21:08:24 18.05.2024
Stiri

Diacov NU crede în lupta cu corupția anunțată de guvernare: „Am mari suspiciuni că cineva le garantează procurorilor inviolabilitate pentru comiterea oricărei crime”

Anticorupție 15.12.2016 14:00 Vizualizări2109 Autor: Ziarul National
Diacov NU crede în lupta cu corupția anunțată de guvernare: „Am mari suspiciuni că cineva le garantează procurorilor inviolabilitate pentru comiterea oricărei crime”


Fostul procuror al capitalei, Ion Diacov, pune la îndoială corectitudinea „arestărilor cu hurta” la care asistăm în ultima perioadă. Potrivit lui Diacov, cineva le-ar garanta procurorilor „inviolabilitate pentru comiterea oricărei crime”, dar spune că vor veni timpuri când aceștia vor fi „arestați”, așa cum i s-a întâmplat acum fostului procuror Andrei Pântea.

„Urmărind cum procurorii de astăzi arestează oamenii la pachet, cu hurta, am mari suspiciuni că cineva care deține o putere dumnezeiască în stat le garantează procurorilor inviolabilitatea pentru comiterea oricărei crime, dacă aceste crime sunt comise „în numele luptei cu corupția”. Vor veni timpuri când alți procurori îi vor aresta pe cei care i-au arestat acum pe Morei, Pântea ș.a. Întrebarea este dacă vor veni timpuri când vor fi arestați capii corupției în stat și dacă vom construi cândva un stat de drept cu adevărat pe acest plai mioritic. Lupta cu criminalitatea, lupta pentru adevăr nu se duce prin metode criminale”, crede Ion Diacov.

Fostul procuror afirmă că arestările din ultima vreme ar fi „lăudabile”, dacă am trăi într-un stat de drept, dar nu e cazul R. Moldova.

„Să ne amintim cu cât tam-tararam a fost reținut și arestat un grup de demnitari din cadrul Ministerului Sănătății, mai apoi un grup impunător de vameși, grăniceri, 28 de inspectori ai Politiei rutiere,16 judecători și câțiva executori judecătorești. Și iată a fost reținută la pachet întreaga componență a Punctului vamal Sculeni, mascații au inundat clădirea Guvernului, percheziționând birourile Ministerului Economiei. Cineva chiar încearcă să ne convingă că guvernarea a început o luptă ireversibilă, fără compromis, cu corupția, îndemnându-ne să aplaudăm. Și mulți aplaudă. Un sentiment sadic se cultivă în societate. Societatea așteaptă vociferarea a noi liste de corupți. HOȚII TREBUIE SĂ STEA LA DUBĂ. Aceasta este scuza lor, fiind siguri că au dreptate. Oare chiar aceștia să fie corupții care au sărăcit Moldova? De ce n-au perchiziționat acest minister când se fura aeroportul?”, întreabă Diacov.

Fostul om al legii spune că el „nu poate aplauda” aceste fapte, pentru că procurorii „nu informează societatea despre rezultatul real al urmăririi penale pe aceste cazuri, despre examinarea dosarelor de către instanța de judecată, nu raportează despre numărul persoanelor achitate, eliberate de răspunderea penală și, ce este mai important, nu ne informează dacă unii procurori poartă vreo răspundere pentru fraudarea anchetei și încălcarea drepturilor omului”.

„Pe vremurile când eram eu procuror, era o lege nescrisă: mai bine două persoane vinovate să fie la libertate, decât o persoană nevinovată să se afle în pușcărie”, principiu uitat acum de procurori care par să facă, în opinia lui Diacov, „jocuri politice cu tentă criminală”.

Ion Diacov oferă exemplul lui Andrei Testemițanu, fiul academicianului Testemițanu, numele căruia îl poartă o stradă din mun. Chișinău și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, arestat acum mai bine de doi ani în dosarul care a vizat licitațiile trucate de la Ministerul Sănătății și care nu are încă o finalitate.

„Pe data de 7aprilie 2014, la ora 5 dimineața, în apartamentul profesorului Andrei Testemițanu, directorul Centrului de diagnostic al Spitalului Republican, laureat al Ordinului Republicii, ilegal a dat busna un grup de mascați, în frunte cu subalternii domnului Harunjen, pe atunci procuror anticorupție. Percheziția nocturnă, dar și arestul profesorului Testemițanu, torturarea lui psihică în subsolurile CNA nu s-au soldat cu descoperirea vreunei crime de rezonanță. De doi ani, profesorul Testemițanu așteaptă ca cineva să-și ceară scuze, nu mai vorbim de compensații morale. Situația de incertitudine, așteptarea zilnică a unor descinderi imprevizibile ale mascaților sub conducerea procurorilor macină sănătatea și așa șubredă a multstimatului profesor, care prin eforturi numai de dânsul cunoscute are grijă de sănătatea pacienților ce îi trec pragul cu o ultimă speranță. Între timp, călăii profesorului Testemițanu caută alte jertfe, avansează în înalte funcții de conducere, sunt siguri că sunt protejați. Până când?”, întreabă Ion Diacov.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md