15:51:19 26.04.2024
Stiri

Cum RATEAZĂ primarii din Briceni venituri de MILIOANE la bugetele locale

Economie 31.12.2016 12:30 Vizualizări7281 Autor: Ziarul National
Cum RATEAZĂ primarii din Briceni venituri de MILIOANE la bugetele locale Timpul


Terenuri de pământ vândute la prețuri de nimic în raionul Briceni. Urmare a deciziilor autorităților publice locale din orașele, satele și comunele raionului privind vânzarea pământului din proprietatea publică, bugetele locale, cu insuficiență cronică de resurse, au fost lipsite în anul 2015 de zeci de milioane de lei.

Teren vândut de 45 de ori mai ieftin

Consiliul local al comunei Mărcăuți din raionul Briceni, de exemplu, a decis, în anul 2015, să vândă un teren cu destinația pentru construcții cu suprafața de peste 1,8 hectare cu doar 60 de mii de lei. Un raport al Curții de Conturi din vara anului curent arată că autoritățile locale nu au calculat corect prețul pământului vândut și au ratat venituri la buget de peste 2,7 milioane de lei.

Primarul localității, socialistul Oleg Lisiuc, susține însă că tranzacția a fost corectă.

„A fost organizată o licitație. Au fost zece negustori. Totul a fost corect și legitim”, ne-a spus Lisiuc.

În apărarea poziției sale, alesul local afirmă că prețul terenului a fost calculat de Oficiul Cadastral Teritorial din Briceni și că auditorii de la Curtea de Conturi „au greșit” când au inclus această tranzacție în raport.

„Ce om normal poate să cumpere la sat terenuri cu două milioane de lei? Asta-i în Chișinău, nu la Mărcăuți. Acolo era cândva o construcție, un atelier, la trei kilometri depărtare de sat. Lotul a fost cumpărat de un agent economic din sat care prelucrează pământul”, susține primarul.

„Primarul ar face bine să-și îndeplinească atribuțiile”

Șeful Oficiului Cadastral Teritorial Briceni, Iurie Budneac, îl contrazice, însă, pe primarul de Mărcăuți. Acesta afirmă că autoritățile locale din Mărcăuți nu au solicitat evaluarea cadastrală a terenului, lucru pe care APL l-a făcut de sine stătător, și, mai mult, a vândut acest teren ca fiind agricol, deși era teren pentru construcții.

„Primarul de la Mărcăuți ar face bine să-și îndeplinească atribuțiile. Ei au decis să vândă terenul, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat Briceni trebuie să efectueze controlul deciziilor. Noi nu avem nimic cu asta, nu au solicitat de la noi evaluarea cadastrală. Că ei au schimbat destinația terenului, e treaba lor”, ne-a declarat Iurie Budneac.

Potrivit calculelor funcționarului de la Oficiul Cadastral, un ar de teren pentru construcții la Mărcăuți valorează 15 mii de lei, iar prețul acelui teren vândut cu 60 de mii de lei costă în realitate peste 2,7 milioane de lei.

Deficit bugetar

Urmare a acestei tranzacții a autorităților locale din satul Mărcăuți, raionul Briceni, bugetul local a ratat în anul 2015 venituri de 2,64 de milioane de lei. Totodată, Curtea de Conturi a mai stabilit că administrația locală din acest sat nu a asigurat calcularea corectă a prețului normativ și încasarea completă la buget a veniturilor de 56,3 mii de lei din înstrăinarea terenurilor cu suprafața totală de 4,26 de hectare cu destinație agricolă.

Potrivit portalului localbudgets.viitorul.org, Primăria Mărcăuți a avut, în anul 2014, venituri de puțin peste un milion de lei, iar cheltuieli - de peste 1,69 de milioane de lei, deficitul bugetar depășind 37%. Veniturile proprii au constituit doar 45%.

„Nu am avut interes”

Și autoritățile locale din satul Tabani, același raion, au ratat venituri de aproape un milion de lei la buget, după ce au vândut tabăra de odihnă din localitate în 2015.

Construcțiile taberei de odihnă au fost vândute unei localnice cu 42,9 mii de lei, iar terenul aferent acesteia cu suprafața de 0,7 hectare – cu 18,5 mii de lei. Potrivit Curții de Conturi, dacă autoritățile locale din Tabani respectau legislația atunci când au calculat prețul pământului, la bugetul local urmau a fi încasate încă 904,5 mii de lei, dar și 0,4 mii de lei din impozitul privat.

Primarul democrat al satului Tabani, Igor Bolduma, afirmă că tranzacția aceasta a fost făcută până la venirea sa în funcție.

„Știu că nu au calculat prețul ca lumea. Acolo terenul a fost vândut ca fiind agricol. Dar nu am avut interes să mă ocup de asta. Ce să răscolesc ce au făcut alții?”, ne-a spus primarul Bolduma, adăugând că cumpărătorul „a închis banii” cumpărând acel obiectiv din sat. Potrivit lui, construcțiile de la tabăra de odihnă care a funcționat până în anul 1994 sunt vechi, drumul până acolo e rău, dar pe teritoriul taberei sunt mulți copaci.

Primarul spune că un ar de teren pentru construcții costă astăzi la Tabani 19 mii de lei, iar un ar de teren agricol – 200 de lei. Potrivit localbudgets.viitorul.org, Primăria Tabani a avut, în anul 2014, venituri de peste 2,65 de milioane de lei și cheltuieli de peste 2,67 de milioane.

Numai 2,6 mii de lei pentru zece ari în centrul satului?

Autoritățile publice din comuna Berlinți, raionul Briceni, a vândut niște construcții din centrul satului, estimând prețul celor aproximativ zece ari de sub ele la numai 2,6 mii de lei.

În realitate, prețul acestui teren valorează peste 127 de mii de lei, a calculat Curtea de Conturi.

„Contrar prevederilor legale, AAPL din comuna Berlinți (în două cazuri) nu a întreprins măsuri în vederea reglementării relațiilor funciare pentru terenurile cu suprafața de circa 0,1 ha (pe care sunt amplasate construcții), acordând neregulamentar dreptul de a cumpăra construcțiile fără a lua în considerare valoarea terenurilor. Drept urmare, obținând dreptul de proprietate asupra construcțiilor, persoanele fizice/juridice au obținut și dreptul de a cumpăra terenul aferent acestor imobile la prețul de doar 2,6 mii de lei, față de cel normativ de minimum 127,1 mii de lei. Ca rezultat, AAPL nu a realizat venituri de 124,5 mii de lei”, arată raportul Curții de Conturi.

Ala Chiriac, inspectorul funciar al Primăriei Berlinți, afirmă însă că terenul nu a fost încă vândut. Proprietar și-au găsit doar fostul punct medical din sat și fosta așa-zisa casă a specialiștilor. Clădirile aflate într-o stare deplorabilă au fost vândute cu opt mii de lei. Deocamdată, proprietarul celor două clădiri nu a depus cerere la primărie să cumpere și terenul, achitând câte 254 de lei pe an pentru arendarea acestuia.

Primarul de Berlinți, socialistul Vasile Spatari, dă asigurări că acel teren nu va fi vândut cu doar 2,6 mii de lei, fiindcă e „unul solid” și e amplasat în centrul localității.

În total, autoritățile publice locale din raionul Briceni nu au acumulat venituri la buget în 2015 în sumă de la 17,1 milioane de lei până la 22,7 milioane de lei din cauza activității slabe a serviciilor de colectare a impozitelor și taxelor locale, dar și a neconlucrării acestora cu autoritățile fiscale și cadastrale din teritoriu, susține Curtea de Conturi.

Text publicat în Buletinul „Bugete fără secrete” al IDIS „Viitorul”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md