14:34:01 24.05.2018
 
Stiri

Interese ASCUNSE în spatele Parcului Industrial Cahul. Ce legătură există între administratorul Parcului și Partidul Democrat

Economie 29.02.2016 13:43 Vizualizări5117 Autor: Ziarul National
Interese ASCUNSE în spatele Parcului Industrial Cahul. Ce legătură există între administratorul Parcului și Partidul Democrat facebook.com

O decizie a Guvernului adoptată săptămâna trecută, prin care firmei „Sud-Invest Company” i-au fost transmise în comodat, absolut gratuit, aproape șase hectare de teren cu 12 construcții nefinalizate în orașul Cahul, pentru amenajarea unui parc industrial, a stârnit critici în societate.

Administratorul Zonei Economice Libere Bălți, Marin Ciobanu, a declarat într-o conferință de presă că provoacă multe semne de întrebare modul în care a fost selectată compania administratoare a viitorului Parc Industrial Cahul și condițiile în care i-au fost transmise în gestiune proprietățile fostului Combinat de Brânzeturi.

O simplă verificare a firmei „Sud-Invest Company” în baza de date a Camerei Înregistrării de Stat a scos la iveală faptul că aceasta a fost creată în mai 2014, cu doar patru luni înainte ca aleșii locali din Cahul să adopte o decizie prin care agentului economic i-au fost transmise în comodat terenul de 5,9 hectare și 12 construcții, cu un grad de finalizare de 60%, pentru o perioadă de 30 de ani.

SRL „Sud-Invest Company”, selectată prin concurs drept administrator al parcului, îi are în calitate de fondatori pe Gheorghe Dascaloi, Boris Susanu și Dumitru Susanu. Firma are un capital social de 5 400 de lei.

Boris Susanu este vicepreședinte al Organizației Teritoriale Cahul a Partidului Democrat. Ziarul NAȚIONAL a scris anterior că o altă firmă a democratului câștigă anual zeci de licitații publice organizate în Cahul, pentru executarea unor lucrări de câteva milioane de lei.

Gheorghe Dascaloi a fost director al magazinului de firmă „Bucuria” din Cahul, în perioada în care premierul Pavel Filip a deținut funcțiile de vicedirector și apoi director general al SA „Bucuria”. În 2013, Dascaloi a fost concediat, fiind invocate mai multe sancțiuni disciplinare pe care le-ar fi primit în calitate de conducător al magazinului, dar ordinul de concediere a fost anulat ulterior de instanța de judecată. În iulie 2013, magazinul de firmă „Bucuria” din Cahul a fost lichidat.

Pe de altă parte, Boris Susanu este în relații bune cu actualul șef al Direcției construcții, gospodărie comunală și drumuri din raionul Cahul, Sergiu Drangoi. Acesta chiar a fost director al unei companii fondate de Susanu în 2013 – SRL „Eco-Logic-Sud”. Sergiu Drangoi este și secretar executiv al Organizației Teritoriale Cahul a Partidului Democrat.În aprilie 2015, când a fost numit șef al Direcției construcții, Sergiu Drangoi le dădea asigurări consilierilor locali că a renunțat la afaceri și nu mai administrează nicio companie.

Precizăm că, în septembrie 2014, când a fost organizat concursul de selectare a administratorului Parcului Industrial Cahul, vicepreședinte al raionului era Elena Bacalu, actual deputat democrat și președinte al Organizației Teritoriale Cahul a PD-ului. Aceasta a declarat anterior că „în calitate de lider al organizaţiei teritoriale a PDM Cahul, nu va încuraja niciodată membrii acestei organizaţii să îşi ceară scuze pentru succesul pe care-l au în carieră și pe care l-au obţinut datorită pregătirii și muncii lor”.

„Din echipa PDM fac parte manageri buni şi oameni care au reușit în business, în mediul privat. Eu și echipa PDM Cahul încurajăm implicarea acestor oameni, pentru că raionul are nevoie de profesionişti în realizarea proiectelor de dezvoltare. Este important pentru raion să fie realizate cât mai multe proiecte de dezvoltare, pentru binele tuturor locuitorilor, iar resursele financiare publice pentru aceste lucrări să fie utilizate în mod transparent și corect”, afirma Elena Bacalu.

Mai menționăm că, atât Boris Susanu cât și Sergiu Drangoi, au făcut donații generoase în campania electorală pentru Partidul Democrat. În rapoartele financiare depuse de partid la Comisia Electorală Centrală înainte de alegerile locale din iunie 2015, se precizează că Susanu a donat 90 de mii de lei, iar Drangoi - 40 de mii de lei.Ministerul Economiei a anunțat pe 24 februarie, prin intermediul unui comunicat de presă, că în parcul industrial din Cahul urmează să fie investite circa 80 de milioane de lei. Întreprinderea administratoare, SRL „Sud-Invest Company”, s-a obligat să creeze şi să renoveze infrastructura tehnică şi clădirea administrativă, investind 13 milioane de lei. Autoritatea publică locală va asigura conectarea teritoriului parcului industrial la utilitățile publice ale orașului, iar infrastructura de producere va fi creată de către rezidenţii selectaţi pentru activitate în cadrul parcului industrial.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Dragos 29.02.2016 14:58

Asa "crestem moldova-srl"! Asa se democrizeaza si se bomboneaza si se tabaceste si se pirateaza Moldova! Mai dihai ca in Marile Sudului, mai ceva ca in Estul Bolsoi. Asa-si vinde Junta pd Moldova: la cracana, la metru, la cenitimetru. Cu japca, cu hapca.

Dumitru 29.02.2016 16:12

Hai la prostii. A avut loc licitatie publica si firma a cistigat tenderul, care-i problema aici?! Nimic ilegal din cite vad eu, si pretul e unul bun.

Alexei 29.02.2016 16:12

Sa făcut licitație publică, care-i problema, a fost selectată compania respectivă în urma unui concurs. Și pînă la urmă ce contează mai mult cine va face acolo investiții și va deschide un nou parcori beneficile pe care le vor resimți oamenii: noi locuri de muncă, salarii europene, dezvoltarea infrastructurii, venituri noi la bugetul de stat, etc ...

cristi 29.02.2016 16:13

Odata ce oferta inaintata de aceasta persoana a fost cea mai convinabila nu conteaza apartenenta politica a ei, conteaza doar ceea ca acele hectare au fost primite in mod legal.

Oleg 29.02.2016 16:16

Daca democratii vor reusi sa dezvolte acel Parc Industrial atunci vor crea mii de locuri de munca pentru cetatenii din regiune. Vad ca democratii lucreza intr-o directie corecta, anume prin dezvoltarea a astfel de parcuri industriale e posibil de crescutnivelul de trai in tara, astfel vor aparea locuri de munca bine platite precum in cazul Draxelmaier.

Daniel 29.02.2016 16:17

Nu înțeleg care este o probleme, dacă sunt persoane competente, dau dovadă de inițiativă, cred că pot să se apuce și de lucru. Nu am văzut nimic ilegal aici. E simplu, se lucrează, vor fi rezultate, toți au de cîștigat.

Petru 17.08.2016 09:30

Comentariile sunt facute de membrii OD

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2018 20:02 Ziarul National Aleksandr Soljenițîn: „Oamenii L-au u...

21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md