21:50:23 03.05.2024
Stiri

Nicolae Negru // Anul politic 2024, așteptări și posibilități

Actualitate 02.01.2024 08:59 Vizualizări4224 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Anul politic 2024, așteptări și posibilități


Semne diacritice

1. Istoria pare să-și fi încetinit cursul, ar vrea să bată pasul pe loc, punându-ne la încercare. Întrebările care le adresăm la începutul anului 2024 sunt în mare parte cele la care am încercat să răspundem la începutul anului 2023: cât va mai dura, când și cum se va încheia războiul ruso-ucrainean, își vor recupera ucrainenii teritoriul, va rezista Ucraina sau va fi silită să se așeze la masa negocierilor în condiții umilitoare, fără a primi garanții de securitate, va supraviețui regimul lui Putin, se va dezintegra Rusia? Diferența e de perspectivă, aceasta părea mai optimistă anul trecut: contraofensiva ucraineană încă nu eșuase, unitatea Occidentului era în proces de consolidare, premierul ungar Victor Orban nu-și dăduse toată arama putinistă pe față, în SUA nu începuse campania electorală, deși economia rusă nu era trecută pe picior de război, HAMAS nu atacase Israelul și asistența militară americană nu trebuia împărțită pe mai multe direcții, nu ieșise la iveală deficitul de muniții și arme de război în Europa. Și rușii parcă nu erau chiar atât de iraționali, obsedați de „măreția” lor.

2. Totuși, să nu ne grăbim cu concluziile, să nu ne lăsăm înșelați de aparențe, schimbările esențiale nu lipsesc la începutul acestui an. Deși Putin face totul posibil ca să arate câștigător, iar generalul Valeri Zalujnîi vorbește despre etapa unui război de uzură, cu lupte extenuante, dar statice, există încă șanse de succes pentru armata ucraineană, geniul militar ucrainean se mai poate manifesta, dacă Occidentul îi acordă suportul tehnic necesar în deplină măsură, incluzând cele mai avansate tipuri de armament. Occidentul nu și-a epuizat nici pe departe potențialul, iar conștientizarea faptului că Rusia nu se va opri, dacă nu va fi oprită în Ucraina, că ea urmărește să schimbe în mod fundamental ordinea mondială și să dicteze arhitectura de securitate europeană îl va determina să-și mențină unitatea și să-și adune forțele necesare pentru a-l stopa pe înverșunatul Putin să extermine ucraineni.

3. În contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din Republica Moldova, e de anticipat o intensificare a războiului hibrid dus de Rusia împotriva guvernării noastre, lovitura principală a Kremlinului va fi îndreptată spre Maia Sandu, pentru a o demoraliza, a o împiedica cu orice preț să câștige al doilea mandat și să desfășoare referendumul privind aderarea la UE, căci un rezultat pozitiv va însemna ruperea definitivă de trecutul sovietic (rus, de fapt). De aceea, forțele proruse vor chema la boicotul referendumului pe care l-au cerut demagogic până nu demult.

4. Dar și aici Rusia va pierde, căci, pe de o parte, instituțiile statului se vor învăța, cu ajutorul partenerilor, să contracareze acțiunile diversioniste ale Rusiei și nu există niciun candidat care să poată concura cu Maia Sandu, oricât s-ar strădui oamenii Moscovei să-i descrie în această ipostază ba pe Irina Vlah, ba pe Ion Ceban, iar pe de altă parte, până și socialiștii și comuniștii se jenează să pledeze pentru integrarea eurasiatică, reciclând stratagema mai veche despre vițelul blând care suge de la două vaci. O fi fiind Republica Moldova un vițel tipic (sau un miel), dar cu certitudine nici UE, nici Rusia nu vor dori să evolueze în rolul de bovine (sau ovine). Cu o cooperare minimă a partidelor proeuropene, referendumul va reflecta determinarea majorității de a lăsa în urmă etapa „reflexivă”, dominată de nostalgia păguboasă, naivă în cel mai bun caz, pășind cu hotărâre spre viitor.

5. Pe linia reglementării transnistrene nu vor avea loc schimbări majore, dar esența geopolitică a conflictului va ieși tot mai mult în relief și îi va pune pe gânduri pe transnistreni; ei vor protesta mai mult formal la încercările autorităților de la Chișinău de a-i deprinde să respecte legislația moldovenească.

6. Războiul hibrid își va pune în continuare amprenta asupra relațiilor dintre Chișinău și Comrat, conflictul se va acutiza, dar, în același timp, tot mai mulți politicieni găgăuzi vor înțelege că nu este în interesul poporului lor să se lase folosiți în schemele escrocului bancar Ilan Șor și ale criminalului de război Vladimir Putin. Evghenia Guțul nu va fi inclusă pe lista guvernului și autoizolarea Autonomiei Găgăuze se va adânci.

7. Prin reprezentanții ei locali cei mai radicali, mai loiali lumii ruse, Biserica Ortodoxă Rusă se va implica în războiul hibrid împotriva Republicii Moldova, împotriva Maiei Sandu și referendumului inițiat de ea, se va manifesta în sprijinul lui Putin, care candidează pentru al cincilea mandat, și va susține, ca și până acum, războiul din Ucraina, continuând astfel să-și taie creangă de sub picioare, perpetuând și intensificând starea de agonie în care se află după 24 februarie 2022. Aceasta, la rândul său, va accelera procesul de trecere a credincioșilor la Biserica Neamului, reprezentată de singura structură ortodoxă canonică pe teritoriul dintre Prut și Nistru – Mitropolia Basarabiei.

8. Europa, inclusiv România, SUA, vor fi alături de Republica Moldova, încurajând cursul reformelor europene, ajutând-o să se mențină pe linia de plutire, să-și consolideze securitatea și capacitatea de apărare, să reziste războiului hibrid, șantajului și amenințărilor Moscovei.

9. Faptul că „România nu este doar pregătită, este dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu”, corespunde nu numai noii etape a integrării europene, ci anunță implicit și o nouă perspectivă de integrare panromânească, ce se va manifesta sub diferite forme, pe diferite planuri în relațiile dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Prezența benefică a României în Republica Moldova va fi conștientizată de tot mai mulți cetățeni moldoveni, pe măsură ce spațiile comune culturale, informaționale, educaționale, sanitare, infrastructurale, economice, comerciale etcetera vor înlesni comunicarea transpruteană.

10. Încet, dar sigur, numărul judecătorilor și procurorilor integri va crește până ei vor deveni, spre sfârșit anului 2024, majoritari în sistemul judecătoresc și, astfel, mult așteptata și mult încercata reformă a justiției, în care crede puțină lume, va da primele rezultate.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md