03:57:39 24.01.2018
Stiri

Europa, tot mai zdruncinată. După Catalonia, două dintre cele mai BOGATE regiuni ale ITALIEI votează astăzi pentru AUTONOMIE

Știri 22.10.2017 13:00 Vizualizări2075 Autor: Ziarul National
Europa, tot mai zdruncinată. După Catalonia, două dintre cele mai BOGATE regiuni ale ITALIEI votează astăzi pentru AUTONOMIE

În timp ce toţi ochii sunt aţintiţi spre Catalonia şi lupta ei pentru independenţa de Spania, două dintre cele mai prospere regiuni ale Italiei ies la vot, duminică, în cadrul unui referendum consultativ pentru mai multă autonomie. Nu este însă vorba despre un "divorţ" de Italia, notează CNN, citat de mediafax.ro.

Duminică, regiunea Lombardia, care include faimosul oraş Milano, dar şi Veneto, a cărei capitală este Veneţia, ambele generând împreună 30% din PIB-ul ţării, îşi invită cetăţenii să voteze pentru o mai mare autonomie faţă de Roma.

Iniţiat de guvernatorii locali, ambii din aripa dreptă a Ligii Nordului, un partid care a cochetat cu ideea de pro secesiune, votul urmăreşte asigurarea unor puteri suplimentare în ceea ce priveşte cheltuielile, imigraţia, educaţia şi sistemul de sănătate.

Cinci regiuni ale Italiei se bucură deja de puteri mai mari, inclusiv Sardinia şi Sicilia.

Cei doi lideri regionali, Roberto Maroni (Lombardia) şi Luca Zaia (Veneto), cred că prin acest vot cetăţenii îi vor mandata pentru a negocia cu Roma, pentru o mai mare autonomie.

"Scopul nostru este să avem îndeajuns de multă putere cât să pătrundem rezistenţa guvenului" a spus Maroni, pentru CNN. "Vrem să manageriem teritoriul, mai ales fluxurile migratorii", a completat el. "Pentru noi, cel mai important lucru este obţinerea resurselor", a adăugat acesta.

Spre deosebire de referendumul pentru independenţă din Catalonia, declarat ilegal de Guvernul Spaniei, Constituţia Italiei permite ca astfel de voturi să aibă loc.

În Lombardia, acest vot marchează şi o premieră, pentru că se va desfăşura electronic, fiind dat prin tablete moderne care înlocuiesc ştampila. În Veneto, se vor păstra însă metodele tradiţionale.

De ce este acest vot important?

Politicieni care susţin referendumul spun că succesul economiilor acestor regiuni nu ar trebui să fie folosit pentru a finanta zonele sărace din sudul Italiei.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
23.01.2018 14:00 Ziarul National Octavian Țâcu // Ce ar spune Machiave...

22.01.2018 08:50 Nicolae Negru Va îndrăzni mielul moldav să tragă de...

19.01.2018 09:10 Nicolae Negru De ce Alexandru Tănase nu are încrede...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md