10:39:47 17.05.2024
Stiri

Iarna cu temperaturi înalte, vara cu roadă mică?

Economie 18.01.2014 13:08 Vizualizări1940 Autor: Virginia Nica
Iarna cu temperaturi înalte, vara cu roadă mică?


Așteptări// Agricultorii spun că temperaturile calde au afectat pomii de piersic, cais, dar și terenurile însămânțate cu cereale. Autoritățile consideră că, deocamdată, nu există niciun risc

Gheorghe Țăranu din satul Zaim, raionul Căușeni, deține 500 de hectare cultivate cu grâu și o livadă dintre care șase hectare sunt cultivate cu pomi de piersic. Agricultorul spune că temperaturile anormale din această perioadă au afectat mai mult pomii fructiferi.

Piersicii și caișii, cei mai afectați de căldură

„Există un risc sporit ca roada de piersici și caise să fie mai mică în acest an, deoarece am văzut că pomii s-au îmbobotat (au înmugurit – n.r.). Din cauză că acești muguri au ieșit din starea lor de hibernare și se dezvoltă, există pericolul ca la temperaturi scăzute să pierdem rodul”, a menționat Gheorghe Țăranu.

Grâul se poate îmbolnăvi

Fermierul este mai liniștit în privința cerealelor, deoarece, datorită umidității înalte a solului, această cultură poate să evite eventualele riscuri provocate de căldura din timpul iernii. „Dacă vor exista în continuare temperaturi înalte, grâul se poate îmbolnăvi, deoarece tot felul de dăunători sunt ținuți departe, atâta timp cât vremea este geroasă. Acum pot să spun că semnele sunt destul de promițătoare, umiditatea este chiar mai înaltă de două-trei ori decât era la sfârșitul iernii trecute, însă o răcire bruscă a vremii ar putea duce la distrugerea recoltelor”, a adăugat agricultorul.

„Nu este totul pierdut”

Potrivit lui Gheorghe Țăranu, totul depinde de evoluția timpului, fiindcă pe moment roada mai poate fi salvată și chiar putem spera la o recoltă mai bogată decât în anul precedent. „Bunul Dumnezeu știe ce va fi, dar acum lanurile sunt ca în poveste. În cele 500 de hectare am văzut că roada este mai slabă pe vreo 10% din suprafață, însă dăunătorii încă nu au afectat cultura. Și la pomi nu este totul pierdut. În cazul în care temperaturile nu vor urca până la 8-10 grade în timpul apropiat și nu vor coborî brusc, atunci vom salva din rodul pomilor”, spune optimist Gheorghe Țăranu.

Asigurarea costă

Problema nu este una nouă pentru fermierul din Zaim, condițiile climaterice nefavorabile fiind un obstacol de care se ciocnește an de an, însă spune că nu vrea să asigure terenurile împotriva acestor riscuri. „Pe scurt, nu avem încredere în companiile de asigurări și, în plus, condițiile sunt dezavantajoase, întreg procesul fiind unul foarte costisitor. Și apoi, cum să faci agricultură fără să-ți asumi niște riscuri, așa e mai interesant”, spune mai în glumă, mai în serios Gheorghe Țăranu.

MAIA: Nu sunt atestate riscuri

Pe de altă parte, autoritățile spun că nu dețin informații potrivit cărora temperaturile înalte din această perioadă ar periclita roada din acest an. „Nu avem informații despre faptul că pomii fructiferi ar fi afectați de riscurile provocate de temperaturile înalte din această perioadă. Sigur că, dacă această situație se va prelungi, ar putea apărea anumite afecțiuni”, a precizat reprezentantul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vasile Șarban.

Neputincioși în fața fenomenului

Potrivit lui Șarban, este dificil de evitat aceste riscuri atunci când este vorba despre temperaturi înalte în timpul iernii. „Problemele invocate de agricultori în privința sistemului de asigurare împotriva riscurilor climaterice nu țin de competența ministerului, deși aceasta ar fi o soluție în acest caz. Există și alte modalități, cum ar fi sistemele antigrindină, antiîngheț sau de irigare. Totuși, este mai complicat atunci când apar astfel de situații, cu ierni călduroase, pentru că nu există modalități de a contracara acest fenomen și efectele lui”, a conchis Vasile Șarban.

Prin intermediul sistemului de subvenționare, a fost stimulată anul trecut asigurarea riscurilor în agricultură prin alocarea sumei de 41,2 milioane de lei. Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură a mai oferit subvenții pentru procurarea echipamentului pentru 500 de sisteme de irigare și au fost procurate 10 sisteme antigrindină și instalații antiîngheț.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md