15:39:16 03.05.2024
Stiri

DECLARAȚIE // Actuala guvernare DEZBINĂ societatea civilă și mass-media

Social 03.03.2017 16:30 Vizualizări1773 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Actuala guvernare DEZBINĂ societatea civilă și mass-media Nonguvernamental


Peste 20 de organizații neguvernamentale din R. Moldova, membre ale Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic, reclamă faptul că, în ultimul timp, tot mai des observă semnele unor acțiuni sistematice de dezbinare şi discreditare orientate împotriva organizaţiilor societăţii civile și afirmă că s-au înteţit cazurile de intimidare a presei independente din partea unor autorităţi publice.

Într-o declarație semnată de cele mai puternice ONG-uri din R. Moldova, făcută publică astăzi, semnatarii susțin că, tot mai des, reprezentanţii unor instituţii publice „taxează” organizaţiile societăţii civile, dar şi reprezentanţii mass-media neafiliate, pentru opinii critice vizavi de activitatea acestor autorități, fiind învinuiţi, nefondat, de propagarea în societate a unei „imagini proaste” a instituțiilor publice respective sau de promovarea unor opinii politice părtinitoare. Mai mult, unele organizații neguvernamentale și instituții media devin „indezirabile” pentru unele autorități și sunt excluse din dialogul acestora cu societatea civilă.

Un alt fenomen care îngrijorează societatea civilă este încercarea unor organizații neguvernamentale de a promova o agendă pretins reprezentativă a societății civile, apelând la diferite acţiuni şi abordări netransparente, neincluzive, utilizând, şi chiar abuzând, de anumite platforme sau formate consacrate ale societăţii civile.

Drept exemplu, organizațiile oferă evenimentul numit Forumul Civic de Monitorizare a implementării Acordului de Asociere RM-UE, la care urma să fie prezentate, de către CReDO (Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului), rapoartele dedicate sectoarelor justiției şi energiei, însă cu regret raportul pe justiţie nu a fost publicat şi nici prezentat membrilor Platformei nici până în prezent.

„O altă situaţie regretabilă, amintită de organizațiile semnatare, este confuzia creată cu privire la oportunitatea promovării în cadrul proiectului Strategiei de Integritate şi Anticorupţie (SNIA) a unui Pilon VIII (invizibil) separat dedicat integrităţii societăţii civile şi mass-media. Propunerea dată a fost transmisă la adresa Centrului Naţional Anticorupţie la ultima etapă de consultări, de către trei organizaţii ale societăţii civile care au argumentat necesitatea includerii unor astfel de prevederi în noul Proiect al SNIA. Pilonul VIII a promovat ideea conform căreia ar exista grave preocupări de integritate în sectorul neguvernamental. Totodată, autorii acestui concept „etatist” se refereau exclusiv la ONG-urile active civic, lăsând în afara atenției o vastă rețea de organizații confesionale şi sindicatele”, se arată în declarație.

Referitor la cazurile de intimidare directă şi indirectă a instituţiilor mass-media independente şi a jurnaliştilor de investigaţie, ONG-urile oferă exemplul jurnalistei Mariana Raţă care a fost chemată la procuratură pentru a da explicaţii în cadrul unei investigaţii penale, deşi era clar din start că nu a fost comisă o faptă penală şi cauza trebuia respinsă, iar site-ul „Ziarului de Gardă” a copiat cu aceeași denumire și promova un conținut pro-guvernare: „Mai multe organizaţii ale societăţii civile au solicitat autorităţilor investigarea acestui incident. Site-ul a dispărut în scurt timp după declaraţie”.

Tot semnatarii declarației observă că , în ultimele luni, tot mai multe instituţii publice refuză nejustificat să ofere jurnaliştilor de investigaţii informaţii de interes public, invocând protecţia datelor cu caracter personal, fapte care reprezintă piedici serioase pentru jurnalismul de investigaţie.

În declarația semnată de reprezentanții societății civile, semnatarii reiterează că, într-un stat de drept, societatea civilă şi mass-media joacă un rol esenţial în transparentizarea şi responsabilizarea instituţiilor publice și fac apel către opinia publică şi partenerii de dezvoltare să urmărească îndeaproape, să prevină şi să dezaprobe toate acţiunile care vin să submineze libertatea de asociere, libertatea opiniei şi a exprimării în Republica Moldova.

Totodată, aceștia îndeamnă autorităţile publice din Republica Moldova la un dialog deschis, nediscriminatoriu şi onest pe marginea problemelor de interes public major, implicând reprezentanţii tuturor organizaţiilor neguvernamentale şi mass-mediei, indiferent de opiniile exprimate sau poziţiile promovate.

Declarația a fost semnată de Amnesty International Moldova, Asociația Politici Externe, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Business Consulting Institute, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Centru Independent de Jurnalism, Centrul National de Mediu, IDIS „Viitorul”, Institutul pentru Politici Publice, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, „Promo-Lex” etc.


Stiri relevante
02.05.2024 09:29 651 Joia Mare: Tradiții

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md