11:36:27 04.05.2024
Stiri

DEZMĂȚ sub supravegherea BNM: Administratorii temporari ai unei bănci au acordat PRIME de 16 MILIOANE de lei, chiar dacă profiturile erau în scădere

Anticorupție 04.04.2017 12:45 Vizualizări3319 Autor: Ziarul National
DEZMĂȚ sub supravegherea BNM: Administratorii temporari ai unei bănci au acordat PRIME de 16 MILIOANE de lei, chiar dacă profiturile erau în scădere


Cât de eficienți sunt administratorii delegați de instituțiile publice din R. Moldova la companii private sau de stat? La această întrebare a încercat să găsească răspuns expertul IDIS „Viitorul” pe politici economice, Denis Gorea, care a analizat activitatea administrației temporare de la „Moldincombank”. Expertul a descoperit că, în pofida faptului că profiturile instituției erau în scădere, administratorii temporari au acordat prime de milioane de lei angajaților băncii.

„La 20 octombrie 2016, Banca Națională a Moldovei (BNM) a suspendat mandatele unor membri ai organelor de conducere de la „Moldindconbank” și a desemnat administratori temporari cu competențele Consiliului și ale președintelui Comitetului de conducere al băncii. BNM l-a delegat pe viceguvernatorul Aureliu Cincilei (soțul ministrei Sănătății, Ruxanda Glavan - n.r.) să îndeplinească temporar responsabilitățile Președintelui Comitetului de conducere al „Moldindconbank”.

Această intervenție a fost motivată prin faptul că un grup de persoane, acționând concertat în raport cu „Moldindconbank”, a achiziționat și deține o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89%, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM. Astfel, aceștia au încălcat prevederile Legii instituțiilor financiare”, scrie expertul IDIS „Viitorul”, Denis Gorea.

Potrivit acestuia, banca era una profitabilă și respecta în mare parte indicatorii prudențiali stabiliți de către BNM. „Astfel, în 2015 „Moldindconbank” a înregistrat un profit de 143 de milioane de lei, iar până în septembrie 2016 banca acumulase deja un profit de 394 de milioane de lei. După numirea în funcție a administratorilor temporari, profitul băncii a început să scadă și a constituit 280 de milioane lei la sfârșitul anului 2016. De remarcat e faptul că în perioada octombrie-decembrie 2016, primele plătite de către „Moldindconbank” angajaților săi au crescut fenomenal chiar dacă profitabilitatea băncii se diminua”, atrage atenția Gorea.

Figura alăturată prezintă evoluția total prime plătite de către Moldindconbank angajaților săi conform datelor raportate de BNM.

Expertul precizează că media lunară a acestor prime, pentru anul 2015, a constituit 195 de mii de lei, iar pentru lunile ianuarie-septembrie 2016 (până la intervenția BNM) primele erau în medie sub 40 de mii lei pe lună.

„În octombrie 2016, aceste prime au crescut la aproape 5 milioane de lei doar pentru luna respectivă. În noiembrie 2016, primele acordate de „Moldindconbank” angajaților săi au explodat până la aproape 16 milioane lei. Chiar și în lunile imediat următoare (decembrie 2016 – februarie 2017), primele au continuat să fie cu mult peste media lunilor în care banca nu era administrată de persoane delegate de BNM”, subliniază acesta.

În continuare, expertul se întreabă care au fost performanțele băncii ce au motivat această creștere spectaculoasă a primelor plătite de către „Moldindconbank” angajaților săi.

„Primele în sectorul bancar se plătesc de regulă la sfârșitul anului, în luna decembrie, și sunt acordate în special managerilor de top din cadrul companiei care au avut rezultate impresionante pe parcursul anului. Având în vedere această practică, care au fost persoanele care au încasat (și încasează în continuare) aceste prime grase la o bancă aflată sub administrarea temporară a BNM?

Răspunsurile la ambele întrebări le poate da BNM și conducerea temporară a „Moldindconbank”. Cert e faptul că atât timp cât banca se află în administrare temporară, BNM este responsabilă pentru orice decizii de management care ar putea prejudicia acționarii minoritari ai „Moldindconbank”. Banii care au fost distribuiți ca prime imediat după preluarea conducerii ar fi putut fi redirecționați ca dividende pentru acționarii care nu au acționat concertat și nu poartă nicio vină pentru situația „Moldindconbank”. O altă soluție ar fi fost folosirea acestor bani pentru recapitalizarea băncii sau pentru răscumpărarea acțiunilor grupului de persoane care au acționat concertat”, propune Denis Gorea.

Menționăm că, pe 2 februarie curent, Comitetul executiv al BNM l-a desemnat pe Sorin Andrei, cetățean al României, în calitate de administrator temporar cu competențe ale Consiliului „Moldindcondbank”. Decizia a fost luată după ce lui Nicolae Dorin, care este președinte al Asociației Băncilor din Moldova, i-a expirat mandatul, iar termenul pe care i l-a acordat această organizație pentru cumularea funcției de administrator temporar nu a putut fi prelungit.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md