23:59:51 03.05.2024
Stiri

Prețuri varză!

Economie 07.12.2013 13:10 Vizualizări4466 Autor: Virginia Nica
Prețuri varză!


Legumicultură, pe gratis: Varza, la preț de nimic!

Entuziasmat după succesul obținut anul trecut din afacerea cu varză, Oleg Tureac spune că a avut anul acesta parte de o surpriză: venitul obținut nu a acoperit nici măcar investițiile făcute. Faptul că varza este una dintre puținele produse care nu este încă amenințată de concurența din exterior, deoarece majoritatea producției prezente pe piață este de origine autohtonă, l-a inspirat pe un fermier din Gordinești, Edineț. Oleg Tureac spune că a cultivat anul acesta, împreună cu fratele, șase hectare cu varză.

„Te duci la piață și faci cadouri”

„M-am bucurat că piața nu este invadată de varză de import, dar la noi nu-i nimic sigur și trebuie să muncești cu ochii închiși. Anul trecut erau prețuri destul de bune, de circa patru lei pentru un kilogram, iar acum poți să spui că te duci la piață și faci cadouri”, se plânge producătorul.

Agricultorul își trage sufletul și spune cu tristețe că la așa preț nu se aștepta nimeni în acest an, de un leu pentru un kilogram de varză, care, în opinia dânsului, seamănă mai mult a cerșit.

Prețuri de trei ori mai mici

„Am obținut roadă bogată în acest an, de circa 50 de tone la hectar, mai mult cu zece tone decât în anul trecut. N-am vrut s-o las în bătătură, să se strice pe deal și să împuțească tot satul, de aceea am dat-o pe degeaba. Nu-i destul că prețul este derizoriu, dar mai lași din preț că, na, ești la piață și toți se târguiesc. Dar când te gândești că investițiile se ridică la 60-70 de mii de lei”, mai spune Oleg Tureac.

Politici proaste

În opinia lui Oleg Tureac, prețurile au fost în anul trecut destul de bune datorită volumului mai mic de varză de pe piață. „Noi avem sistem de irigare și am obținut și anul trecut o roadă satisfăcătoare, însă foarte mulți fermieri nu au avut cum să asigure cu apă plantațiile. Astfel, prețurile au fost mari pe seama pagubelor producătorilor agricoli. Nu a fost multă varză pe piață și, respectiv, prețurile au fost mai mari”, explică Oleg Tureac. Legumicultorul spune că statul ar trebui să se autosesizeze și să subvenționeze producătorii când suportă pierderi, deoarece prețurile mici sunt rezultatul politicilor proaste. Totuși, Oleg Tureac spune că nu este în pragul disperării și speră că la anul lucrurile vor fi altfel.

La anul va fi mai bine

„În fiecare an avem aceeași problemă. Este un an când această cultură este profitabilă, deoarece puțini cultivă varză și prețurile sunt bune, iar următorul an situația este dezastruoasă, deoarece toți cultivă această legumă cu gândul că se va repeta succesul din anul trecut. Astfel, fără să știm la ce să ne așteptăm, agricultorii trăiesc cu speranța că va fi mai bine”, a conchis producătorul din Gordinești.

Supraofertă pe piață

Bursa Agricolă „Agravista” relevă faptul că foarte mulți agricultori din Republica Moldova lasă varza să putrezească pe deal din cauza prețurilor de trei ori mai mici față de anul trecut. Prețurile au fost mici chiar de la începutul perioadei de comercializare, de 1,5 lei, din cauza supraofertei pe piață. Reprezentanții „Agroinform” susțin că și în statele din regiune a fost înregistrată o cantitate mult mai mare de varză pe piață decât în anii precedenți. Pe piețele din Odesa și Ismail, Ucraina, varza este vândută cu 2,4 lei/kg și, respectiv, 3,2 lei/kg, iar în Galați, România, a fost înregistrat un preț mediu de 1,9 lei/kg.

Menționăm că autoritățile susțin că nu pot interveni în stabilirea prețurilor de pe piață, acestea fiind dictate de cerere și ofertă. Potrivit datelor statistice, anul trecut au fost cultivate circa două mii de hectare cu varză de pe care s-a obținut o roadă de 23 de mii de tone. Varza este importată la noi din China, România și Polonia și este exportată în Rusia și Belarus.

Secretul unei afaceri de succes

Specialiștii susțin că, în cazul verzei, pot fi înregistrate profituri chiar peste estimările producătorilor, dacă aceasta este cultivată pe suprafețe mici. Experții consideră că, indiferent de roada obținută în anul respectiv și calitatea verzei, se pot obține venituri frumoase cu investiții minime. Potrivit calculelor, de pe o suprafață de 1,5 ha și cu o investiție de circa 50 de mii de lei, pot fi obținute venituri de până la 80 de mii de lei și un profit de circa 17 mii de lei lunar.

Pentru ca productivitatea să fie înaltă, terenul trebuie asigurat cu 40-60 t/ha gunoi de grajd, cu 130 kg P2O5 și 117 kg K2O. Se seamănă 400-600 de fire pe m² în rânduri distanțate la 7-8 cm. Varza este o cultură nepretențioasă la temperatură, dar cu mari cerințe față de apă. Astfel, suprafața cultivată trebuie irigată de până la 12 ori pe sezon cu un volum de 400 m³ la hectar. Recoltarea se poate face manual și cu ajutorul mașinilor speciale la care dispozitivul de tăiere este în formă de disc. Astfel, se poate obține o productivitate bună, de 50-60 de tone la hectar.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md