22:40:26 06.05.2024
Stiri

CNA propune PEDEPSE DURE pentru cei care vor delapida mijloacele oferite de partenerii externi

Anticorupție 05.10.2015 07:51 Vizualizări1847 Autor: Stela Mihailovici
CNA propune PEDEPSE DURE pentru cei care vor delapida mijloacele oferite de partenerii externi


Centrul Național Anticorupție a pregătit un proiect de lege prin care propune completarea Codului Penal cu câteva articole care prevăd sancțiuni pentru delapidarea și deturnarea mijloacelor oferite R. Moldova de partenerii externi de dezvoltare.

Autorii propun amenzi usturătoare și pedepse cu închisoare pentru cei care vor fura materialele alocate în calitate de granturi, subvenţii, credite, donaţii, împrumuturi sau ajutor umanitar de către instituțiile internaționale.

Obţinerea frauduloasă a mijloacelor din fonduri externe în proporţii mari prin folosirea unor înscrisuri, documente sau alte informaţii vădit false se va pedepsi cu amendă în mărime de la 80 la 100 de mii de lei sau cu închisoare de la doi la șase ani. Aceleaşi acţiuni săvârşite de mai multe persoane sau de o persoană publică se vor pedepsi cu amendă de până la 120 de mii de lei sau cu închisoare de la trei la șapte ani.

Însușirea ilegală (delapidare) a mijloacelor din fonduri externe în proporţii mari se va pedepsi cu închisoare de la șapte la zece ani cu amendă în mărime de la 60 la 80 de mii de lei. Aceeași infracțiune săvârșită de un funcționar se va pedepsi cu închisoare de la șapte la zece ani, cu amendă de până la 120 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la zece ani.

Deturnarea mijloacelor din fondurile externe, adică schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, de către o persoană publică, a destinaţiei mijloacelor din fondurile externe obţinute legal, se va pedepsi cu amendă în mărime de la 60 la 80 de mii de lei sau cu închisoare de la doi la șase ani, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Autorii proiectului de lege motivează că R. Moldova primește în prezent susținere financiară serioasă din exterior și nu există instrumente capabile să prevină deturnarea fondurilor oferite de parteneri.

„La etapa actuală, Republica Moldova este beneficiară a peste 2,48 miliarde de euro sub formă de granturi şi credite preferenţiale oferite în cadrul a peste 718 proiecte la nivel naţional. Procesul de monitorizare şi supraveghere a implementării proiectelor/programelor este efectuat de către Cancelaria de Stat prin prezentarea de către beneficiari a unor rapoarte. Însă, procesul dat nu implică un control riguros din partea statului în ceea ce priveşte fraudarea sau delapidarea fondurilor externe.

Ţinând cont de importanţa şi contribuţia fondurile externe în dezvoltarea economică a Republicii Moldova, considerăm oportun de a institui reglementări privind prevenirea, depistarea, cercetarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea mijloacelor din fondurile externe”, se spune în nota informativă a inițiativei legislative.

Documentul a fost prezentat societății civile pentru dezbateri și urmează a fi înregistrat în Parlament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md