17:13:38 21.06.2018
 
Stiri

Premierul Filip a înaintat REPETAT candidatura lui Sturza și-l îndeamnă pe Dodon să COBOARE cu picioarele pe pământ: „Dacă refuză și a doua oară, atunci vom face următorul pas”

Politică 13.09.2017 16:04 Vizualizări2565 Autor: Ziarul National
Premierul Filip a înaintat REPETAT candidatura lui Sturza și-l îndeamnă pe Dodon să COBOARE cu picioarele pe pământ: „Dacă refuză și a doua oară, atunci vom face următorul pas”

Premierul Pavel Filip spune că îi este foarte greu să se abțină să comenteze toate declarațiile făcute astăzi de președintele Igor Dodon, dar cel mai mult l-a mirat faptul că acesta se crede parte a coaliției de guvernare și înaintează candidaturi pentru funcțiile de miniștri.

De asemenea, Filip a anunțat că a înaintat repetat candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării și așteaptă „cu nerăbdare” pașii de mai departe ai președintelui, pe care Constituția îl obligă să semneze decretul de numire.

Citește și: Dodon RESPINGE propunerea Guvernului la funcția de ministru al Apărării: Pe cine l-a propus în locul lui Sturza

Premierul Filip a făcut aceste declarații astăzi, în debutul ședinței Guvernului.

„Am văzut cu toții declarațiile președintelui Dodon. Cu greu o să mă abțin să nu le comentez. În primul rând, mă voi referi la funcția de ministru al Apărării. Trebuie să recunosc că nu am înțeles, dar nici societatea nu a înțeles ce este cu această propunere a președintelui privind un nou candidat pentru funcția de ministru. Or, domnul președinte și PSRM se cred parte a guvernării? Altfel nu pot explica înaintarea unui candidat pentru această funcție de către președintele republicii”, a declarat Filip.Oficialul a precizat că a primit scrisoarea din partea Președinției, în care Dodon explică de ce a refuzat candidatura lui Sturza, doar că nu vede în ea argumente plauzibile. „Argumentele invocate sunt absurde. Vom merge până la urmă cu această candidatură, pentru ca Ministerul Apărării să aibă conducător. Astăzi voi înainta repetat președintelui aceeași candidatură. Dacă și a doua oară președintele va refuza să semneze decretul de numire, atunci înseamnă că încalcă Constituția conștient. Dacă nu va semna decretul, atunci vom face următorii pași și, astfel, o să eliminăm acest blocaj odată și pentru totdeauna”, a punctat prim-ministrul.

Pavel Filip a comentat și declarația precum că președintele este gata să demită întreg Guvernul. „Eu înțeleg că dumnealui se inspiră după modelul unei țări pe care o frecventează foarte des, dar vreau să-i sugerez foarte deschis să coboare cu picioarele pe pământ și să înțeleagă că R. Moldova este o republică parlamentară. Într-o republică parlamentară, președintele nu are nicio atribuție să propună candidaturi ale miniștrilor.

Eu cred că și această declarație (propunerea lui Victor Gaiciuc în calitate de ministru al Apărării) ține de acoperirea lipsei de argumente privind blocajele care le-a creat în privința Armatei Naționale. Vorbesc de cele șase refuzuri din 2017 ca militarii noștri să participe la exerciții. De ce își dorește o armată slabă? Cred că răspunsul este la suprafață. Din păcate, dumnealui demonstrează că nu apără interesele țării noastre”, a adăugat Pavel Filip.

De asemenea, referindu-se la afirmaţiile publice recente ale preşedintelui ţării pe tema asistenţei financiare acordate R. Moldova şi eventuala organizare a unor audieri parlamentare la temă, prim-ministrul a precizat: „Dacă se doreşte a obţine răspunsuri, dar nu de a face show politic şi polemici politice, vreau să îi transmit un mesaj dlui preşedinte: suntem în epoca informaţională şi, dacă are internet, pe site-ul Cancelariei de Stat, de mult timp stă publicat Raportul cu privire la asistenţa externă pe anul 2016 şi tot acolo se găsesc rapoartele de primire şi utilizare a asistenţei externe pe fiecare an şi nu văd aici de ce ar trebui să mergem pe altă cale, doar dacă interesul este altul”.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2018 09:37 Ziarul National Aleea Clasicilor de sub peretele unui...

15.06.2018 09:38 Nicolae Negru Ceva nu se leagă în „strategia de rec...

11.06.2018 15:31 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Gaudeamus și Carol ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioasă decizia Curții Constituționale din 4 iunie prin care a fost anulată Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată în 1989, care îi oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare”?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md