08:06:57 26.04.2024
Stiri

Provocatori din afară veniți pentru a DESTABILIZA situația din R. Moldova? Iată răspunsul SIS

Politică 15.05.2014 15:40 Vizualizări4956 Autor: Raisa Lozinschi
Provocatori din afară veniți pentru a DESTABILIZA situația din R. Moldova? Iată răspunsul SIS sis.md


Centrul de comunicare şi relaţii publice al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al R. Moldova ne-a trimis, astăzi, răspunsurile la întrebările expediate de Ziarul NAȚIONAL pe 14 aprilie curent. Chiar dacă întrebările datează de acum o lună, Ziarul NAȚIONAL publică integral răspunsurile primite de la SIS.

Întrebare: Directorul Centrului pentru studii militar-politice, liderul grupului „Rezistența Informațională” din Ucraina, Dmitri Tîmciuk, a anunțat că, în noaptea de 13 spre 14 aprilie, la Chișinău ar fi sosit mai multe grupuri de tineri din Federația Rusă care s-ar fi îndreptat apoi, în mod organizat, spre Tiraspol. Serviciul de Informații și Securitate confirmă această informație?

Serviciul de Informaţii şi Securitate infirmă faptul că, în perioada 13 – 14 aprilie curent, grupuri organizate de persoane străine ar fi fost fixate pe „culoarul de intrare” al frontierei de stat a Republicii Moldova.

Dată fiind situația din regiune, în special acțiunile care au loc în Ucraina și declarațiile liderilor de la Kiev care anunță reținerea mai multor provocatori care au pătruns pe teritoriul ucrainean, SIS a depistat provocatori care vin în R. Moldova pentru a destabiliza situația?

Natura asimetrică şi regională a ameninţărilor la adresa mediului actual de securitate impun un regim sporit în activitatea Serviciului de Informaţii şi Securitate. În acest sens, SIS, de comun cu alte instituţii abilitate ale statului (MAI, PG, SPPS, CNA), desfăşoară schimbul de date operative, implicit al produsului informativ integrat, precum şi realizează operaţiuni comune orientate spre descoperirea, prevenirea şi contracararea acţiunilor care, conform legislaţiei, periclitează securitatea statului, publică şi a persoanei.

Există voci care afirmă că Federația Rusă va aplica același scenariu de preluare a Crimeii și în Transnistria. Cetățenii R. Moldova să-și facă griji în acest sens?

Rezultatul acţiunilor de competenţă (monitorizare, control operativ etc.) ale SIS permite controlul asupra proceselor şi, respectiv, realizarea măsurilor ce se impun pentru prevenirea materializării unor riscuri şi provocări la adresa securităţii naţionale a Republicii Moldova.

Ce acțiuni întreprinde SIS pentru stoparea tendințelor separatiste în mai multe regiuni ale R. Moldova (Găgăuzia, Doroțcaia, Taraclia)?

Sunt dobândite şi verificate informaţii care permit identificarea formelor de manifestare a fenomenului separatismului, concretizate în acţiuni autonomist-separatiste, implicit din spaţiile limitrofe Republicii Moldova. De asemenea, are loc identificarea riscurilor implicate de apariţia sau/şi existenţa (posibilă) pe teritoriul ţării noastre a unor grupuri sau indivizi (străini) adepţi ai ideologiilor extremiste. Drept consecinţă, SIS acţionează prioritar pentru asigurarea ordinii constituţionale.

Ați stabilit implicarea unor forțe din exterior în aceste acțiuni împotriva statului R. Moldova?

Actualul proces operaţional, gestionat de SIS, vizează prevenirea utilizării de către forţe ostile de peste hotare a teritoriului naţional în scopuri de tranzit clandestin sau antrenare subversivă a cetăţenilor autohtoni în manifestările beligerante, succedate în ţinuturi învecinate. Prin urmare, o atenţie sporită se acordă monitorizării raioanelor de est ale ţării, catalogate drept zona cu grad ridicat de ameninţare a cadrului de securitate naţional şi regional.

Societatea civilă din R. Moldova a sesizat asupra faptului că anumite posturi de televiziune retransmise pe teritoriul statului nostru dezinformează cetățenii și „incită la ură interetnică”. Ce măsuri întreprinde SIS pentru protejarea spațiului informațional din R. Moldova?

De regulă, informaţiile obţinute de SIS fac obiectul produselor analitice (ale Serviciului) destinate informării beneficiarilor legali (conducerea R. Moldova ş.a. structuri împuternicite, în cazul dat Consiliul Coordonator al Audiovizualului), contribuind, astfel, la adoptarea (de către CCA) a deciziilor oportune pentru contracararea evoluţiilor negative, inclusiv la adresa spaţiului informaţional din Republica Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md