01:02:14 20.05.2024
Stiri

Ciobanu // Între UE și Rusia

Opinii 04.02.2014 13:51 Vizualizări2384 Autor: Victor Ciobanu


Ciobanu // Între UE și Rusia

Punct de sprijin

Huntington a definit Ucraina drept un stat sfâșiat. După Vilnius a devenit evident că acesta a avut dreptate.

Scenariile invocate în ultimul timp sunt tot mai proaste. De la federalizarea țării vecine și până la divizarea acesteia. Totuși, după Summitul UE-Rusia care, deși a scos în evidență divergențele vizavi de viitorul Ucrainei, au apărut anumite semne că părțile ar putea să-și reconsidere pozițiile și abordările. În special, aș remarca apariția grupului de lucru comun care va examina inclusiv posibilitatea coexistenței necontradictorii a celor doi mari actori în spațiul Ucrainei. În sens mai larg, această inițiativă ar fi de folos și celorlalte state ale Parteneriatului Estic. Din momentul când UE și Rusia au impus acestor țări condiția dură și rigidă de a alege clar – fie semnează acorduri de liber schimb, fie aderă la Uniunea Vamală - și acestea se exclud reciproc, situația s-a agravat economic și s-a tensionat politic. Ucraina s-a pomenit în pragul defaultului și într-o criză politică fără precedent. De aceea, o soluție ar fi să nu se insiste pe excluderea reciprocă, cel puțin pentru o perioadă de tranziție definită.

Cine crede că situația noastră e mai simplă, greșește. Cu o probabilitate mare, noi vom obține și regimul liberalizat de vize, și Acordul de Asociere va fi semnat. Problema constă în faptul ce va urma. Referendumul, fie și ilegal din Găgăuzia, ar trebui să ne pună pe gânduri. Nu voi intra aici în polemici cine-i de vină, s-a scris deja prea mult. Important îmi pare faptul că economia noastră e de așa natură, încât nu putem face abstracție nici de factorul pieței din Est, nici de cel al pieței din Vest. Iată cum arată exporturile noastre:



Este naiv să credem că ne putem lipsi ușor de piața estică în timpul apropiat. Exact același lucru este valabil pentru susținătorii aderării imediate la UV – nu ne putem lipsi de piața vestică. De aceea, o eventuală paradă a referendumurilor trebuie tratată doar ca populism electoral. Pentru că atunci când preferințele cetățenilor sunt cam jumătate la jumătate, este iresponsabil să-i forțezi într-o direcție anume. Ca să nu mai zic că orice referendum național la acest subiect va fi irelevant statistic.

În concluzie, avem nevoie de o perioadă de tranziție. Ar fi bine ca și marile puteri implicate să ne dea un respiro și să nu forțeze nota. Grupul de lucru UE-Rusia ar putea fi un prim-pas. Următorul - să ajungă la o înțelegere privind țările Parteneriatului Estic, care ar trebui să devină o zonă de stabilitate și dezvoltare. Și, ca să nu ajungem la Maidanul nostru, trebuie să fim și noi responsabili.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md