10:38:26 26.04.2024
Stiri

Schema creditelor DUBIOASE de la BEM

Anticorupție 06.06.2015 13:02 Vizualizări4742 Autor: Mariana Rață
Schema creditelor DUBIOASE de la BEM
Vila de pe str. Frumoasa, gajată la BEM contra unui credit de 43,3 milioane de lei


VID LEGISLATIV // Companiile de evaluări care supraestimează bunurile gajate la bănci contra unor credite de zeci și sute de milioane de lei nu poartă nicio răspundere pentru acțiunile lor

De câteva luni bune, Banca de Economii, de rând cu Banca Socială și Unibank, organizează aproape săptămânal licitații de vânzare a gajurilor rămase de pe urma creditelor neperformante de sute de milioane de lei, acordate unor firme anonime.

Astăzi, clădirile și terenurile evaluate în urmă cu doi ani la zeci de milioane de lei nu pot fi vândute nici la prețuri de zeci de ori mai mici. Experții susțin că o mare parte din vină o poartă companiile de evaluări care supraestimează valoarea bunurilor care sunt propuse drept gaj pentru contractarea unor credite.

Vila de 43 de milioane de lei

În urmă cu două săptămâni, ofițerii Centrului Național Anticorupție au întors pe dos sediile a două companii de evaluări care și-au pus semnăturile pe actele de evaluare a unor imobile care au ajuns în gajul Băncii de Economii contra unor credite de peste 50 de milioane de lei.

La sediul firmei „Acona-Imobil”, a fost căutat contractul încheiat de firmă cu soții Aliona și Vitalie Bejerean, pentru evaluarea vilei pe care au gajat-o la bancă contra unui credit de 2,3 milioane de euro.

Vila de 263,5 metri pătrați, situată în sectorul Telecentru al capitalei, a fost evaluată de „Acona-Imobil” la prețul de piață de 43,3 milioane de lei sau câte aproape 10 mii de euro pe metru pătrat.

Aceeași vilă, cu doar doi ani mai devreme (în 2009), a fost evaluată de „Cadastru” la prețul de 4,4 milioane de lei. Cam la același preț se vând și alte vile, similare, aflate în preajmă.

Un fals?

Vila, situată pe str. Frumoasa, este de fapt un motel. În ultimele luni, Banca de Economii a făcut mai multe încercări de a vinde imobilul pentru care cere de două ori mai puțin, 17,8 milioane de lei.

„Nu am făcut niciodată o astfel de evaluare”, ne spune scurt Oleg Bostan, singurul angajat al firmei „Acona-Imobil” care dispune de certificat de evaluator. Administratorul companiei, Andrei Bezprozvanîi, confirmă că la firmă au avut loc percheziții, dar, afirmă el, ofițerii nu au găsit nimic.

„Evaluarea nu ne aparține. Am văzut actul de care dispune CNA. Este falsificat. Am mai întâlnit astfel de cazuri anterior. Nu e o noutate”, ne mai spune Bezprozvanîi.

Evaluatorii aruncă „bolovanii” în curtea băncilor

Nicolae Lvovschi, administratorul unei alte companii care a evaluat un bun gajat la Banca de Economii, își recunoaște semnătura, dar ne asigură că nu a exagerat deloc suma atunci când a evaluat 12 apartamente din Stăuceni, cu grad de finisare de 44%, la prețul de 11,6 milioane de lei.

Aceste imobile, de rând cu zece automobile și niște terenuri agricole, au constituit gajul pentru un împrumut de 20 de milioane de lei, acordat firmei „Vesi Plus”.

„Eu am evaluat aceste apartamente într-o anumită situație de pe piață. În preț a fost inclus și terenul. În plus, evaluarea s-a făcut pentru un bun viitor, adică ținându-se cont de cât vor costa aceste apartamente când vor fi gata. Nu consider că am evaluat greșit. Desigur, astăzi valoarea acestor bunuri este alta. Sunt altele condițiile de pe piață, bunurile sunt implicate în litigii”, încearcă să ne explice Lvovschi, care figurează în calitate de martor în dosarul BEM.

Potrivit lui, indiferent de prețul la care a fost evaluat bunul, banca avea obligația să decidă singură câți bani poate acorda în schimbul acestor bunuri. „De obicei, banca acordă credit în valoare de 50 la sută din valoarea bunului gajat. Nu știu de ce de această dată lucrurile au stat altfel”, mai spune evaluatorul.

O practică admisă și de alte bănci

Cazuri similare, în care clădiri nefinisate au fost evaluate la prețuri exorbitante există multe în dosarele de credite de la Banca de Economii, dar și la alte bănci. Astfel, firma „Melolgri”, vizată în ancheta CNA, a obținut de la Banca de Economii, în 2011, două credite în valoare totală de 106 milioane de lei (!), punând în gaj o clădire nefinisată, aflată la intersecția bd. Grigore Vieru cu str. Albișoara, din Chișinău. Potrivit dosarului de credit, evaluarea bunului a fost efectuată de firma „Capitalimobil”, care a stabilit că imobilul de 242,6 m.p., nefinisat, ar costa 33 de milioane de lei. Întreprinderea „Cadastru” a evaluat clădirea la 4,4 milioane de lei.

Un responsabil de la firma de evaluare, care a refuzat să se prezinte, s-a contrazis în declarații în încercarea de a ne explica cum a fost evaluat bunul. După ce s-a străduit să ne asigure că imobilul a fost evaluat corect, acesta a negat că firma ar fi făcut vreodată evaluări pentru o clădire pe această adresă. Ulterior, bărbatul ne-a comunicat că el nu știe nimic, pentru că nici nu lucra în cadrul firmei în 2011.

Pentru a-și stinge creditele de la BEM, „Melolgri” a împrumutat anul trecut 14,6 milioane de lei și 750 de mii de euro de la o altă bancă, gajând aceeași clădire.

Fără pârghii?

Potrivit unui comentariu oferit de Banca Națională a Moldovei (BNM), în prezent nu există un cadru legal clar care să reglementeze și să supravegheze activitatea evaluatorilor profesioniști.

„Nu există un sistem permanent de verificare a calității serviciilor prestate de aceștia și aplicarea măsurilor de constrângere, inclusiv retragerea licențelor de activitate pentru evaluatorii care nu au respectat standardele de evaluare, au prestat servicii necalitative sau au procedat la manipulări în ceea ce privește valoarea estimată a activelor”, ne explică cei de la BNM.

Expertul economic Gheorghe Costandache este sigur de faptul că legea conține toate pârghiile necesare pentru a preveni abuzurile în activitatea companiilor de evaluări, dar acest lucru nu este făcut, pentru că aceste firme sunt afiliate demnitarilor de stat, oamenilor de afaceri cu influență și fac parte din schemele de acordare a creditelor neperformante, care funcționează în aproape toate băncile din republică.

Potrivit expertului, rolul companiilor de evaluări este foarte important în aceste scheme, ele oferind legitimitate „afacerilor”, or, o bancă nu poate acorda un credit fără ca bunul pus în gaj să fie evaluat de o companie din afară.

Lăsați de capul lor

Precizăm că, pentru a putea presta servicii de evaluare, companiile au nevoie de o licență specială din partea Camerei de Licențiere, iar experții sunt certificați de Agenția Relații Funciare și Cadastru. Oficial, astăzi în R. Moldova activează 143 de evaluatori certificați. Există doar un singur caz în care unui evaluator i-a fost retras certificatul și acesta s-a întâmplat în 2012.

Ziarul NAȚIONAL a încercat să afle cum explică Direcția administrare gaj din cadrul BEM gajurile supraestimate acceptate de bancă. Responsabilul din cadrul direcției care s-a prezentat drept Sergiu ne-a sugerat să luăm legătura cu administratorul special al BEM, Ion Ropot. Ultimul nu ne-a răspuns la telefon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md