08:47:05 26.04.2024
Stiri

RAPORT // MILIOANE de lei destinate reformei justiției, cheltuite IRAȚIONAL pe automobile de lux. Ministrul Cebotari: „Justiția e scumpă”

Social 30.11.2016 14:38 Vizualizări4787 Autor: Ziarul National
RAPORT // MILIOANE de lei destinate reformei justiției, cheltuite IRAȚIONAL pe automobile de lux. Ministrul Cebotari: „Justiția e scumpă”


Deși Uniunea Europeană a anunțat că este gata să ofere suport de 60 de milioane de euro pentru reforma justiției din R. Moldova, din cauza tărăgănării acțiunilor de către autoritățile de la Chișinău în țară au ajuns doar 28,2 milioane de euro.

Din bugetul de stat au mai fost alocate în ultimii trei ani pentru reforma justiției 776,6 milioane de lei. Un raport al Curții de Conturi privind performanța implementării Strategiei de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011 – 2016, făcut public astăzi, arată că factorii de decizie din R. Moldova au cheltuit „irațional” 42 de milioane de lei, procurând unele bunuri inutile din contul altor măsuri care trebuiau întreprinse.

Printre exemplele la care se face referire în raport se numără procurarea, cu 5,6 milioane de lei, de către Procuratura Generală a 27 de automobile. Totodată, cu 2,2 milioane de lei a fost procurat softul Registrului situațiilor criminalistice, livrat la doi ani de la achitarea integrală și încă neinstalat.

CITIȚI și FOTO, DOC // OBRAZUL procurorului: Cum a cumpărat Procuratura mașină de un MILION pentru Corneliu Gurin

Inspectoratul General al Poliției a procurat, cu 0,6 milioane de lei, cinci automobile din contul mijloacelor destinate pentru amenajarea spațiilor în care să fie audiați copiii, dar și motorină de 1,4 milioane de lei.

Oficiul Avocatului Poporului s-a ales cu o mașină de 300 de mii de lei, deși avea resurse în acest scop de 2,5 ori mai mici, iar Departamentului Instituțiilor Penitenciare a procurat bunuri neprevăzute în documente și echipamente nefuncționale în valoare de 32,5 milioane de lei, deși cu acești bani urma să asigure condiții mai bune pentru deținuți.

Auditorii au concluzionat că acțiunile autorităților privind reforma justiției „nu s-au soldat cu impactul scontat”.

În replică, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, prezent la ședința Curții de Conturi, a declarat că „justiția e scumpă” și că aceasta „necesită cu mult mai mulți bani” decât prevede reforma justiției.

Potrivit lui Cebotari, în viitorii trei ani ar trebui câte un miliard de lei în plus la ceea ce este scris în planul bugetar pentru a putea înlătura „ceea ce s-a format pe parcursul a zeci de ani”.

Numai construcțiile și bunurile pentru noile judecătorii din R. Moldova costă 1,6 miliarde de lei, a zis Cebotari.

„Dacă ne dorim penitenciare noi, costul unuia construit de la zero este de 50 de milioane de euro. Noi avem 17 penitenciare. Trebuie de construit de la zero Penitenciarul de la Rezina, cel de la Soroca, Penitenciarul nr. 16, unde avem instituțiile medicale”, a continuat ministrul.

Cebotari a adăugat că „Penitenciarul nr.13 nu va mai fi o problemă în scurt timp”, exprimându-și speranța că la finele anului viitor va avea loc licitația și desemnat antreprenorul care să construiască noul penitenciar, iar din 2018 să fie demarate lucrările de construcție a acestuia.

Vladimir Cebotari a mai afirmat că R. Moldova așteaptă următoarele debursări de la UE la finele primului trimestru din 2017, după ce acțiunile privind reforma justiției implementate până acum vor fi evaluate de experții europeni.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md