20:55:36 26.04.2024
Stiri

VIDEO, LIVE TEXT // Marea Adunare CENTENARĂ din centrul Chișinăului: Piața Marii Adunări Naționale este PLINĂ

Știri 25.03.2018 13:47 Vizualizări5305 Autor: Ziarul National
VIDEO, LIVE TEXT // Marea Adunare CENTENARĂ din centrul Chișinăului: Piața Marii Adunări Naționale este PLINĂ


UPDATE 14.06 // Unioniștii anunță că, între 1 și 14 aprilie curent, în municipiul Chișinău va avea loc o consultare publică pentru votul PRO-Unire, ca să vedem „câți vor Unirea R. Moldova cu România”.

UPDATE 14.00 // Participanții la Marea Adunare Centenară din centrul Chișinăului au votat unanin, la sfârșitul evenimentului, o Proclamație pentru Unire, prin care cer parlamentelor de la București și Chișinău să se întreunească la 27 martie și să aprobe o declarație care să prevadă implicarea autorităților celor două state românești pentru Reîntregirea națională a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

În Proclamație se menționează dreptul la autodeterminare al românilor, după modelul german.

Documentul prevede mai multe evenimente dedicate Unirii, inclusiv o întâlnire pe 1 iulie 2018 la Alba Iulia „pentru a reaprinde flacăra Unirii”, apoi, între 24 și 26 august la Iași etc.: „Votăm astăzi Unirea R. Moldova cu România, de-a pururi și pentru totdeauna!”.

Vedeți documentul AICI.

UPDATE 13.56 // Deputatul de la București, Constantin Codreanu, a declarat că Unirea R. Moldova cu România trebuie să se facă după modelul german - printr-un vot în ambele parlamente.

UPDATE 13.48 // Participanții la Marea Adunare Centenară scandează „Jos Dodon!”, după ce Anatol Caraman, președintele Asociației veteranilor războiului de la Nistru „Tiras-Tighina”, a amintit că președintele Igor Dodon a mers la Tiraspol și „a depus flori la monumentul bandiților care ne-au atacat”: „Dodon nu a lovit în Traian Băsescu, atunci când l-a lipsit de cătățenia R. Moldova, ci în noi, poporul românesc”.

UPDATE 13.39 // Constantin Toma, primarul municipiului Buzău din România, primul oraș de peste Prut care a făcut Unirea cu Basarabia, a ținut să citească o scrisoare a ultimei descendente din familia lui Alexandru Marghiloman, premierul României de la 1918, originar din Buzău. În răvaș, femeia aflată acum în Germania susține că, la câteva decenii după ce a fost realizată Unirea în 1918, un membru a fost despărțit de familia sa (Basarabia de România - n.r.), dar este timpul ca familia să fie reunită „pentru totdeauna”.

UPDATE 13.35 // Scriitorul Nicolae Dabija a amintit că președintele Igor Dodon încearcă să bage zâzanie între locuitorii R. Moldova, „aducându-ne în pragul unui război civil”. Acesta a propus lichidarea funcției de președinte al R. Moldova și preluarea obligațiunilor acestuia de către Parlament și Guvern. „Da! Bravo!”, i-a răspuns mulțimea.



UPDATE 13.30 // Un etnic ucrainean, membru al „Sfatului Țării-2”, a oferit România drept exemplu de respectare a drepturilor minorităților naționale, menționând că, deși ucrainenii sunt cea mai mare minoritate etnică din R. Moldova - circa 7% din populație, la chioșcuri nu găsești niciun ziar în limba ucraineană. Acesta s-a referit și la salariile sau pensiile plătite în România, care sunt de câteva ori mai mari decât cele plătite în R. Moldova.

UPDATE 13.22 // Deputata liberal-democrată de la Chișinău, Maria Ciobanu, a lăudat tinerii din Alianța pentru Centenar, care au „trecut peste mofturile politicienilor” și au organizat Marea Adunarea Centenară. Potrivit Mariei Ciobanu, este „o rușine” faptul că Parlamentul de la Chișinău nu a vrut să organizeze o ședință festivă dedicată celor 100 de ani de la Marea Unire: „Vrem reunirea în anul Centenarului”.

UPDATE 13.15 // Fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost aplaudat îndelung atunci când a ieșit la microfon să le vorbească participanților la Marea Adunare Centenară: „A venit timpul să trecem liber Prutul, fără vamă și grăniceri. Așa cum locuitorii Berlinului au dat jos zidul de la Berlin, așa și noi trebuie să dăm jos zidul de la Prut!”, a spus Dorin Chirtoacă.

Potrivit liberalului, majoritatea basarabenilor a avut de suferit de pe urma ocupației sovietice: „Astăzi suntem o mare de oameni în PMAN care cerem Unirea. Și trebuie să facem noi Unirea, dacă nu o fac parlamentele. (...) Unirea este icoana neamului românesc, ca și România Mare! Ne vom salva doar revenind la românism”.

UPDATE 13.06 // Dan Bârna, liderul Uniunii Salvați România, a declarat că, deși pare „o cale grea”, Unirea este realizabilă: „În 1914 nici nu exista ideea Unirii, dar peste patru ani, în 1918, miracolul s-a produs. (...) Cel mai puternic motor este dragostea și încrederea. Anul 1918 ne-a arătat că se poate. După 100 de ani, avem același ideal - unitatea românilor”.

UPDATE 12.55 // Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a explicat de ce Marea Adunare Centenară are loc în Piața Marii Adunări Naționale: „Românii din R. Moldova au dat aici, în 1989, bătălia pentru limba română. 300 de mii de oameni au cerut ca româna să le fie limbă de stat. Azi aici are loc al doilea eveniment și cerem parlamentelor de la București și Chișinău ca, în cinstea Centenarului, să facă Unirea”. Mulțimea a început să scandeze „Unire!”.

„Mulți spun că le este greu să facă Unirea. Dar acum 100 de ani înaintașilor noștri le-a fost mai ușor? Nu! Suntem obligați să facem Unirea! Suntem singura țară dezbinată. (...) Este o chestiune de demnitate națională să reîntregim țara!”, a spus Băsescu.

UPDATE 12.44 // Vladimir Slusarenco, primarul de Sadova, Călărași, localitatea de baștină a președintelui Igor Dodon, a fost primit cu urale de către participanții la Marea Adunare Centenară: „Bravo, bravo!”. Potrivit lui Slusarenco, peste 600 de locuitori ai Sadovei își doresc Unirea. „Grădinița satului a fost reparată din banii guvernului român. Cum să nu-ți dorești Unirea? Pentru România Mare, puternică și Unită!”.

Vitalie Șelari, primarul de Băcioi, suburbie a Chișinăului, a făcut un apel către clasa politică de la București să susțină demersul Basarabiei: „Basarabia vrea Unire!”, „Vremea politicianismului a trecut, e vremea să fim aceeași țară!”.



UPDATE 12.42 // Petru Frunză, primarul de Puhoi, Ialoveni, a declarat de la microfon că „e timpul să ne ridicăm din genunchi și să facem Unirea”, iar Marcel Snegur, primarul de la Parcova, Edineț, prima localitate care a semnat Declarație de Unire cu România, a spus că „nordul vrea Unirea!”.

UPDATE 12.35 // „Vă vorbește un moldovean de dincolo de Prut, de la Focșani, care vrea Unirea tuturor românilor în același stat”, a salutat mulțimea George Simion, președintele Platformei „Acțiunea 2012”, adăugând că „anul 2018 este despre Unire”. „Trebuie să dăm jos sârma ghimpată de la Prut: România n-a avut, graniță pe Prut!”.

UPDATE 12.27 // „România n-a avut, graniță la Prut!”, „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească / Moldova, Ardealul și Țara Românească!”, continuă să scandeze mulțimea adunată în centrul Chișinăului, la îndemnul lui Ion Leașenco de la Blocul Unității Naționale. Potrivit lui Leașenco, Unirea R. Moldova cu România este inevitabilă și aceasta se va produce neapărat.

UPDATE 12.24 // Anatol Ursu de la „Tinerii Moldovei” susține că „20% din teritoriul R. Moldova a făcut deja Unirea”, cu referire la cele peste 130 de localități din stânga Prutului care au votat declarații de Unire cu România.

UPDATE 12.22 // Miile de participanți la Marea Adunare Centenară poartă drapele tricolore, mai mari sau mai mici, pancarte cu diferite inscripții - „Lăpușna, sat românesc”, „Soroca votează Unirea”, primarii au venit cu panglicile tricolore.


Foto: George Simion

UPDATE 12.16 // La Marea Adunare Centenară au răsunat imnurile de stat ale R. Moldova și României.

UPDATE 12.14 // De pe scena Marii Adunări Naționale s-a anunțat că și satul Pănășești, raionul Strășeni, baștina premierului Pavel Filip, a semnat Declarația de Unire a R. Moldova cu România.

CITIȚI și CENTENAR // 134 de localități din R. Moldova, zeci de școli și instituții culturale solicită Unirea R. Moldova cu România

UPDATE 12.05 // Marea Adunare Centenară a început cu un recital al Ansamblului etnofolcloric „Ștefan Vodă”. Solistul ansamblului, Tudor Ungureanu, și-a exprimat speranța că în acest an „vom da hotarul de la Prut”. Mulțimea scandează „Unire!”, „Suntem dacii din Carpați, jos hotarul dintre frați!”.

Mii de oameni s-au adunat în centrul Chișinăului pentru a participa la Marea Adunare Centenară, eveniment care marchează 100 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu România. Pe lângă cetățeni ai R. Moldova, inclusiv din localitățile care au semnat în ultimele luni declarații de Unire cu România, la manifestarea unionistă au venit și oaspeți de peste Prut.

În cadrul Marii Adunări Naționale, organizată de cele peste 130 de organizații membre al Alianței pentru Centenar, urmează să fie votată o Declarație de Unire care va fi prezentată parlamentelor de la București și Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md