17:15:23 26.04.2024
Stiri

Tamara Șchiopu // Picnicul - o zi de familie şi de sănătate, care nu te costă o avere

Social 25.08.2013 10:25 Vizualizări2294 Autor: Ziarul National
Tamara Șchiopu // Picnicul - o zi de familie şi de sănătate, care nu te costă o avere


Pe lângă faptul că picnicul vă poate oferi ocazii pentru activităţi fizice (jocuri sau plimbări), el mai prezintă şi o şansă bună de a servi o masă delicioasă cu întreaga familie.

Coşul pentru picnic - ce să punem în el?

Mai întâi de toate, luaţi produse care conţin carbohidraţi, căci acestea sunt o sursă importantă de energie: pâine, paste, cartofi. Alegeţi pâinea din făină integrală cu adaos de tărâţe sau de secară pentru tartine. Poate găsiţi şi paste făinoase din făină integrală, pentru o salată gustoasă de paste.

Nu uitaţi de proteine, care creează senzaţia de saţietate, dar şi promovează creşterea organismului. Proteine se conţin în carne şi de asemenea în fasole. Folosiţi carne fără grăsimi, de exemplu, piept de pui sau de curcan, carne de iepure.

Lichidele sunt extrem de importante la picnicuri. Luaţi apă potabilă, minerală sau suc de fructe natural. Evitaţi băuturile dulci carbogazoase.

Şi neapărat – fructe şi legume proaspete. O salată multicoloră de ardei, roşii, castraveţi, morcovi va încununa orice masă în sânul naturii. Iar în loc de ciocolată şi tort, luaţi o salată de fructe proaspete.

Un sfat practic: dacă preparaţi salatele de acasă, nu le mestecaţi şi nu le condimentaţi, ca să nu lase prea mult suc. Mai bine pregătiţi o marinadă simplă din ulei, sare şi piper, într-un container mic, şi o adăugaţi în salată înainte de a o servi. La fel şi cu zahărul, mierea sau frişca pentru salata de fructe.

Fiţi activi

Odată aflaţi la aer liber în afara orașului, nu rataţi ocazia să faceţi nişte exerciţii fizice. Mergeţi la o plimbare rapidă sau cu bicicleta, înotaţi sau jucaţi mingea înainte de a servi picnicul. Şi copiii, şi adulții au doar de beneficiat în urma activităţilor fizice. După mâncare, încercaţi badmintonul - un joc mai lejer.

Orice activitate care sporeşte bătăile inimii este benefică. Chiar şi o partidă de şah.

Aveţi grijă de soare

Protejaţi adulţii, dar şi copiii de soarele arzător. Folosiţi o cremă cu un factor de protecţie solară de minimum 15 unităţi.

Muşcături şi înţepături

Ca viespile, ţânţarii sau urzicile să nu vă zădărnicească ziua, aveţi la îndemână cremă care respinge insectele, îmbrăcaţi-vă corespunzător sau folosiţi lumânări speciale împotriva ţânţarilor.

Turte umplute „wraps”

Mai jos vă propun o reţetă interesantă pentru picnicuri, inspirată din bucătăria mexicană. Este uimitor faptul că produsele de bază la mexicani sunt porumbul, fasolea, ceapa şi șoricul de porc. Vă aminteşte de cineva?

Ingrediente pentru patru persoane

  • patru foi de lavaş, tăiate în pătrate de aproximativ 30x30 cm

  • 400 de grame de fasole fiartă

  • 50 de grame de smântână

  • sucul unei jumătăţi de lămâie stoarsă

  • miezul unui porumb zaharat fiert sau jumătate de cutie de porumb conservat

  • o ceapă roşie tocată mărunt

  • 125 de grame de roşii cherry tăiate în jumătate

  • două linguri de ketchup

  • un mănunchi de coriandru proaspăt sau pătrunjel

  • o mână de frunze de salată verde

  • 75 de grame de caşcaval ras

  • sare şi piper negru


Metoda de preparare

  1. Faceţi un pireu într-o farfurie adâncă, mestecând fasolea fiartă, smântâna şi sucul de lămâie.

  2. Puneţi în altă strachină miezul de porumb, ceapa, roşiile tăiate, pătrunjelul şi ketchupul.

  3. Mestecaţi bine şi condimentaţi cu sare şi piper negru, după gust.

  4. Aranjaţi o foaie de lavaş pe un fundişor de bucătărie şi ungeţi-o cu pireu de fasole. Lăsaţi puțin loc liber pe la margini.

  5. Adăugaţi peste pireu salată din miez de porumb, apoi, câteva frunze de salată, iar la urmă presăraţi cu caşcaval ras.

  6. Îndoiţi marginile turtei, apoi suciţi-o într-o ruladă, ca să sigilaţi bine conţinutul. Folosiţi un beţişor de cocktail, dacă e necesar.

  7. Repetaţi cu fiecare din cele patru turte.

  8. Înveliţi turtele umplute în folie sau pergament de bucătărie şi păstraţi-le la răcoare până la momentul servirii (nu mai mult de patru-cinci ore).

  9. Înainte de a servi turtele umplute, tăiaţi-le în jumătate.


Beneficiile nutritive ale porumbului

Imagine de porumb zaharat

Umilul porumb, hrana ţăranului, dar şi a boierului, de fapt este un adevărat împărat al nutriţiei sănătoase.

Pe lângă faptul că porumbul conţine multă fibră vegetală şi deci ajută la digestie, acesta reduce nivelul colesterolului şi riscul cancerului de colon.

Gravidele sunt încurajate să-l consume, grație conţinutului înalt de acid folic, care ajută la formarea celulelor noi.

Şi persoanele care suferă de anemie au de câştigat, precum şi cele care au probleme cu rinichii.

Porumbul nu contine gluten şi este extrem de important pentru persoanele care manifestă intoleranţă la această proteină.

Consumaţi porumb zaharat fiert în plin sezon călduros, iar restul anului – terci şi mămăligă, minimum de două-trei ori pe săptămână.

Tamara Șchiopu, nutriționist

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md