului

Reportaj 25.09.2014 19:58 Vizualizări2352 Autor: Ziarul National
Un supliment alimentar poate reduce riscul de autism al bebeluşului sursa: mediafax.ro


Suplimentele de fier administrate viitoarelor mame în timpul sarcinii ar putea fi asociate cu un risc mai mic de autism pentru bebeluşii acestora, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani.

Cercetătorii de la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii California din oraşul Davis au descoperit, potrifit mediafax.ro, că mamele cu copii diagnosticaţi cu autism au spus că au luat suplimente de fier de mai puţine ori în timpul sarcinii în comparaţie cu celelalte mame. Totuşi, constatarea nu este suficientă să dovedească, doar prin ea însăşi, o asociere directă cu această afecţiune.

„Chiar dacă am descoperit o asociere, ea este doar o asociere, care are nevoie de a fi repetată (pentru a fi luată în considerare, n.r.)”, a declarat coordonatoarea studiului.

„Dacă rezultatul va fi repetat, el va întări teoria potrivit căreia femeile ar trebui să urmeze recomandările specifice referitoare la consumul de fier înainte de a rămâne însărcinate, cel din timpul sarcinii şi cel de după naştere şi din perioada alăptării”, a adăugat ea.

Deficienţa de acid folic (vitamina B) a fost şi ea asociată cu riscul de autism. Atât acidul folic, cât şi fierul, sunt implicate în dezvoltarea creierului fetusului şi sunt de obicei incluse în vitaminile prenatale. Acesta a fost primul studiu care s-a concentrat în mod special pe consumul de fier al viitoarelor mame şi riscul de autism al bebeluşului.

Pentru acest studiu, autorii săi au intervievat mame cu copii de 2-5 luni în legătură cu multivitaminele, vitaminele prenatale şi alte suplimente pe care aceste femei le-au luat înainte, în timpul şi după sarcină.

Cercetătorii au inclus în chestionar şi întrebări despre cerealele fortificate şi alte surse alimentare de fier.

Ei au comparat răspunsurile oferite de 520 de mame cu copii diagnosticaţi cu maladii din spectrul autistic cu cele oferite de 346 de mame cu copii care aveau o dezvoltare considerată normală.

Mamele din grupul cu copii cu dezvoltare normală au declarat că au luat mai multe suplimente de fier şi au primit doze zilnice mai mari.

În timpul sarcinii, aproape jumătate dintre femei prezintă carenţe de fier, iar medicii recomandă creşterea dozei zilnice de fier la 27 miligrame şi cu cel puţin alte 9 miligrame în timpul alăptării.

Potrivit tabelelor alcătuite de Institute of Medicine, nivelul superior de fier care este tolerabil pentru bărbaţii şi femeile adulte este de 45 miligrame pe zi, însă alte studii au descoperit că femeile însărcinate din SUA primesc în general 48 miligrame pe zi din suplimente. Autorii acestui studiu consideră că aceste recomandări privind suplimentele trebuie revizuite.

Fierul în exces, din suplimente, poate fi toxic, avertizează coordonatoarea acestui studiu, însă pentru fierul din dieta zilnică, ce provine din cereale fortificate, fasole, carne roşie şi ciocolată neagră, nu există niveluri stabilite de toxicitate.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md