12:05:02 20.04.2018
Stiri

Primul pas spre federalizarea Republicii Moldova

Opinii 17.07.2017 09:34 Vizualizări7046 Autor: Nicolae Negru
Primul pas spre federalizarea Republicii Moldova

Semne diacritice

S-a făcut primul pas spre federalizarea Republicii Moldova. Chișinăul a acceptat plăcuțele cu numere de înmatriculare auto transnistrene, pe care nu se știe de ce le consideră „neutre”, deși vor avea imprimate pe ele steagul și stema „Republicii Moldovenești Nistrene” cu inscripția respectivă în limbile română (în grafie chirilică), rusă și ucraineană.

Sergiu Bucătaru, viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, i-a informat pe reprezentanții Tiraspolului, citat de ziarulnational.md, că, pentru a fi admise în circulația internațională, mașinile transnistrene trebuie să fie înregistrate, printr-o procedură simplificată, la una din subdiviziunile Centrului Resurselor Informaționale de Stat „Registru”. El a admis posibilitatea ca plăcuțele să fie confecționate la Tiraspol.

Dacă Tiraspolul spune da, „Republica Moldovenească Nistreană” va obține astfel prima recunoaștere oficială, pe plan național și internațional, înainte de a obține statutul „special” promis cu generozitate de Chișinău. În virtutea și logica faptului împlinit, acest statut „special” nu va mai putea fi altul decât al unui stat în stat sau, dacă vreți, al unei republici „moldovenești” în cadrul Republicii Moldova.

Dodon, care se lăuda că lui personal îi datorează transnistrenii recunoștința pentru că vor putea circula în Europa cu mașinile lor și că nu i-a fost deloc ușor să obțină aceasta (el nu dă detalii, dar nu e greu de ghicit ce i-a promis lui Plahotniuc în schimb), ar putea trăi coșmarul visului împlinit. Plăcuțele de înmatriculare proprii ale transnistrenilor îi vor tulbura inevitabil pe găgăuzii, care se vor simți umiliți prin aranjamentele din 1994. Ei vor cere, și pe bună dreptate, plăcuțe găgăuzești, apoi și un statut similar cu „rmn”. Și vor apărea trei republici în loc de una, după cum „promitea” Moscova în 1990. Sau poate chiar patru republici, căci au și bulgarii din Taraclia identitate și demnitate. De ce să nu li se dea și lor ceea ce li se dă tuturor?

Federalizată și ferfenițată, Republica Moldova propriu-zisă se va consolida din punct de vedere etnic în spațiul rămas și se va putea reuni mai lesne cu România, lăsând celelalte „republici” să-și trăiască visul „independenței” sub coasta Ucrainei. La urma urmei, de ce să nu fim noi primii care renunță la „fetișul” teritorial?

De dragul adevărului, trebuie să menționăm că asupra Chișinăului s-au exercitat presiuni externe enorme (din partea Germaniei, care a deținut, anul trecut, președinția OSCE, și chiar din partea Washingtonului (prin Victoria Nuland), cerându-i-se concesii în chestiunea admiterii mașinilor transnistrene în circuitul internațional, a recunoașterii diplomelor de studii și a prefixului internațional pentru legăturile telefonice ale „Republicii Moldovenești Nistrene”). De ce Chișinăul cedează acum? Nu cumva de dragul schimbării sistemului electoral? Ar fi un preț prea mare.

Aflându-ne la „capitolul” transnistrean, merită să amintim și despre reacția bizară, ciudată a vicepremierului rus Dmitri Rogozin la discursul liderului PD, Vlad Plahotniuc, de la tribuna Consiliului Internaționalei Socialiste, care s-a întrunit la New York. Fiindcă a cerut retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și s-a pronunțat pentru înlocuirea pacificatorilor ruși cu o misiune civilă sub egida ONU, Rogozin i-a atribuit lui Plahotniuc fapta de a chema la „un nou război pe Nistru”.

Am putea pune această evidentă „exagerare” pe seama excentricității lui Rogozin, a naturii sale huliganice (când i se permite), dacă Duma de Stat a Rusiei nu ar fi folosit cam aceiași termeni în rezoluția recentă pe marginea intențiilor Chișinăului și Kievului de a deschide primul punct comun de trecere pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainești (care, de altfel, va fi inaugurat chiar azi, cu participarea premierului Filip și a președintelui Poroșenko).

Faptul că Chișinăul face tocmai acum niște concesii care contrazic orice idee războinică este ignorat și nu contează pentru Moscova. Ea și-a modernizat trupele și pregătește în mod evident opinia publică pentru un război pe Nistru: și declarația Dumei, și declarația lui Rogozin fac parte din tactica sa tradițională a dezinformării, a atribuirii intențiilor și crimelor sale victimei.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Dragos 17.07.2017 10:28

Adevarul, dle Negru, spune multe, dar nu spune totul. Plaha umbla cu: Sorcova, vesela. "Declaratia" medicocrului, kremlinezului, adiosului si filorusului Plaha face parte din Regulile jocului malefic. Ca nu degeaba a grohait acolo, peste ocean, in limba porceasca, in speranta ca nimeni sa nu-si dea seama cat de nelegiuit si de pervers este aceasta creatura cu par de lup perfidy ce s-a facut boss de partid. Jocul pechinezului kremlinez Plaha face arte din povestea horror O mie si una de minti adormite, grohaita pe trei voci: Nasul infect Plaha, finul defect Kkandu si batoza abjecta Rogo-dijin. Ca maidanezii! Urla unul, urla ceilalti. In fine, in RMica, tara fara stat, Dodoloaie joaca cartea federalizarii, iar samodurul Plahoit joaca cartea feudalizarii. Amandoi si cu Kkandu, covarsiti de ura, dezgust, frica de Judecata-de-Acum, stiu prea bine ca muskalul nu va pleca in vecii vecilor din TrasnitaNistrenie, din pasalikul RM. Asadar, obraznicia si aroganta acestor indivizi toxici sunt de neinchipuit. Fariseii, ipocritii, saltimbancii autohtoni vand RMica la cracana, la schioapa, la centimetru. Moca!

Andrei Bunu 17.07.2017 11:21

Capul lui Sevciuc vrem. De ce acum? Sper ca ati inteles de ce (banuiesc, judecand dupa materialul de azi), dle Negru.

Marius Cosmin 17.07.2017 11:29

Eu nu am inteles pana acum de ce in majoritatea comentariilor va ostilizati catre acest Plahotniuc in fel si chip, dar in acelasi timp in mod paradoxal il si alintati cu diminutivul Plaha. Cum se face asta?

Marius Cosmin 17.07.2017 11:40

''Federalizată și ferfenițată, Republica Moldova propriu-zisă se va consolida din punct de vedere etnic în spațiul rămas și se va putea reuni mai lesne cu România'' Federalizata si ferfenitata...domnule Negru...Romania nu va mai dori nici o unire cu asfel de ramasite. Ramasite ale inconstientei si rea-vointei, ca sa nu spun ranzei moldovenilor. Romania va va trimite sa lipiti la loc si sa aduceti teritoriul INTREG care v-a fost lasat spre administrare atunci cand ''s-a grabit in virtutea fratietatii'' sa va recunoasca independenta. Asa cum mama lui Stefan cel Mare la trimis cu cuvintele: Apoi ea la poartă atunci a ieşit Şi-n tăcerea nopţii astfel i-a vorbit: - "Ce spui, tu, străine? Ştefan e departe; Braţul său prin taberi mii de morţi împarte. Eu sunt a sa mumă; el e fiul meu; De eşti tu acela, nu-ţi sunt mumă eu! Însă dacă cerul, vrând să-ngreuieze Anii vieţii mele şi să mă-ntristeze, Nobilul tău suflet astfel l-a schimbat; Dacă tu eşti Ştefan cu adevărat, Apoi tu aice fără biruinţă Nu poţi ca să intri cu a mea voinţă. Du-te la oştire! Pentru ţara mori! Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori!"

Dragos 17.07.2017 13:12

Si inca ceva, stimate dle Negru. Nu-l mai numiti, va rog frumos, pe Plahoit lider de partid. Un proxenet din nastere nu are cum sa fie considerta lider. Plahoit este o mediocritate balamuta, un imbeciloid, un ticalos ticalosit, un potentat arogant lipsit de substanta. Numiti-l capetenie de trib, sef de banda, Nasul Cosa Nostra, paduche lat in fruntea unei Pegre rapace, buruiana-de-ceas rau, piazza-rea, agent GRU, asasin, trompetist. Mai exact, Muza pentru Idiotul! Mos Volodica degeneratul cu zacusca la cur. Cu afaceri cetoase, inclusiv in TrasnitaNistrenie.

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are cele mai mari șanse să devină primar general al municipiului Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md