17:54:19 16.05.2024
Stiri

Dodon insistă pe neutralitatea R. Moldova, dar cu armata RUSĂ pe teritoriul R. Moldova. Socialistul a sărit ca ars, după ce premierul Recean a spus că prioritatea sa este DEMILITARIZAREA Transnistriei: „O să înceapă un război în Transnistria?”

Actualitate 20.02.2023 11:16 Vizualizări3589 Autor: Ziarul National
Dodon insistă pe neutralitatea R. Moldova, dar cu armata RUSĂ pe teritoriul R. Moldova. Socialistul a sărit ca ars, după ce premierul Recean a spus că prioritatea sa este DEMILITARIZAREA Transnistriei: „O să înceapă un război în Transnistria?”


Socialistul Igor Dodon insistă pe neutralitatea permanentă a R. Moldova, dar este împotriva demilitarizării Transnistriei, acolo unde staționează trupele rusești. Inculpatul Dodon a făcut această declarație, după ce prim-ministrul Dorin Recean a menționat vineri-seară, la „Moldova 1”, că printre prioritățile sale este demilitarizarea raioanelor de est ale R. Moldova.

„În ultimul timp sunt tot mai multe declarații din partea conducerii de vârf a republicii despre neutralitate și despre o posibilă aderare la NATO. Aceste lucruri provoacă îngrijorări enorme din partea cetățenilor R. Moldova. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că prioritatea nr. 1 a sa este demilitarizarea Transnistriei. Interesant, cum vrea să facă lucrul acesta? O să înceapă un război în Transnistria? Este foarte periculos. Cetățenii R. Moldova vor pace, vor liniște și vor ca neutralitatea să fie asigurată. De aceea, eu sunt categoric împotriva aderării la NATO sau începerii destabilizărilor în Transnistria”, a spus astăzi Dodon.

Citește și: Partenerul politic al PSRM din Rusia AMENINȚĂ R. Moldova cu extinderea „operațiunii speciale”. Guvernul Recean: „În relația moldo-rusă se va ține cont de evoluțiile legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”

De partea cealaltă, Dorin Recean a subliniat că toată societatea trebuie să se clarifice ce presupune să fii stat neutru. În opinia sa, R. Moldova nu este un stat neutru în acest moment, deoarece pe teritoriul nostru staționează armata rusă.

„Noi mai întâi ar trebui, împreună cu toată societatea, să ne clarificăm ce înseamnă această neutralitate. Neutralitatea trebuia să rezolve o problemă fundamentală – demilitarizarea Transnistriei. Noi ne-am asumat această neutralitate, am introdus-o în Constituție, iar armata rusească este și astăzi în Transnistria. Deci, neutralitatea este un instrument de politică externă. Neutralitatea nu te poate apăra, atunci când ești agresat. Neutralitatea înseamnă ca toți actorii, în raport cu care te-ai declarat neutru, să respecte această neutralitate.

Ce se întâmplă atunci când ești agresat? Neutralitatea nu te mai ajută. Te ajută capacitatea de a te apăra. Sunt țări neutre ca Austria și Elveția, dar aceste state își consolidează capacitățile de apărare și chiar ajută și alte țări. Nu trebuie să confundăm neutralitatea cu această capacitate de apărare. Și nu trebuie să ignorăm faptul că există pericole reale de escaladare. Fie că e vorba de operațiuni militare, fie operațiuni hibride în R. Moldova”, a punctat Dorin Recean.

Deputatul rus Serghei Mironov, preşedintele partidului „Rusia Justă”, apropiat de Kremlin şi care are relaţii strânse cu socialiştii moldoveni, a reacționat imediat și a spus că Moscova ar putea extinde aria aşa-zisei „operaţiuni militare speciale” şi asupra R. Moldova, pentru a „proteja populaţia rusă, militarii ruşi şi depozitele cu muniţii din Transnistria”.

„În ceea ce priveşte încercările Occidentului de a atrage R. Moldova în conflictul cu Rusia, atunci conducerea republicii trebuie să înţeleagă că aceasta ar putea duce la extinderea zonei operaţiunii militare speciale pe care o desfăşoară forţele armate ruse. Avem cu ce să potolim minţile înfierbântate ale celor din Chişinău şi Bruxelles”, a amenintat Serghei Mironov.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md