13:23:43 25.04.2017
Stiri

GALERIE FOTO // Afacere începută în balcon: plante comestibile pentru marile restaurante

Economie 20.03.2017 15:30 Vizualizări476 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Afacere începută în balcon: plante comestibile pentru marile restaurante Sursa: mediafax.ro

Cu bani împrumutaţi, cu testări făcute în balcon, un tânăr din Prahova produce microplante şi flori comestibile, căutate de marii chefi bucătari din restaurante, panseluţele fiind mentolate, pentru deserturi, iar begoniile dau un gust acrişor cărnii.

Cristi Tudor a început afacerea în urmă cu patru ani, în timp ce lucra pentru o companie din Grecia, care producea răsaduri. S-a documentat şi a început businessul.

„Ideea a venit în anul 2013, în perioada în care lucram pentru o companie multinaţională din Grecia, producătoare de răsaduri. Eram responsabil de două zone din ţară. Oltenia şi Moldova, vindeam răsaduri şi ofeream consultanţă clienţilor, în perioada de vegetaţie. Pentru că aveam o situaţie cu o boală nou apărută la o cultură de pepeni undeva în țară, mă documentam pe un portal al Universităţii de Agronomie din Florida şi într-un mic subsol am descoperit titlul care avea să-mi rămână întipărit în cap – „Mighty microgreens, new food generation”. Fix din acel moment am simțit că asta este, că asta vreau să fac şi am crezut din toată inima”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Cristi Tudor.

Afacerea a început-o în balconul locuinţei. Apoi, sera părinţilor avea să devină câmpul său de testare.

„Am pus primele seminţe în balconul apartamentului în care locuiam, în Drumul Taberei. Mă aflam într-un moment crucial al carierei mele, eram angajat de câteva luni, era anul în care terminasem facultatea şi nu-mi permiteam să neglijez nici jobul şi nici ideea, care m-a prins atât de tare, încât am început treaba serios, fără să stau pe gânduri prea mult. Părinţii mei aveau o seră de plastic în care aveau plantate tomate şi castraveţi, le-am defrişat tot, am improvizat câteva mese de cultură şi ne-am apucat de treabă. Au urmat câteva luni de testare, în care am cizelat produsul, l-am stabilizat şi am verificat piaţa”, a adăugat tânărul afacerist.

Cristi spune că a luat legătura cu bucătarii pentru că ei aveau să beneficieze, în mare parte, de produsele sale. Tot bucătarii au fost cei care l-au ajutat să facă cele mai bune plante.

„Oamenii către care ne-am dus încă de la început au fost chefi din top, cu ajutorul cărora, chiar sub îndrumarea lor, pot spune, am făcut în aşa fel încât să creştem plăntuţele din ce în ce mai bine, până le-am stăpânit. Primul nostru client, prima factura emisă, este chiar Joseph Hadad, care ne-a rămas client până în ziua de azi, cu comenzi săptămânale”, a povestit Cristi.

Tânărul recunoaşte că nu i-a fost uşor. Şi-a crescut propria afacere în paralel cu jobul pe care-l avea. De mare ajutor i-a fost mama, care tocmai rămăsese fără serviciu când a început afacerea şi s-a dedicat creşterii plantelor.

„Nu a fost uşor deloc, aceste testări le-am desfăşurat în paralel cu jobul, cu ajutorul mamei, care în perioada aceea tocmai îşi dăduse demisia de la jobul pe care îl avea şi pe care am convins-o să-şi amâne angajarea, lucru care s-a întâmplat până a ajuns angajat la Microgreeens. Nu aş fi putut face acest lucru fără ea, sub nicio formă. Ea a fost cea care a făcut munca de testare atunci când eu eram la job, cea care a dus prima greul începuturilor”, a mai spus tânărul.

Sera şi-a construit-o cu bani împrumutaţi şi nu avea bani pentru a plăti angajaţi, aşa că a fost „agricultor, fochist pe timp de noapte, vânzător, şofer livrator”, după cum spune Cristi Tudor.

„Într-un final am avut un produs pe care l-am condus calitativ doar ascendent, nu invers aşa cum se mai întâmplă în perioada de testare. A urmat împrumutul la bancă - împrumuturi mici la trei bănci diferite, un total de aproape 30.000 de euro. Am construit sera, mi-am dat demisia şi aşa a început distracţia. Am fost mai bine de un an, agricultor, fochist pe timp de noapte, vânzător, şofer livrator şi tot ce mai presupunea activitatea”, precizează Cristi.

Microplantele pe care le produce sunt o nouă categorie de legume, sub forma unor plante tinere comestibile, deja intrate în categoria de superfood. Acestea sunt crescute într-o fază incipientă a evoluţiei lor, moment în care planta, conform ultimelor cercetări, acumulează cantităţi foarte mari de vitamine, minerale sau alte substanţe benefice, cantităţile putând fi de la 50 până la 100 de ori mai concentrate decât părţile comestibile ale plantelor mature.

„Plăntuţele pe care noi le cultivam nu sunt certificate, dar le cultivăm bio. Le spunem că sunt crescute social responsabil. Toate varietăţile pe care noi le creştem sunt apreciate, testăm şi verificam specii şi varietăţi noi tot timpul în ideea de a avea diversitate, în aşa fel încât clienţii să nu ajungă să se plictisească de unele sau de altele”, a mai declarat Tudor.

Preferatele agronomului sunt câteva specii originare de pe alte continente - Asia , America de Sud. Una din ele este Shiso - un busuioc japonez.

În serele lui Tudor se pot găsi şi florile comestibile care sunt utilizate doar pentru plating, pe deserturi, dar şi pe altfel de preparate.

„Florile pe care noi le cultivăm, mare parte sunt cele de panseluţe, begonie, borago. Florile de panseluţe sunt apreciate pentru culorile diverse, dar şi pentru faptul că au o aromă neutră, foarte greu sesizabil, un gust uşor mentolat şi nu au impact asupra preparatului chefilor, în special asupra deserturilor. Are o cantitate destul de mare de vitamina A si C, studiile demonstrând că poate ajuta la întărirea sistemului imunitar. Când discutăm de begonie, ea este utilizată în mare parte în preparate cu carne, aceasta având un gust ușor acrişor”, a mai spus tânărul afacerist.

Clienţii care cumpără plantele comestibile produse de Cristi Tudor, sunt, în cea mai mare parte, restaurantele de lux.













Sursa: mediafax.ro

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
   
Punct de vedere NAȚIONAL
25.04.2017 10:12 Nicolae Negru Despre „Convorbiri literare”, moldove...

24.04.2017 18:04 Ziarul National OPINII // Felicitările lui Trump adre...

21.04.2017 10:38 Nicolae Negru De ce s-a speriat Dodon într-un hal f...

18.04.2017 10:00 Nicolae Negru Mai e până la ziua „istorică”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie aleși deputații în R. Moldova?
Prietenii noștri
Campanie

Ziarul Național 2013. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md