10:35:11 27.04.2024
Stiri

Experiențe Go-Big: Top 7 locuri pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață

Actualitate 05.03.2024 10:43 Vizualizări1670 Autor: Ziarul National
Experiențe Go-Big: Top 7 locuri pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață
Aurora Boreală văzută deasupra Hamnoy, în Insulele Lofoten, Norvegia. Oamenii de știință spun că în anul 2024 se va putea zări cea mai puternică auroră boreală din ultimii 20 de ani


Călătoriile vor atinge „recorduri maxime“ în acest an, cheltuielile globale pentru turism urmând să ajungă la 2 000 de miliarde de dolari, alimentate de cererea de petrecere a timpului liber, potrivit unui studiu realizat în decembrie 2023 de firma de cercetare de piață Euromonitor International.

Între timp, un sondaj global realizat de Ipsos și de grupul hotelier Hilton în rândul a peste 10 000 de călători din nouă țări a arătat că mulți vor reduce alte domenii de cheltuieli personale pentru a prioritiza călătoriile, transmite Newsweek.

Din fericire, nu ați putea alege un an mai bun pentru a vă umple agenda.

Evidențiem șapte experiențe din întreaga lume care nu trebuie ratate.

1. Descoperiți cel mai frumos spectacol de lumini al aurorei boreale din ultimele decenii

Pentru prima dată în acest an, vânătorii aurorei boreale ar putea zări spectacolul de lumină naturală până la sud, în cele 48 de state americane inferioare, în Europa și în Asia.

Oamenii de știință spun că, în 2024, va avea loc cea mai puternică activitate a aurorei boreale din ultimii 20 de ani, din cauza activității solare ridicate, care se așteaptă să atingă un vârf între ianuarie și octombrie, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA.

Atunci când activitatea aurorală „se intensifică puțin“, s-ar putea să o puteți vedea la orizontul nordic, în regiuni precum Dakota de Nord, Michigan, provincia canadiană Quebec și centrul Scandinaviei, potrivit Institutului de Geofizică al Universității din Alaska Fairbanks.

Între timp, „o activitate destul de puternică“ ar putea să vă permită să vedeți aurorele boreale în Dakota de Sud, precum și în Hobart, capitala statului insular australian Tasmania, în extremitatea sudică a Noii Zeelande, în Vancouver, în Canada, și în Sankt
Petersburg, în Rusia, potrivit institutului.

NOAA explică: „Atunci când activitatea meteorologică spațială crește și când au loc furtuni și subfurtuni mai frecvente și mai mari, aurorele se extind spre ecuator. În timpul evenimentelor de amploare, aurora poate fi observată până în sudul SUA, Europa sau Asia“.

Nu uitați să vizitați site-ul NOAA pentru previziuni zilnice pe termen scurt cu privire la locurile în care veți putea experimenta aurorele boreale.

2. Fiți pe fază pentru acțiunea olimpică

Capitala Franței va fi plină de oameni în această vară, pe măsură ce Jocurile Olimpice Paris 2024 (26 iulie - 11 august) și Jocurile Paralimpice (28 august - 8 septembrie) vor începe.

Pasionații de sport îi pot urmări pe cei mai buni atleți din lume înfruntându-se în capitala franceză, inclusiv peste 500 din echipa olimpică a SUA, cum ar fi Katie Grimes, campioana de înot în vârstă de 17 ani, care a fost prima atletă care s-a calificat în echipa olimpică a SUA și a fost cea mai tânără membră a echipei la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

Starul baschetului Joel Embiid de la Philadelphia 76ers, care a fost încoronat „Cel mai valoros jucător“ în acest an de NBA, se va alătura, de asemenea, echipei SUA la Paris.

Dar chiar dacă nu veți cumpăra bilete la niciun meci, există modalități de a participa gratuit la eveniment. Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice de vară, ceremonia de deschidere nu va avea loc pe un stadion, ci de-a lungul emblematicului râu Sena - și se așteaptă să fie văzută de cel puțin 600.000 de spectatori, potrivit site-ului Jocurilor Olimpice.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, planificată pe malul râului Sena, este așteptată să fie văzută de cel puțin 600 000 de spectatori.

Cei care nu pot ajunge la Jocurile Olimpice pot urmări în direct, non-stop, transmisiunile competiției prin diverse canale, cum ar fi pe NBC și serviciul de streaming Peacock din SUA, care va transmite live toate cele 329 de evenimente cu medalii.

Telespectatorii din afara SUA pot, de asemenea, să vadă gratuit jocurile, de exemplu pe CBC Gem din Canada și Channel 9 și 9Gem din Australia, folosind o rețea privată virtuală (VPN), care vă permite să vă conectați la servere din afara țării dumneavoastră.

3. Vedeți ultima eclipsă totală de soare din SUA din ultimii 20 de ani

Luați-vă ochelarii de protecție pentru a asista la eclipsa totală de Soare din 8 aprilie 2024, pentru că NASA spune că una nu va mai fi văzută din America timp de încă două decenii.

Eclipsa totală este atunci când luna blochează complet soarele

Eclipsa va începe deasupra sudului Oceanului Pacific, va trece peste Mexic și va continua în diagonală peste părți din SUA, înainte de a ieși din America de Nord prin Canada, explică Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu.

Pasionații de eclipse din SUA vor trebui apoi să aștepte „până pe 23 august 2044“ pentru a o vedea pe următoarea, a precizat NASA.

4. Stați la noul Waldorf Astoria

După ce și-a închis porțile în 2017 pentru o renovare completă, unul dintre cele mai emblematice hoteluri din New York se va redeschide în sfârșit pentru oaspeți la sfârșitul anului 2024.

Originalul Waldorf Astoria a început cu două hoteluri de pe Fifth Avenue în 1893, construite de rude supărate între ele. Cu holul său măreț, plin de candelabre și design art deco, a devenit rapid casa tuturor, de la Frank Sinatra, la Winston Churchill.

Se zvonea chiar că hotelul ar avea propria platformă secretă de tren subteran, Track 61, care a fost folosită cândva de președinții americani
Franklin D. Roosevelt și Harry Truman, potrivit lui Christopher Winn, autorul cărții I Never Knew That About New York.

Elegantul Waldorf Astoria, în 2017, înainte de renovare.

Proprietatea emblematică din centrul Manhattanului - administrată în prezent de grupul hotelier Hilton - se apropie de finalul unei ample restaurări. Condusă de designerul de interior francez Pierre-Yves Rochon, care a proiectat, de asemenea, emblematicul Savoy din Londra, refacerea hotelului va păstra arhitectura art deco originală a clădirii, precum și tușele moderne, potrivit
Hilton. Un purtător de cuvânt al Hilton a declarat pentru Newsweek că „renumitele spații de patrimoniu ale hotelului, inclusiv Grand Ballroom, Jade Room, Astor Salon, Basildon Room și Silver Corridor, sunt toate restaurate pentru a ridica rafinamentul detaliilor art deco originale, actualizând în același timp aceste spații pentru viitor“.

Dar având în vedere că aproape toți liderii lumii libere de la FDR încoace au dormit într-unul dintre cele 26 de apartamente prezidențiale, așteptați-vă să plătiți prețuri prezidențiale pentru această plăcere. Cei care nu au buzunare atât de mari pot admira farmecul hotelului la un pahar de băutură în hol, unde se află un bar și faimosul ceas al hotelului, expus în prezent la Societatea Istorică din New York, pe durata lucrărilor de remodelare a hotelului.

5. Luați o ultimă cină la Noma - „cel mai bun restaurant din lume“

De la deschiderea sa în 2004, gurmanzii din întreaga lume au fost impresionați de Noma, restaurantul cu trei stele Michelin care a ajuns de cinci ori până acum în fruntea listei anuale a celor mai bune 50 de restaurante din lume - în 2010, 2011, 2012, 2014 și 2021. Clasamentul industriei, recunoscut la nivel internațional, este votat de peste 1.000 de experți culinari din 27 de regiuni din întreaga lume.

Din păcate, după două decenii în care a încântat publicul din restaurante, 2024 va fi „ultimul sezon al Noma așa cum îl cunoaștem“, potrivit site-ului său, deoarece restaurantul se transformă într-o „bucătărie de testare dedicată muncii de inovare alimentară și dezvoltării de noi arome“.

Noma a fost clasat pe primul loc de cinci ori de World’s Best Restaurants

Fondat și deținut în co-proprietate de bucătarul danez premiat René Redzepi, restaurantul din Copenhaga, Danemarca, și-a făcut un nume cu o abordare inovatoare a bucătăriei nordice tradiționale, de la fermentare, la căutarea hranei. Cea mai recentă filozofie a Noma s-a axat pe cele trei anotimpuri distincte ale regiunii, precum și pe micro-sezoane. Anterior, meniurile sale sezoniere au avut în vedere de la un fel de mâncare de rață cu picior, creier și inimă, servită cu gheare, pene și cioc, până la un guler de cod prăjit servit cu crème fraiche și caviar.

Un purtător de cuvânt al restaurantului a declarat pentru Newsweek: „Nu avem alte detalii de împărtășit în acest moment, în afară de faptul că următoarea iterație a Noma, 3.0, va dedica mai mult timp inovației alimentare, servind în același timp oaspeții din Copenhaga și din întreaga lume prin pop-up-uri și meniuri ocazionale în Copenhaga“.

6. Luați în sfârșit în primire comoara lui Tutankhamon

La mai bine de 20 de ani de când a fost anunțată pentru prima dată deschiderea sa, Marele Muzeu Egiptean este în sfârșit așteptat să poată fi vizitat în 2024. El va oferi vizitatorilor câteva priveliști incredibile.

Situat în Giza - al treilea oraș ca mărime din Egipt - complexul de aproape un miliard de dolari va prezenta peste 100.000 de artefacte, inclusiv întreaga colecție de comori a regelui Tutankhamon, unul dintre cei mai importanți faraoni din istoria Egiptului antic.

Se pare că muzeul va expune aproximativ 5.000 de obiecte din mormântul lui Tutankhamon - de la haine și bijuterii, până la care.

Un purtător de cuvânt al muzeului a declarat pentru Newsweek că data exactă de deschidere din 2024 nu a fost încă programată.

În prezent, muzeul se află într-o fază de probă, cu anumite zone deschise, cum ar fi marea sală și grădinile exterioare, dar toate galeriile sunt în prezent închise, a precizat muzeul.

Ministrul egiptean al Turismului, Ahmed Issa, a declarat pentru CNN în noiembrie că se fac teste pentru sistemele de ticketing și de securitate ale muzeului, alături de alte „retușuri finale“, iar „deschiderea oficială va fi probabil între februarie și mai“. În urma deschiderii sale, acesta va deveni unul dintre cele mai mari muzee arheologice din lume și cel mai mare muzeu din lume dedicat unei singure civilizații.

7. Urcați în Orient Express, Italia

Pasagerii pot face un pas înapoi în epoca de aur a călătoriilor cu trenul la sfârșitul acestui an, cu un traseu incredibil care traversează cele mai emblematice obiective turistice din Italia.

Totul este organizat de Orient Express, legendara companie feroviară care datează de la sfârșitul anilor 1800.

Onorat de pasageri de renume printre care, Lev Tolstoi, Ernest sau Coco Chanel, primul tren expres transcontinental din Europa a plecat în 1883 de la Paris, la Constantinopol - actualul Istanbul - și a „redefinit complet“ călătoriile feroviare pe distanțe lungi. Considerat anterior ca fiind murdar și incomod, primul Orient Express a oferit un mod plin de farmec de a călători cu trenul prin Europa. (Dacă ți-l puteai permite, bineînțeles.)

Un salon la bordul Orient Express La Dolce Vita

Serviciul de tren a fost în curând văzut ca fiind întruchiparea opulenței, oferind scaune de pluș și paturi cu lenjerie de mătase care se potriveau cu cele oferite în hotelurile de lux, precum și mese rafinate, inclusiv mâncăruri alese precum stridii și caviar, servite pasagerilor cărora li se cânta o serenadă de către muzicienii de la bord, în timp ce traversau granițele Europei.

În acest an, călătorii se pot îmbarca într-o călătorie nostalgică cu Orient Express La Dolce Vita, care oferă șase itinerarii prin Italia, inclusiv vizite la Roma, Veneția, Portofino, Siena și Matera. La bordul noului tren, oaspeții vor fi întâmpinați de un decor retro luxos inspirat din anii 1960 și 1970 și pot sta în 12 cabine de lux și 18 apartamente.

Prețurile nu sunt însă deloc ieftine, începând de la 2.724 de dolari (2.500 de euro) pe persoană pe noapte într-o cabină de lux.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md