00:13:43 27.04.2024
Stiri

PERMACULTURĂ // Agricultorul VIITORULUI este în satul Roșu

Economie 27.09.2014 13:23 Vizualizări5122 Autor: Virginia Nica
PERMACULTURĂ // Agricultorul VIITORULUI este în satul Roșu


UNIC // Este tânăr, cunoaște limbi străine și repară calculatoare, însă „ascunde” o adevărată comoară în spatele casei, care i-ar face invidioși pe mulți dintre carieriști sau marii businessmeni.

Constantin Furtuna din satul Roșu, raionul Cahul, pare la prima vedere un tânăr care nu s-ar deosebi în mulțime, însă când vine mai aproape și începe să vorbească „te scutură” de tot ce-i negativ și stresant și te face să vezi și să înțelegi viața altfel. Nu i se șterge nicio clipă de pe chip zâmbetul, iar fiecare gest transmite o poftă incomensurabilă de viață.

A descoperit acasă o altfel de agricultură

Spune că s-a simțit mereu contopit cu natura și a venit să studieze ecologia în capitală „pentru a întinde o mână de ajutor celei care ne ține în viață”. „Natura este în pericol din cauză că omul își dorește tot mai multe de la ea fără să-i pese că ea poate oferi lucruri cu mult mai frumoase, dacă nu ar fi hărțuită. Am renunțat la facultate, pentru că nu era ceea ce am așteptat. În 2012, am revenit în satul natal și am descoperit o altfel de agricultură datorită unui amic de-al meu din străinătate. Am rămas perplex că poate exista așa ceva. Este vorba de permacultură, metodă care îți permite să faci agricultură performantă fără bani”, comunică tânărul.

Performanțe, fără a cheltui un sfanț

Constantin spune că metoda prevede acoperirea solului din grădină cu frunze uscate, rumeguș sau paie, ceea ce face să învingi inteligent în lupta cu buruienile și să protejezi eficient bogăția pământului. „Solul conține microbacterii care fac din sol o adevărată sursă de hrană. Anume datorită permaculturii, această avuție este protejată de razele ultraviolete ale soarelui sau de alți factori care o distrug. Un alt mare avantaj că, în proporție de 90%, scapi de buruieni și nici nu trebuie să prelucrezi pământul. Înainte trebuia să prășesc, să sap și să folosesc toate metodele tradiționale pentru a vedea grădina în rod. Acum fac unele lucrări doar primăvara, deoarece aceste paie în toamnă putrezesc și se transformă într-o adevărată bombă de resurse naturale care alimentează solul. Grădina nu trebuie irigată decât dacă nu plouă mai mult de două săptămâni. Deci, ce să vă spun? Nu depun efort fizic și nu utilizez niciun fel de substanțe pentru combaterea buruienilor sau a dăunătorilor pentru că nu este necesar, dar am o grădină doldora de legume și plante care te umplu de sănătate, energie și vitalitate fără să cheltui vreun sfanț”, relatează înflăcărat agricultorul de la Roșu.

Plante de peste mări și țări, în grădina lui Constantin

Grădina sa reprezintă un adevărat micro-ecosistem creat după regulile permaculturii, nimic nu este plantat întâmplător, iar în grădină poți găsi legume sau plante care nu credeai că pot fi crescute în R. Moldova. Spanac, broccoli, conopidă, rozmarin, salvie sau salate de care mulți nici nu au auzit pot fi găsite la Roșu, în grădina lui Constantin, care nu mai știe nici numărul speciilor de plante aromatice și medicinale pe care le cultivă de rând cu legumele autohtone. Experiența acumulată din comunicarea cu cei veniți din afară l-a ajutat să atingă o asemenea performanță.

Turiști de pe toate continentele, îndrăgostiți de atmosfera de la Roșu

Americani, japonezi, australieni și turiști din practic toate țările europene au rămas încântați și impresionați de cele văzute. Și nu sunt dați pe spate de peisajul rupt de realitate de pe plajele unei țări exotice, dar de grădina micuță a tânărului din satul Roșu. „Este un site unde îți poți face prieteni turiști și te pot primi la ei în casă dacă ajungi în țara respectivă. Așa mi-am făcut o mulțime de prieteni. Chiar acum am în ospeție un cuplu de americani. Ei privesc ca pe ceva exotic tot ce se întâmplă în sat, pot gusta din tot ceea ce crește în grădină, iar eu le gătesc bucate tradiționale. Ei spun că nici nu își imaginau că pot să simtă atâta liniște sufletească și împăcare, iar gustul legumelor li se pare absolut fenomenal. Spun că până a veni la Roșu consumau legume artificiale și aveau o viață artificială”, spune tânărul.

Agricultura viitorului

Constantin Furtuna își câștigă existența predând lecții de limba română, rusă sau engleză pe skype, repară calculatoare „și este deasupra tuturor regulilor”. Tânărul susține că aceasta este agricultura viitorului și cine construiește acest pod dintre sufletul său și natură înțelege, de fapt, la ce se rezumă fericirea. „Tot mai mulți fermieri din statele dezvoltate se orientează spre agricultura ecologică după metoda permaculturii, deoarece înțeleg că nu are rost să cheltui bani pe substanțe care fac din legume niște mutanți plini de otrăvuri. În același timp, consumatorii străini sunt tot mai interesați de legumele crescute în sălbăticia creată de natură, care doar în așa mod oferă tot ce e mai bun. Faptul că la noi găsești fructe și legume care păstrează gustul și aroma naturală reprezintă o adevărată atracție pentru cei din afară. Astfel, agricultura ecologică reprezintă viitorul sănătos al nostru”, consideră agricultorul din Roșu.

Nu vrea să plece în străinătate și se vede peste ani alături de soție și copii trăind în această simbioză cu natura, ceea ce pentru el este adevărata fericire pe care nu ar schimba-o niciodată pe vile, mașini de lux sau pe celebritate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md