01:38:14 01.05.2017
Stiri

Noi REȚINERI în dosarul fostului președinte al raionului Criuleni. Bănuiții ar fi estorcat bani alocați din fondurile europene

Anticorupție 21.04.2017 12:22 Vizualizări1166 Autor: Ziarul National
Noi REȚINERI în dosarul fostului președinte al raionului Criuleni. Bănuiții ar fi estorcat bani alocați din fondurile europene basarabia.md

Fostul vicepreședinte al raionului Criuleni și șoferul ex-președintelui de raion, Vitalie Rotaru, au fost reținuți pentru 72 de ore de ofițerii și procurorii anticorupție. Aceștia sunt bănuiți că ar fi beneficiat de mijloace financiare din fondurile europene, acționând în complicitate cu alți agenți publici din cadrul Consiliului Raional Criuleni.

Potrivit procurorilor, bănuiții ar fi estorcat și primit bani în proporții deosebit de mari pentru a nu bloca activitatea a două proiecte investiționale europene și pentru a determina Consiliul să transfere 10% din finanțare în conturile acestora.

VIDEO // Fostul președinte al raionului Criuleni, care a fost ÎNCOLȚIT de ofițerii CNA, a încercat SĂ SARĂ de la etajul șase

În acest dosar au fost reținute săptămâna trecută două persoane. Este vorba de ex-președintele raionului Criuleni, Vitalie Rotaru, și un manager de proiect. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins aproximativ 1 700 000 de lei de la câţiva agenţi economici implicaţi în executarea unor proiecte europene.

DETALII din dosarul ex-președintelui raionului Criuleni, care a încercat să fugă de procurori

Oamenii legii au constat că, în 2012, Consiliul Raional Criuleni a semnat cu Asociaţia pentru Studii Sociale Aplicate „ASSTREIA” un Memorandum de colaborare pentru atragerea de investiţii în vederea dezvoltării durabile a localităţilor din raion. Un an mai târziu, semnatarii au reuşit obţinerea a două contracte de grant, în valoare de peste 2 000 000 de euro, pentru proiectul „CBCRuR Waste”, Consiliul Raional Criuleni având calitatea de lider al partenerilor din România şi Ucraina, şi „CRING”, proiect în care Consiliul Raional Criuleni a beneficiat de fonduri europene.

După lansarea proiectelor, bănuiții ar fi şantajat membrii Asociaţiei pentru a-i determina să contribuie financiar la unele proiecte personale. Aceştia ar fi creat impedimente firmelor, implicate în executarea proiectelor, stopând procesul de eliberare a autorizaţiei pentru construcţia gropii de gunoi din satul Hruşova, din Criuleni; refuzând alocarea cofinanţării obligatorii din sursele bugetului raional, impusă de donator, prin ameninţarea că nu va crea întreprinderea de salubritate; că nu va aloca sursele necesare ce asigură durabilitatea proiectului etc.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru corupere pasivă, iar cei care vor fi găsiți vinovați riscă ani grei de pușcărie.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
   
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2017 13:30 Ziarul National OPINII // Negocieri Brexit: Va fi Rom...

28.04.2017 09:00 Nicolae Negru PL, procurorii anticorupție și votul ...

25.04.2017 10:12 Nicolae Negru Despre „Convorbiri literare”, moldove...

21.04.2017 10:38 Nicolae Negru De ce s-a speriat Dodon într-un hal f...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie aleși deputații în R. Moldova?
Prietenii noștri
Campanie

Ziarul Național 2013. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md