15:09:55 18.05.2024
Stiri

Curtea de Arbitraj din Chișinău și-a prezentat mecanismul de activitate: „Propunem întreprinzătorilor locali și celor străini o platformă sigură și eficientă de soluționare a litigiilor”

Economie 02.03.2017 15:30 Vizualizări1300 Autor: Ziarul National
Curtea de Arbitraj din Chișinău și-a prezentat mecanismul de activitate: „Propunem întreprinzătorilor locali și celor străini o platformă sigură și eficientă de soluționare a litigiilor”


Comitetul de Conducere al Curții de Arbitraj Comercial Internațional (CACI) din Chișinău de pe lângă AmCham Moldova a prezentat ieri regulile de procedură arbitrală, normele privind taxele și cheltuielile arbitrale, precum și alte aspecte de funcționare a Curții, în cadrul procesului de administrare a arbitrajului intern și internațional.

Regulile de Procedură Arbitrală au fost elaborate având drept repere convențiile internaționale din domeniu și cadrul legislativ național, dar și ținându-se cont de cele mai bune practici internaționale, care se conțin în Regulile de Arbitraj UNCITRAL și ale Curții de Arbitraj din Stockholm, Curții de Arbitraj Internațional din Viena și a Curții de Arbitraj de la Paris.

O premieră pentru Moldova o constituie procedura „arbitrului de urgență”, cunoscută de altfel în jurisdicțiile mai avansate. Totodată, regulile arbitrale conțin norme privind procedura arbitrală accelerată, fapt ce permite justițiabililor soluționarea litigiilor în termeni restrânși.

„Propunem întreprinzătorilor locali, cât și celor străini o platformă sigură și eficientă de soluționarea litigiilor interne şi internaționale. Vedem misiunea noastră în promovarea unor metode contemporane de soluționare a disputelor, fapt care ar aduce un aport la reforma justiției și creșterea încrederii justițiabililor în actul justiției”, a declarat președintele Curții de Arbitraj, Roger Gladei.

De asemenea, CACI își propune să devină un for modern de soluționare a litigiilor interne şi internaționale, comerciale şi de altă natură, prin arbitraj instituționalizat și ad-hoc, în condițiile prevăzute de actele legislative și normative în vigoare, tratatele internaționale la care R. Moldova este parte, precum și să fie promotorul ideilor de îmbunătățirea cadrului de reglementare ce ține de desfășurarea arbitrajului.

„Activitatea Curții de Arbitraj reprezintă o confirmare a faptului că AmCham Moldova își continuă parcursul de orientare spre oferirea celor mai eficiente soluții pentru necesitățile mediului de afaceri, astăzi marcând crearea unei platforme eficiente şi independente de soluţionare calitativă a divergenţelor ce pot inevitabil surveni în relaţiile comerciale între agenții economici”, a precizat director Executiv AmCham Moldova, Mila Malairău.

La evenimentul de prezentare a mecanismului de activitate al CACI din Chișinău au participat E.S. dl James D. Pettit, Ambasadorul SUA în R. Moldova, E.S. dl Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova și dna Dr. Antonida Netzer, Institutul de Arbitraj German (DIS).

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional din Chișinău a fost înființată în anul 2016 și lansată de către Camera de Comerț Americană din Moldova, având drept organ administrativ un Comitet de Conducere format din președintele Curții, Roger Gladei, vicepreședintele Octavian Cazac și trei membri: Vladimir Iurkovski, Charles Vernon, Marin Chicu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md