01:49:37 27.04.2024
Stiri

Cum sunt AFECTAŢI copiii de divorţ

Social 28.09.2016 08:31 Vizualizări1375 Autor: Ziarul National
Cum sunt AFECTAŢI copiii de divorţ Sursa: sanatatesistaredebine.ro


Modul în care copiii sunt afectaţi de divorţ reprezintă un subiect delicat şi de maximă importanţă pentru cuplurile ce se află în pragul despărţirii.

Deşi a devenit tot mai popular mitul conform căruia copiii sunt nefericiţi atunci când părinţii sunt nemulţumiţi şi se ceartă, află că ei suferă mai tare atunci când mama şi tata se despart, deoarece pierd stabilitatea căminului, a locului în care au crescut până la acel moment.

De asemenea, copiii sunt reticenţi la astfel de schimbări, ei primind şi acceptând greu argumente pentru convieţuirea separată. Din aceste motive, părinţii au obligaţia de a masca în cuvinte frumoase povestea divorţului, de a prezenta copilului avantajele şi de a-l asigura că va avea în continuare doi părinţi implicaţi în viaţa lui.

Important pentru părinţii ce nu se mai iubesc şi nu mai pot trăi împreună, dar totuşi pun copilul pe primul plan este să înţeleagă schimbările prin care trece acesta, felul în care el resimte situaţia şi ce e de făcut.

În primul rând, divorţul este aproape întotdeauna stresant pentru copii deoarece ei doresc ca părinţii să rămână împreună atât timp cât nu au fost martorii unor scene de certuri intense şi excese de furie.

De asemenea, în urma divorţului, copilul rămâne cu unul din părinţi ceea ce cauzează dificultăţi economice, pierderea contactului zilnic cu cel de-al doilea părinte şi chiar conflicte juridice cu privire la custodie şi educaţie. Astfel că, perioada de tranziţie căsnicie-divorţ este generatoare de stres, haos şi nesiguranţă pentru copil şi durează până când situaţia se calmează, cei doi ajung la un acord iar el se adaptează noului stil de viaţă.


Cuplurile ce ajung în pragul divorţului, dar vor să îşi protejeze copiii astfel încât ei să nu sufere excesiv şi să nu aibă dificultăţi de adaptare trebuie să gestioneze situaţia cu calm, înţelegere şi să răspundă rapid solicitărilor de divorţ.

În al doilea rând, copiii pot dezvolta probleme psihologice şi comportamentale în urma divorţului, fiind predispuşi acceselor de furie, încălcării regulilor, ieşirii din cuvântul părinţilor. De asemenea, copiii ai căror părinţi nu ajung la un acord şi prelungesc durata divorţului încep a avea rezultate mai slabe la şcoală şi performanţe sportive scăzute ori devin trişti, depresivi şi anxioşi, închizându-se în ei. Există şi un alt gen de copii care se maturizează brusc pe durata divorţului, devin foarte responsabili şi încep să poarte de grijă părinţilor, în loc de a fi îngrijiţi de aceştia.

În al treilea rând, trebuie să fii conştient ca părinte că poţi evita şi preveni apariţia problemelor comportamentale sau emoţionale în cazul copilului tău dacă acţionezi cu tact, inteligenţă şi chiar consiliere la nevoie. Societatea de azi dovedeşte că orice cuplu se poate despărţi, important fiind că cei doi să nu uite că sunt părinţi şi să gestioneze împreună stresul divorţului astfel încât copilul lor să trăiască toate bucuriile vârstei, fără a se maturiza sau simţi lipsa acută a unuia dintre ei.

În al patrulea rând, ca părinte trebuie să fii conştient de faptul că, indiferent de efortul depus, calmul arătat şi sprijinul primit în perioada de tranziţie, copilul tot va resimţi schimbarea şi este posibil să păstreze câteva amintiri dureroase.

Nu te necăji din această cauză, permite-i copilului să fie trist şi acceptă că nu îl poţi proteja pe deplin.

Sursa: sanatatesistaredebine.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md