12:06:02 20.04.2018
Stiri

DECLARAȚIE: „Lăsați istoria să fie scrisă de istorici. Să ne aducem aminte că, în istoria românilor, Moldova este parte integrantă a României”

Știri 17.07.2017 09:50 Vizualizări1743 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: „Lăsați istoria să fie scrisă de istorici. Să ne aducem aminte că, în istoria românilor, Moldova este parte integrantă a României” Adevărul

Istoria trebuie scrisă de către istorici, nu de economiști sau nespecialiști în domeniu.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, îi îndeamnă pe toți politicienii să nu mistifice istoria în funcție de agenda politică și electorală.

„Nici istoricii nu se simt confortabil să afle de o istorie scrisă de economiști sau nespecialiști în domeniu. Lăsați istoria să fie scrisă de istorici. Lăsați istoria să fie nu numai cunoscută, dar să fie apreciată, pentru că altfel istoria își va plăti înapoi lecțiile dure. Se spune că cei care nu cunosc istoria sunt obligați să-i repete greșelile. E un mesaj pentru absolut toți politicienii”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul unui interviu pentru Agora.

Referindu-se la ideea președintelui Republicii Moldova privind introducerea în școli a cursului „Istoria Moldovei”, diplomatul a declarat că nu îi este clar ce perioadă ar cuprinde acest curs, menționând totodată că, în istoria românilor, Moldova a fost parte integrantă a României.

„În România nu avem aceste dileme de natură identitară. Constat însă că pe partea aceasta a Prutului persistă încă anumite nostalgii sovietice, persistă dorința unora sau altora de a mistifica istoria. Astfel de gesturi mi se par destul de grave. Mistificând istoria, te minți pe tine în ceea ce privește propriul tău trecut. Una este recunoașterea unor realități și alta este să utilizezi fragmente pentru ați consolida o agendă politică. Atunci când vă referiți la istoria Moldovei nu îmi este clar ce aveți în vedere - istoria statului Republica Moldova, care este un stat tânăr, sau aveți în vedere istoria Principatului Moldovei, care este cu totul alt lucru. Să ne aducem aminte că, în istoria românilor, Moldova este parte integrantă a României”, a conchis Ambasadorul.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Dragos 17.07.2017 11:15

Sa ne aducem aminte ca Moldova, Ardealu si Tara Romaneasca sunt trei surori de la aceeasi Mama. Sa ne aducem aminte ca in secolul al XIX-lea si la inceputul sec.XX, Romania s-a creat pe sine insasi si a pasit apoi in modernitate sub conducerea unei elite in sensul adevarat al cuvantului elita, influentata de noile ideologii [reluate din Apus, de ideile liberale, nationaliste si democratice. Din pacate, comunsimul salbatic sovietic care s-a instaurat dupa cel de-l doile razboi mondial s-a straduit sa rada aproape totul, sub aspect social, cultural, itoric, si a izbutit in mare parte. Astazi, ca o ironie a istoriei, in Romania si in RMica, bantuie himera parsiva a defunctei URSS. Ciuma Rosie! Fosile neo-bolsevice! Cancerul zis PSDracnea si cancerul galopant PD-rast Malign, fac ravagii, distrugand coloana vertebrala.

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are cele mai mari șanse să devină primar general al municipiului Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md