10:21:18 02.05.2024
Stiri

FOTO // Dacă îţi place stilul neoromânesc, atunci trebuie să vezi aceste case

Reportaj 19.08.2016 13:00 Vizualizări6401 Autor: Ziarul National


FOTO // Dacă îţi place stilul neoromânesc, atunci trebuie să vezi aceste case Sursa: fabrikadecase.com

Dacă l-ai fi întrebat în perioada studenţiei care este clădirea preferată din Bucureşti, ţi-ar fi răspuns, fără să stea pe gânduri, Vila Mina Minovici, construită după planurile arhitectului Cristofi Cerchez.

Nu ştia atunci că va ajunge, peste ani, să reinterpreteze stilul neoromânesc (sfârşit de secol XIX, respectiv început de sec. XX) la cererea clienţilor săi. „Nu am pornit din start cu ideea să proiectez un anumit gen de case. A fost, mai degrabă, o întâmplare”, mărturiseşte arhitectul Adrian Păun.

„Oameni care aveau, probabil, nostalgia arhitecturii neoromâneşti m-au rugat să reproduc case construite în acest fel, adaptând, bineînţeles spaţiile la standardele şi cerinţele zilelor noastre.





Îi place să descopere clădiri vechi, care ascund poveşti în fiecare detaliu, de aceea nu pleacă nicăieri fără aparatul de fotografiat. „Am ieşit, de curând, din Bucureşti şi am văzut o casă abandonată în Roşiorii de Vede. Am oprit şi am făcut câteva cadre. Era părăsită, iar faţada purta semne vizibile ale trecerii timpului, însă puteai să îţi dai seama de frumuseţea ei de altădată. Ştiu că sunt multe clădiri cu un potenţial uriaş care ajung ruine, însă nu îi judec pe proprietari . Prefer să văd partea plină a paharului. În ultimii ani, am văzut foarte mulţi oameni care încearcă să restaureze case de patrimoniu, iar asta mă face să fiu încrezător”, spune arhitectul.

Cât costă o casă frumoasă?

Când construieşti o casă de la zero bugetul este foarte important, iar acesta variază în funcţie de dimensiuni, materiale sau complexitatea proiectului. Arhitectul porneşte de la nişte premise pragmatice şi lucrează, ţinând cont de cerinţele clientului. Sarcina specialistului este să eficientizeze cât mai mult spaţiul, punând accent pe confortul beneficiarului. „Casă este cea mai mare investiţie pe care omul o face într-o viaţă. Ea trebuie să dispună de toate facilităţile şi să îl reprezinte pe proprietar. Este foarte important cum compartimentăm spaţiul disponibil. Eu cred că frumuseţea unei case porneşte de la interior către exterior. Am văzut mulţi oameni care au renunţat la serviciile arhitectului, crezând că fac o economie, au suprapus două etaje, cu o echipă de constructori şi, în final, şi-au dat seama că nu sunt mulţumiţi de rezultat. Au încercat să compenseze ulterior, placând faţada cu fel de fel de materiale scumpe şi au pus o balustradă de inox, însă tot nu se mai putea repara mare lucru. Arhitectul este cel care se ocupă de aspectul estetic. Are în spate ani de experienţă şi ştie cum să pună în practică ideile clientului”, spune AdrianPăun.

O casă frumoasă nu este neapărat o casă costisitoare, costul fiind poate cu 15% mai mare decât în situaţiile standard. Detaliile decorative sunt cele care modifică bugetul final, însă există o mulţime de variante pe piaţă din care puteţi alege.

Exemplul american


Pentru arhitectul Adrian Păun o sursă de inspiraţie, când vine vorba de compartimentarea interiorului, o reprezintă casele americane. Crede că există multe prejudecăţi în ceea ce priveşte felul în care ne raportăm la construcţiile de peste Ocean, însă confortul nu ar trebui să ne sperie. „România a pierdut foarte mult în perioada comunistă, când au fost construite milioane de blocuri, mici, înghesuite, fără nici un considerent estetic. Avem multe de învăţat de la americani, din punctul meu de vedere.

O casă trebuie să fie funcţională şi spaţioasă. O să se dezvolte şi la noi această idee, sunt sigur. Este ca şi în cazul telefoanelor mobile. La început, ca să îţi cumperi un astfel de aparat trebuia să girezi cu apartamentul, acum îl iei aproape gratis”, explică tânărul arhitect.

Sursa: fabrikadecase.com



Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md