08:08:02 06.05.2024
Stiri

Prețurile la alimente rămân a fi în general stabile, pe fondul stocurilor RECORD de cereale

Economie 09.12.2016 09:30 Vizualizări2461 Autor: Ziarul National
Prețurile la alimente rămân a fi în general stabile, pe fondul stocurilor RECORD de cereale


Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare coboară ușor în noiembrie, porumbul și orezul fiind în curs de stabilire a unei producții record în 2016.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare a scăzut ușor în luna noiembrie, marcând o deraiere ușoară de la ascensiunea constantă pe parcursul anului 2016.

Față de luna octombrie, Indicele a scăzut cu 0,4%, înregistrând o medie de 171,3 puncte în noiembrie, datorită unei scăderi ușoare a prețului la zahăr, compensat de creșterea cotațiilor la uleiul de palmier.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cele cinci grupe principale de alimente. Nivelul său actual se menține încă cu 10,4 la sută mai mare decât în luna noiembrie 2015.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a scăzut cu 8,9 la sută față de luna octombrie, reflectând astfel efectul rapoartelor despre o recoltă mai mare decât cea așteptată în Brazilia, cel mai mare producător de zahăr din lume precum și a slăbirii valutei braziliene în raport cu dolarul SUA.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut cu 4,5 la sută în această lună, o creștere datorată producției mai mici decât cea anticipată de ulei de palmier din Asia de Sud-Est precum și din cauza măcinării de soia sub nivelul potențial în America de Sud.

Alte prețuri la alimente au fost mai stabile. Indicele FAO pentru prețurile la carne a rămas neschimbat din octombrie. Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a crescut cu 1,9 la sută, continuând tendința ascendentă recentă, după o criză prelungită. Indicele FAO pentru prețurile la cereale a scăzut cu 0,6 la sută, datorită rezervelor mondiale consistente precum și datorită perspectivelor pozitive de recoltă în Argentina și Australia, care au afectat cotațiile de grâu.

Previziunile noi estimează un record absolut pentru stocurile de cereale la nivel mondial

FAO și-a actualizat previziunile, preconizând astfel stocuri record de cereale la nivel mondial până la sfârșitul anului 2017. Conform rezumatului FAO privind Cererea și Oferta de Cereale lansat, de asemenea, astăzi, perspectivele de producție, în special pentru grâu și cereale grosier, s-au îmbunătățit în mod progresiv de la începutul sezonului de comercializare în curs. FAO se așteaptă în prezent ca stocurile de cereale din întreaga lume să se ridice la 670 de milioane de tone, în creștere cu 1,4 la sută față de sezonul trecut.

Stocurile de grâu se consideră că vor crește până la un nou record de 238.5 milioane de tone, cu o creștere concentrată în China, Statele Unite și Federația Rusă. Stocurile de orez la nivel mondial se estimează să ajungă până la 171 de milioane de tone, în timp ce stocurile de cereale grosier se preconizează că vor crește până la 261 de milioane de tone în condițiile în care o mare acumulare a stocurilor de porumb în Statele Unite va compensa scăderea considerabilă din China.

Prognoza pentru producția mondială de cereale în 2016 a fost estimată la 2 577 milioane de tone, cu 1,7 la sută peste rezultatul anului 2015. Niveluri record de producție sunt prognozate pentru orez și porumb.

Fiind în așteptarea sezonului 2017, perspectivele unui preț scăzut sunt de așteptat să ducă la o contracție a suprafețelor cultivate cu grâu în S.U.A., cu toate că sunt de așteptat să crească plantațiile în Federația Rusă, Ucraina, India și Pakistan.

Însămânțările de porumb din Argentina și Brazilia, în prezent în curs de desfășurare sunt gata să crească, încurajate de profiturile mai mari și de condițiile meteorologice favorabile.

În Africa de Sud, plantațiile de porumb sunt prognozate să crească cu aproape o treime peste nivelul de anul trecut. Condițiile meteorologice favorabile indică o revenire puternică în recolta de porumb a țării după nivelul redus din cauza secetei în 2016.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md