21:31:45 02.05.2024
Stiri

Filat în arest, Șor la libertate

Politică 06.03.2016 09:46 Vizualizări3173 Autor: Ziarul National
Filat în arest, Șor la libertate


DOSAR // Procurorii și judecătorii nu vor ca ședințele în dosarul lui Vlad Filat să fie publice, așa cum solicită avocații politicianului

Oameni ai legii cu fețele astupate și înarmați, ținând presa la distanță, iar liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, dus rapid în cătușe pe ușa din spate a Judecătoriei Buiucani, fără să i se permită să vorbească, este „spectacolul” care se dă, mai nou, aproape săptămânal în R. Moldova.

Miercuri, la Judecătoria Buiucani a ajuns și principalul învinuit de fraudele din sistemul bancar, controversatul IlanȘor, cercetat însă în stare de libertate, pentru a depune mărturii în dosarul lui Vlad Filat. Acesta a plecat fără să facă declarații în fața presei.

Garanțiile deputaților PLDM, ignorate

Vlad Filat rămâne în arest preventiv, chiar dacă, susțin avocații acestuia, procurorii nu au venit cu probe noi care ar explica necesitatea menținerii în arest, dar și în pofida garanțiilor depuse de cinci deputați liberal-democrați.

În schimb, recent, garanția depusă de câțiva deputați socialiști în favoarea „grupului Petrenco” a fost luată în considerare de către magistrați, activiștii fiind plasați în arest la domiciliu. Șeful fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, susține că aceasta este o dovadă în plus a faptului că în R. Moldova se face justiție selectivă.

Întâmplător sau nu, miercuri seară, pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost reținut pentru a fi supus „unor proceduri speciale de verificare” deputatul estonian, Eerik-NiilesKross, membru al APCE, care a venit la Chișinău pentru a se documenta despre situația liderului PLDM.

Filat, deținut ilegal?

Zilele de 1 și 2 martie au fost foarte solicitante pentru cei implicați în dosarul lui Vlad Filat. Potrivit unei hotărâri recente a Curții Constituționale (CC), mandatele de arest preventiv pentru 90 de zile au fost declarate nule.

După ce avocații lui Vlad Filat au solicitat judecătorilor să pună în practică decizia CC, magistrații au satisfăcut cererea procurorilor, și anume eliberarea unui mandat de arest deja pentru 30 de zile pe numele lui Filat.

„Procurorii au solicitat încă 30 de zile de arest, dar demersul nu conține nimic nou, așa cum prevede legislația. Ei operează cu aceleași pseudo-probe prezentate anterior. Pentru a solicita un nou termen de arest, trebuie aduse probe noi, lucru care nu a fost făcut. Se fac în continuare abuzuri, iar Vlad Filat este deținut în mod arbitrar”, a declarat jurnaliștilor avocatul politicianului, Igor Popa.

Nu vor ședințe publice

Apărătorul lui Filat a menționat că a solicitat instanței de judecată ca ședințele în acest dosar să fie publice. „Vrem să avem parte de un proces transparent, iar ședințele de judecată în acest caz să fie publice. Noi nu avem ce ascunde, iar societatea trebuie să cunoască pseudo-probele cu care operează procurorii. Se vrea un proces desfășurat în grabă, pe întuneric. De fapt, se vrea găsirea de urgență a unui vinovat. Graba asta denotă că cineva vrea să ascundă unele detalii, or, noi nu avem ce ascunde”, a spus Igor Popa.

Procurorul Adriana Bețișor recunoaște că ședințele publice l-ar avantaja pe Filat: „Când raportorii APCE au vorbit ca ședințele să fie publice, ei au omis aspectele care au rămas la noi în procedură. Da, ședințele publice ar fi benefice pentru partea apărării. Pentru noi ar fi foarte greu să documentăm ce mai avem în procedură. De aceea am solicitat ca ședințele să fie închise”.

Lui Filat i s-a interzis să vorbească cu presa

De când a fost reținut, pe 15 octombrie 2015, lui Vlad Filat i s-a interzis să facă declarații. „A fost o interdicție impusă inclusiv de instanța de judecată. Jurnaliștii pun prea multe întrebări care pot fi sugestive pentru ceea ce urmează să facem. Nu sunt lezate drepturile inculpatului, pentru că avocatul vă comunică tot ce se întâmplă, vă citește scrisorile”, a explicat procuroarea pe care avocații au vrut-o recuzată, iar judecătorii nu au acceptat solicitarea acestora.

Totuși, atunci când este dus dintr-un birou într-altul în cadrul ședințelor de judecată, Vlad Filat reușește să spună câte ceva presei. În această săptămână, de exemplu, politicianul a spus că degrabă va face dezvăluirile pe care le-a promis după ce a fost arestat.

Filat, față în față cu denunțătorul Șor

La ședința din 2 martie curent, Șor, care a scris autodenunțul în baza căruia a fost arestat Vlad Filat, și-a făcut apariția la judecătorie flancat de câțiva bodyguarzi.

Avocatul lui Vlad Filat a povestit presei, care nu are acces la ședințele de judecată, căȘor a citit de pe foaie, iar când a fost pus în situația de a răspunde la întrebări concrete „s-a pierdut și a plecat speriat din sala de judecată”. „Minciuni”, așa a comentat Vlad Filat, atunci când a fost schimbat dintr-un birou în altul,declarațiile lui Șor în fața judecătorilor.

„Noi ne-am convins încă odată că acest personaj dubios nu poate compărea în calitate de martor în acest dosar. Am depus o cerere prin care am solicitat instanței ca declarațiile făcute de Șor în faza urmăririi penale, care au stat la baza pornirii acestui dosar, să fie declarate nule. Acele declarații au fost luate într-o limbă străină, limba rusă, în lipsa interpretului. Declarații au fost luate la sediul lui Șor, fără o ordonanță motivată a procurorului din care să reiasă necesitatea deplasării la sediul acestuia. De asemenea, acea declarație a lui Șor, care a fost făcută publică, e datată diferit. La început scrie data de 13 octombrie 2015, iar spre final apare data de 12 octombrie. Toate aceste elemente ne fac să credem că declarația lui nu este credibilă. Totodată, am solicitat instanței ca Șor să fie exclus din lista martorilor. El poate fi denunțător, numai nu martor. Legea spune că nu poate fi citată în calitate de martor o persoană care a săvârșit infracțiunea investigată”, a punctat Igor Popa.

Șor, nicio zi în arest

În timp ce Vlad Filat stă închis de aproape cinci luni la Penitenciarul nr. 13, fiind cercetat pentru corupere pasivă și trafic de influență în baza declarațiilor lui Șor, principalul învinuit de fraudele din sistemul bancar al R. Moldova, IlanȘor, nu a stat nicio zi în arest în izolator.

Totodată, dacă dosarul lui Vlad Filat avansează, despre cel în care e vizat Șor nu se aude nimic.

„Nu aș spune că se fac pași rapizi (în dosarul lui Vlad Filat – n.r.). Examinăm în regim normal. Nu uităm nici de dosarul lui Șor. Chiar recent au avut loc ședințe ale grupului de experți constituit pentru efectuarea expertizei pe acest dosar. Există foarte multe solicitări către ei și sunt foarte încărcați. Cred că în viitorul apropiat vom avea rezultate inclusiv pe această expertiză. Ce acțiuni am întreprins? Păi, v-am spus că acest dosar e în proces de examinare”, explicăBețișor.

Următoarea ședință de judecată în dosarul lui Vlad Filat va avea loc pe 9 martie, începând cu ora 10.30.

Tudor Deliu, șeful fracțiunii parlamentare a PLDM:

„Cererea de garanție personală depusă de cinci deputați și subscrisă de alți șase colegi a fost respinsă ca neîntemeiată. Am garantat pentru el, pentru că-l cunoaștem foarte bine și suntem convinși că dumnealui va veni în fața instanței de câte ori va fi citat. Dânsul a făcut foarte multe lucruri bune pentru R. Moldova. Vlad Filat știa din start, înaintea ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015, că va fi reținut, dar s-a prezentat la ședință. Asta denotă că a avut și are un comportament onest și cu stimă față de instanța de judecată. Vom veni și cu alte adresări și ne vom face auziți nu doar de structurile internaționale din R. Moldova, dar și de partenerii de dezvoltare din UE. Vom argumenta că în R. Moldova nu se face justiție, dar injustiție. O nouă cerere de garanție va fi depusă după expirarea celor 30 de zile de arest”.

Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat:

„Potrivit CEDO, atunci când se solicită analizarea și revizuirea măsurii preventive, instanța locală e obligată să o revizuiască dacă apar circumstanțe noi. Cu părere de rău, considerăm că este un refuz neîntemeiat și voi face trimitere și la cazul Grigore Petrenco, acolo unde deputații au venit cu aceleași garanții. Dacă într-un caz se acceptă, iar în alt caz nu, atunci mi se pare că nu poate fi vorba de imparțialitate. Noi pregătim acum o cerere suplimentară la cea depusă deja la CEDO și sunt sigur că în scurt timp vom primi înștiințarea de admisibilitate”.

Adriana Bețișor, procuror:

„Eu nu sunt procurorul care are tangență cu dosarul Petrenco. Eu cunosc dosarul lui Vlad Filat și știu toate riscurile și temeiurile care au fost și anterior invocate. Nu trebuie să facem analogie între cele două cazuri, ci trebuie să reieșim din circumstanțele faptice și din riscurile care ar apărea în cazul în care această persoană ar fi în stare de libertate. Există o serie de riscuri care nu pot fi garantate cu o altă măsură preventivă decât arestul preventiv”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md