00:39:55 07.05.2024
Stiri

Reporterul Ziarului NAȚIONAL în India: Țara contrastelor!

Reportaj 26.09.2015 14:21 Vizualizări5047 Autor: Galina Munteanu
Reporterul Ziarului NAȚIONAL în India: Țara contrastelor!


ATRACȚIE TURISTICĂ // Măreția la braț cu sărăcia. Așa cunosc turiștii India, țara pe care trebuie s-o vezi cel puțin o dată în viață

Am plecat în India cu o imagine pe care mi-o desenasem în minte despre ceea ce urma să găsesc acolo. Peste tabloul poveștilor bollywoodiene, fantasticul Taj Mahal, Agra Fort, Fatehpur Sikri, ale căror legende au ajuns până în R. Moldova, bănuiam că voi da și peste o altă lume, cea reală, ascunsă de lumina reflectoarelor viu colorate ale naivelor povești din filmele indiene.

Rabindranath Tagore, un mare poet al Indiei, spunea despre conaţionalii săi că „se nasc în stradă, mor în stradă, dar trăiesc fericiţi”. Și, culmea, chiar asta vezi de cum calci pe pământul indian! Nu dorm pe saltele ortopedice, nu au case luxoase, perdele care să arate bine din stradă și nici pantofi sau haine de brand. Sunt fericiți așa cum își duc traiul, în niște cocioabe și fără condiții elementare de trai. Dar ceea ce frapează cu adevărat este senzația de pace. Toți par împăcați cu soarta pe care o au.



Discrepanțe

India este, fără îndoială, o lume a discrepanțelor sociale. Cultura pe care o are, însă, este de invidiat și face din indieni o entitate. În ochii unui turist, indienii se văd bogați și săraci, chiar dacă ghidul încerca să ne convingă că indienii au un nivel de trai mediu.

Dincolo de cocioabe, se zăresc palate luxoase, înconjurate de niște ziduri imense după care poți zări doar vârful unor copaci. „Un alt soi de indian”, ne-am zis zâmbind în timp ce așteptam autocarul în fața unui hotel de lux din Delhi, unde tocmai intrase un indian. Ghidul ne șoptește că e unul foarte bogat, iar parfumul care rămâne în urma lui e făcut „la comandă”.

Luxul rămâne la hotel, în stradă e altceva. Oamenii dorm direct în drum, se spală, se odihnesc și mănâncă bucate pregătite în stradă, dar atunci când observă un turist, îl salută grațios: „Namaste!” (formulă de salut în India – n.r.).

Spectacolul este absolut fabulos. Oameni, cămile, maimuțe, vânzători ambulanți, celebrii „dresori” de serpi, asta pare o normalitate pe străzile din orașele indiene.

Fabrica de marmură

Suvenire inedite turiștii pot admira la Fabrica de marmură din Agra. Toate sunt realizate manual. Bunăoară, doar pentru o floare realizată în marmură, un muncitor are de lucru două sau trei zile.



Toată R. Moldova, într-un singur oraș

Este a doua țară din lume ca număr de populație. Are peste un miliard de oameni. La ei, un oraș gen Agra adăpostește peste patru milioane de oameni. E ca și cum ai înghesui toată populația R. Moldova într-un singur oraș. Aerul miroase într-un fel specific, arome de flori și bețișoare parfumate, mașini zgomotoase.

Camioanele încărcate peste limită, autobuze, motociclete, ricșe, mașini uzate și mașini de lux circulă într-un ritm amețitor. Au propriile reguli în circulație. Nu există multe semafoare, indicatoare sau marcaje rutiere. Nici gropi pe carosabil!

Taj Mahal – punctul culminant

Punctul culmimant al vizitei a fost, binînteles, Taj Mahalul. Nici în cuvinte și nici în imagini nu poți descrie cu adevărat senzația trăită în fața acestui cu adevărat „vis de marmură” al Indiei.

Intrarea se face pe o poartă imensă cu pereți groși, replica în cărămida roșie a monumentului care ascunde totul în spatele ei.



Trecând prin tunelul porții către interior, ai impresia că ajungi într-o altă lume.



Grădini perfect simetrice pline cu verdeață, iar pe fundal albul imaculat al Taj Mahalului. Interiorul este simplu. Adăpostește doar mormintele lui Shah Jahan și Mumtaz Mahal, dar care turiștilor nu le este permis să le fotografieze.

Toți cei care intră aici trebuie să fie desculți, iar încălțămintea o lasă înr-un loc special amenajat.

La fel, la Taj Mahal turiștii europeni au surpriza să fie solicitați pentru poze de către localnici indieni.

Aici am văzut pentru prima dată acele veverițe faimoase cu cele două dungi albe pe spate, zburdând printre copaci și printre vestigiile istorice.

Costul unui sejur în India, pentru șapte zile, pornește de la 300 de euro, fără transport. Cu tot cu transport, acesta poate trece și de o mie de euro. Chiar și așa, turiștii se arată încântați. „Am văzut India doar la televizor și am ținut cu tot dinadinsul s-o văd cu ochiul liber”, ne spune Sergiu, unul dintre turiști. „India este, totuși, țara care trebuie și merită să fie vizitată de turiști!”, conchide zâmbind tânărul.

„India este țara care m-a marcat într-un fel. De aceea, am ales să fiu prima care să realizez un infotrip în India. A fost frumos și cred că vom avea și mulți turiști care vor dori să viziteze această țară. Da, trebuie să recunosc că prețul este mare pentru buzunarele unora, dar se găsesc modalitați și pentru cei cu venituri modeste ca să viziteze această țară. Cereri sunt ”, ne spune directoarea unei agenții de turism din R. Moldova, Victoria Stanchevici.

Locuri uimitoare în India:

Fatehpur Sikri, Jaipur. Supranumit oraşul-fantomă, nelocuit de sute de ani, este creaţia împăratului Akbar în onoarea sfântului Sufi Shaikh Salim Chisti, cel care prezisese naşterea moştenitorului lui Akbar, prinţul Salim.



Fatehpur Sikri a fost capitala Imperiului Mughal, orașul a fost locuit numai pentru o perioada de zece ani și apoi părăsit din cauza insuficienței de apă, iar acum a rămas un oraș fantomă cu un palat regal foarte bine conservat.

Fortul Agra. A fost ridicat între anii 1565 și 1573 și se găsește pe malul vestic al râului Yamuna, la o distanță de aproape doi kilometri de Taj Mahal. Construcția este placată cu plăci ceramice de culoare roșie, de unde și denumirea de Fortul Roșu și este ctitoria nepotului lui Shan Jahan.



Fortul era la vremea respectivă un complex luxos, iar mărimea acestuia este asemănătoare cu al unui palat. Împaratul Shah Jahan nu avea voie să părăsească acest complex. De aici din balconul camerei sale împăratul a avut o vedere perfectă spre Taj Mahal. Împăratul Shah Jahan s-a stins din viață chiar în balconul camerei sale și a fost înmormantat la insistențele uneia dintre fiicele sale alături de soția lui în Taj Mahal.

Qutub Minar, Delhi. Prima și cea mai veche construcție islamică din India, aceasta a fost construită de către primul conducător musulman din Delhi pentru a sărbători victoria Islamului în India asupra hindușilor.

Aceasta construcție este de fapt un turn de piatră roșie având un diametru de 14 m la bază și 72 de metri înălțime, care are la bază înscrise versete din Coran.

Fortul Amber, Jaipur. Una dintre principalele atracţii turistice din zonă, fortul este cocoţat pe un deal şi veghează asupra lacului Mahota. Marea majoritate a turiștilor vor să ajungă aici, asta pentru că urci până la el cu elefantul.

Fortul Amber, precum și orașul de la poalele acestuia, este inconjurat de jur împrejur de un zid înalt de 12 km (asemănătoare cu zidul chinezesc).







În fața fortului se află lacul Mahota și terasele suspendate, iar în cadrul Fort Amber sunt palate ornate într-un amestec de stiluri hinduse și musulmane. Întregul fort este construit din gresie albă și roșie și este împărțit în patru secțiuni, fiecare fiind acesibilă din curtea centrală.

City Palace, Jaipur. Este un vast complex în mijlocul orașului, în care se afla și locuința familiei regale din Jaipur, descendenții maharajahului ocupând una dintre clădiri. City Palace mai este numit și Pink Palace, deoarece maharajahul Singh a pictat acest palat în roz în cinstea vizitei prințului de Wales – Eduard al VII-lea.





În acest complex sunt și muzee de vizitat. De asemenea, în curtea palatului, lângă sala de audiențe, se află două vase mari din argint, se spune că sunt cele mai mari din lume, cu care maharajahul își căra apă potabilă din Gange în timpul călătoriei în Anglia.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md