11:07:34 27.05.2018
 
Stiri

Ghimpu: „Dacă Dodon nu o să-l ACCEPTE pe Valeriu Munteanu în calitate de ministru, atunci să-și ia ADIO de la funcție”

Politică 10.01.2017 11:31 Vizualizări10767 Autor: Ziarul National
Ghimpu: „Dacă Dodon nu o să-l ACCEPTE pe Valeriu Munteanu în calitate de ministru, atunci să-și ia ADIO de la funcție”

Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a solicitat Curții Constituționale să interpreteze dispozițiile unui articol din Constituție care se referă la atribuțiile președintelui țării privind numirea miniștrilor.

Liberalul spune că așteaptă interpretarea articolului 98 din Constituție, iar ulterior îl va propune în funcția de ministru al Apărării pe Valeriu Munteanu, fie că „vrea sau nu” președintele Igor Dodon.

„Constituția nu spune dacă președintele țării are drept de veto în ceea ce privește numirea unui ministru. Nu este stipulat de câte ori are dreptul să respingă candidatura unui ministru sau dacă în general are un asemenea drept. În cazul numirii judecătorilor sau promulgării unor legi, este clar. Președintele are dreptul o singură dată să respingă un judecător sau să promulge o lege. În cazul miniștrilor nu este o clarificare în acest sens”, a declarat liderul PL astăzi, după ce a depus sesizarea la CC.

Ghimpu i-a amintit lui Dodon că actul guvernării și-l asumă majoritatea parlamentară, nu președintele, iar din acest motiv nu trebuie să creeze impedimente. „La noi, președintele nu răspunde de nimic și vrem să vedem ce drepturi are în privința numirii miniștrilor. Bănuiesc că există careva prevederi care îi oferă dreptul să nu numească un ministru. De exemplu, dacă e criminal. Dar așa nu cred că președintele are treabă să respingă un ministru. Mai sunt și alte variante să rezolvăm această problemă. Noi suntem juriști”, a adăugat acesta.

În același context, Mihai Ghimpu a reiterat că actualul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, este candidatul PL pentru funcția de ministru al Apărării. „Luptăm pentru ca Valeriu Munteanu să devină ministru al Apărării. Dacă președintele Dodon nu va accepta propunerea noastră, atunci să-și ia adio de la funcție”, a conchis sursa citată.

Amintim că funcția de ministru al Apărării a devenit vacantă după ce, la finele anului trecut, PL i-a retras sprijinul politic lui Anatol Șalaru, iar ulterior președintele Igor Dodon a semnat decretul de demitere a acestuia. Dodon a spus după ce l-a demis pe Șalaru că în funcția de ministru al Apărării va numi doar un profesionist în domeniu, un militar de carieră.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Dragos 10.01.2017 11:52

Si daca presedintele nu raspunde de nimic, de ce atunci mos Ghimpoaca balega de vaca a candidat? De ce totusi Plahoasca&Co+PL l-au preferat/ajutat/promovat/inscaunat pe Dodoasca?

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md