14:28:50 27.04.2024
Stiri

„Integritate hibridă” sau „acuzații nefondate” la adresa președintelui Comisiei pre-vetting, Herman von Hebel?

Actualitate 28.03.2024 12:41 Vizualizări1131 Autor: Ziarul National
„Integritate hibridă” sau „acuzații nefondate” la adresa președintelui Comisiei pre-vetting, Herman von Hebel? Comisia pre-vetting


Președintele Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor din R. Moldova (Comisia pre-vetting), Herman von Hebel, este acuzat că ar fi prejudiciat Curtea Internațională Penală (CPI), unde a activat în calitate de grefier timp de cinci ani, în perioada anilor 2013 – 2018. De partea cealaltă, Herman von Hebel susține că reorganizarea Grefei a fost apreciată de statele membre ale CPI și auditorii externi.

Site-ul anticorupție.md a scris, cu referire la presa olandeză, că activitatea administrativă a lui Herman von Hebel ar fi fost afectată de ilegalități și ar fi cauzat prejudicii Curții Internaționale Penale în valoare de cel puțin 760 000 de euro.

Potrivit aceleiași surse, mai multe decizii, considerate a fi ilegale, au fost luate în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte și care ar fi fost „criticată dur de judecători”.

„Înalta Curte a suportat cheltuieli de 7 milioane de euro pentru reformă, iar judecătorii instanței l-au acuzat pe von Hebel de intenții ascunse. (...) În 2016, un raport de audit a constatat că grefierul Herman von Hebel a aplicat în reforma inițiată opțiuni hibride de selectare nereușită a unor experți externi în paralel cu implicarea unor angajați ai Curții Internaționale Penale din subordinea sa”, a scris anticorupție.md.

Totodată, din cauza deciziilor grefierului von Hebel, Curtea Internațională Penală a fost obligată de Tribunalul Administrativ să achite despăgubiri în valoare totală de 660 000 de euro și să suporte în plus cel puțin 100 000 de euro drept cheltuieli administrative de reprezentare în procesele pe care le-a pierdut, după demiterea unor angajați ai Grefei.

De partea cealaltă, actualul președinte al Comisiei pre-vetting arată că reforma pe care a gestionat-o a îmbunătățit activitatea Grefei CPI, a adus instituției economii, iar numărul angajaților nemulțumiți de disponibilizări a reprezentat doar 8%.

„În decembrie 2013, Herman von Hebel a fost mandatat de către cele 123 de state care sunt parte la Statutul CPI să reorganizeze Grefa CPI pentru a remedia mai multe deficiențe grave în funcționarea acesteia. (...) În contextul reorganizării, au fost desființate 120 de poziții din totalul de 600 din Grefă, fiind înlocuite în mare parte cu noi poziții pentru a asigura o funcționare mai bună. În acest exercițiu, Herman von Hebel a fost sprijinit de o echipă de experți externi în tribunale și de personalul CPI. Niciun expert extern nu a fost ulterior angajat într-una dintre noile poziții ale Grefei. Personalul disponibilizat a avut opțiunea de a beneficia de un pachet de compensație sau să se reangajeze în mod preferențial, în cazul în care întruneau criteriile de selecție. Mai puțin de 10 persoane din cele 120 disponibilizate au contestat deciziile în fața Tribunalului Administrativ al Organizației Internaționale a Muncii și au primit compensații pentru deciziile luate de CPI”, se arată într-un răspuns făcut public de Comisia pre-vetting.

Potrivit aceleiași surse, auditorii externi au publicat în 2016 un raport privind reorganizarea CPI, potrivit căruia reorganizarea „a fost justificată în cadrul unei revizuiri tehnice și politice” și a „permis redefinirea valorilor și principiilor Grefei, raționalizarea organizării sale [...], consolidarea birourilor de teren și a structurii lor de coordonare și revizuirea tuturor pozițiilor, ceea ce este pozitiv”.

„Deși reorganizarea a avut ca scop îmbunătățirea funcționării Grefei și nu reducerea costurilor, raportul a concluzionat, de asemenea, că reorganizarea s-a soldat cu unele economii financiare. Pe tot parcursul procesului de reorganizare, Președintele, Procurorul și o majoritate considerabilă a personalului și statelor părți la CPI au continuat să susțină procesul de reorganizare”, se apără von Hebel.

Acesta neagă și informația potrivit căreia ar fi fost implicat, în anii 2019 și 2020, în evaluarea extraordinară a judecătorilor şi procurorilor din Albania, spunând că doar a asistat, în calitate de expert, Curtea Supremă de la Tirana în elaborarea unei strategii de reducere a numărului de cazuri nesoluționate.

În același răspuns, Herman von Hebel arată că „rămâne dedicat în totalitate” activității importante a Comisiei pre-vetting în Republica Moldova, „până la finalizarea completă a activităților acesteia în lunile următoare”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md